ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Ελληνική Λύση: «Αποκλεισμός μαθητών Ρομά της Αργολίδας από την δωρεάν μεταφορά “προς” και “από” το σχολείο τους

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:16:00 μ.μ. | | | | |
Ελληνική Λύση: «Αποκλεισμός μαθητών Ρομά της Αργολίδας από την δωρεάν μεταφορά “προς” και “από” το σχολείο τους
Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους μιας τοπικής κοινωνίας της Αργολίδας και σύμφωνα με αναρτήσεις σε τοπικές ιστοσελίδες του Διαδικτύου, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου αρνήθηκε να δώσει λύση στο χρόνιο θέμα της μεταφοράς μαθητών Ρομά «από» και «προς» το σχολείο τους.


Αν και η αρμόδια Επιτροπή μπορούσε να λύσει το πρόβλημα με απευθείας ανάθεση, εντούτοις, δεν το έπραξε, προφασιζόμενη ότι οι διαγωνισμοί απέβαιναν άκαρποι. Παρά τα αιτήματα και τις προσπάθειες τοπικών φορέων και των άμεσα ενδιαφερομένων, το πρόβλημα παραμένει ακόμη άλυτο, στερώντας, έτσι, από μια πληθυσμιακή ομάδα της ελληνικής Επικράτειας στην ως άνω περιοχή, όπως είναι οι Ρομά, την απρόσκοπτη πρόσβαση στη μόρφωση και την ισότιμη ευκαιρία στην γνώση και στην εκπαίδευση.

Παράλληλα, η μη επίλυση του ανωτέρω προβλήματος εγκυμονεί κινδύνους ατυχημάτων, καθώς, οι μικροί Ρομά μαθητές είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν με τα πόδια στο σχολείο τους, διανύοντας τους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας που συνδέουν το Ναύπλιο με το Άργος και με τη Νέα Κίο.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να επιλυθεί το θέμα της δωρεάν διαμετακομιδής “προς” και “από” το σχολείο των μαθητών Ρομά του Άργους;

2. Πιστεύετε ότι όλα τα Ελληνόπουλα πρέπει να έχουν ισότιμη αντιμετώπιση και ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση και στην πνευματική τους ανάπτυξη;

3. Έχετε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να εμποδίσετε να μετατραπεί σε πεδίο κοινωνικών αντιπαραθέσεων και ρατσιστικών αντεγκλήσεων το δικαίωμα στη μόρφωση και το δικαίωμα για απρόσκοπτη πρόσβαση στην εκπαίδευση όλων των κοινωνικών ομάδων της χώρας;

Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

«Απάντηση στην Ερώτηση με αριθμ. πρωτ. 9079/16-9-2021»

Απαντώντας στην Ερώτηση με αριθμ. πρωτ. 9079/16-9-2021, κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:

Για τη μεταφορά των μαθητών προς και από τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ισχύει η υπ’ αριθμ. πρωτ. 50025/19-9-2018 Κ.Υ.Α. (Β' 4217) με θέμα «Μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων από τις Περιφέρειες».

Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 4484/27-9-2021 έγγραφο της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας: «[...]Οι Διευθυντές/ντριες, Προϊστάμενοι/νες των σχολείων μας, έχουν ήδη αποστείλει στο αρμόδιο Τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας (Τμήμα Δια Βίου Μάθησης, Παιδείας και Υποστήριξης της Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Π.Ε. Αργολίδας) και κοινοποιήσει στη ΔΠΕ Αργολίδας τους πίνακες που αφορούν σε αιτήματα έγκρισης μετακίνησης δικαιούχων μεταφοράς. Οι πίνακες αποστέλλονται εντός των οριζόμενων από την Π.Ε Αργολίδας χρονοδιαγραμμάτων, εφόσον οι εγγραφές είναι εμπρόθεσμες και εκτός χρονοδιαγράμματος εφόσον υπάρχουν εκπρόθεσμες εγγραφές, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.79/2017 Άρθρα 6, 7. 

Αναφορικά με το ερώτημα [...] για τη δωρεάν διακομιδή των μαθητών Ρομά που διαβιώνουν στην περιοχή του Δήμου Άργους Μυκηνών, σας αναφέρουμε ότι η υπηρεσία μας δεν έχει γίνει δέκτης παραπόνων καθώς τα παιδιά που μένουν στον καταυλισμό «Καρακάξα» του Δήμου Άργους Μυκηνών, ήδη μεταφέρονται δωρεάν, καθημερινά από την έναρξη της σχολικής χρονιάς σε σχολικές μονάδες του Δήμου Άργους Μυκηνών, οι οποίες διαθέτουν Τάξεις Υποδοχής (Δημοτικό Σχολείο Νέας Κίου, 5ο Δημοτικό Σχολείο Άργους, Δημοτικό Σχολείο Δαλαμανάρας). Αντίστοιχα παιδιά Ρομά που διαμένουν σε οικισμούς πλησίον των σχολείων, εγγράφονται σε αυτά, ενώ σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή γίνεται προσπάθεια διαχείρισης των όποιων προβλημάτων έχουν προκύψει για την ευάλωτη αυτή κοινωνική ομάδα, ως συνέπεια της πανδημίας. [..] 

Με την έναρξη του νέου σχολικού έτους 2021-2022 με την με αριθμ. 4431/22-09-2021 απόφασή μας, την οποία έχουμε κοινοποιήσει στην Π.Ε. Αργολίδας, έχουμε εγκρίνει δικαιούχους μεταφοράς μαθητές και μαθήτριες εκτός χωροταξικής κατανομής για παιδαγωγικούς λόγους. Μέχρι και τη στιγμή σύνταξης του παρόντος εγγράφου δεν έχει απορριφθεί κάποιο αίτημα δωρεάν μετακίνησης μαθητή-μαθήτριας Ρομά, ούτε έχει διαβιβαστεί οποιοδήποτε νέο, εκπρόθεσμο αίτημα για μαθητή /τριας που ανήκει στην ευάλωτη κοινωνική ομάδα των Ρομά, προκειμένου αυτός/αυτή να καταστεί δικαιούχος μεταφοράς από και προς τη σχολική του μονάδα.[...]».

Επίσης, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 3201/27-9-2021 έγγραφο της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας: «[...] όλοι οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που κατοικούν σε καταυλισμούς ρομά και φοιτούν στο Γυμνάσιο Νέας Κίου και στο Γυμνάσιο Αγίας Τριάδας, μεταφέρονται δωρεάν σε καθημερινή βάση με μισθωμένα οχήματα από την Περιφέρεια. [...] δεν υφίσταται αίτημα σχολείου ή γονέα μαθητή-ρομά, για μεταφορά ή ακόμα για καταβολή μαθητικού επιδόματος, που να μην έχει ικανοποιηθεί.[.]».

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΖΕΤΤΑ Μ. ΜΑΚΡΗ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ