ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Όχι από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε πακέτο ενίσχυσης για την ακαρπία και τους παγετούς

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:50:00 μ.μ. | | |
Όχι από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε πακέτο ενίσχυσης για την ακαρπία και τους παγετούς
Η Ελλάδα δεν κατέθεσε φάκελο για να τεκμηριώσει τις ζημιές, γιατί η Ευρώπη αρνήθηκε κάθε βοήθεια, αποκάλυψε στη βουλή την Δευτέρα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Στύλιος.


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση Αραχωβίτη για την μη υποβολή φακέλου στην ΕΕ, που να τεκμηριώνει τις ζημιές από τον παγετό, ο κ. Γιώργος Στύλιος τόνισε τα ακόλουθα: «Το πρώτο θέμα είναι το εξής: Μας ρωτάτε εάν έχουμε καταθέσει φάκελο. Ξέρετε και εσείς, το ξέρουμε και εμείς, το ξέρουν καταρχήν οι Έλληνες παραγωγοί, το ξέρει ο κόσμος εδώ στη χώρα, ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει δείξει με συγκεκριμένες πράξεις την υποστήριξή της στους πληγέντες παραγωγούς και έχει αποδείξει ότι βρίσκεται δίπλα στον παραγωγικό κόσμο της χώρας μας. Δεν ξέρω αν εσείς γνωρίζετε τα προγράμματα των άλλων χωρών. Όμως, θα καταθέσω στα Πρακτικά την απάντηση που έδωσε ο Επίτροπος Βοϊτσεχόφσκι όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Γαλλία και στην Ιταλία και στην Ισπανία και στις άλλες χώρες που απευθύνθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που λέει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα προχωρήσει σε έκτακτα μέτρα, αυτό που ζητάτε εσείς να στείλουμε το φάκελο. Καταθέτω, λοιπόν, για τα Πρακτικά, για να ενημερωθούν οι συνάδελφοι και ο ελληνικός λαός, την απάντηση του Επιτρόπου Βοϊτσεχόφσκι».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Σταύρος Αραχωβίτης υπενθύμισε πως τέτοια αιτήματα υπέβαλαν τα αρμόδια υπουργεία της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Αναλυτικά η συζήτηση από τα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Πάμε στη δέκατη έκτη και τελευταία με αριθμό 47/8-10-2021 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κ. Σταύρου Αραχωβίτη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Αίτημα στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναγνώριση των δυσμενών καιρικών φαινομένων του 2021 και για Κοινοτική στήριξη του αγροτικού εισοδήματος των πληγέντων παραγωγών».

Κύριε Αραχωβίτη, έχετε τον λόγο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υφυπουργέ, μην με προκαλείτε, γιατί η πληρωμή της εκκαθάρισης της βασικής ενίσχυσης τον Δεκέμβριο του 2020 όχι μόνο κουτσουρεμένη ήταν, αλλά κανένας δεν απάντησε στους παραγωγούς τι πήραν, πόσα τους υπολείπονται, αν πρόκειται να τα πάρουν και αυτά που δεν πήραν πού πήγαν. Ελπίζουμε αυτή τη χρονιά να μην την ξαναδούμε και φέτος. Για να ξέρουμε τι ακριβώς λέμε.

Τώρα σχετικά με την επίκαιρη ερώτηση που έχουμε. Όπως είπαμε και πριν, είναι μία χρονιά που από την αρχή της άνοιξης, από το τέλος Φλεβάρη πολλές περιοχές είχαν ισχυρότατους παγετούς που καθόρισαν την εξέλιξη της παραγωγής μέχρι τώρα. Τέτοιες περιοχές ήταν η Σκάλα Λακωνίας με τα πορτοκάλια, ήταν η δικιά σας η περιοχή η Άρτα, όπου κι εκεί υπήρχαν πολλοί πρώιμοι παγετοί και δημιούργησαν πολύ μεγάλο πρόβλημα που φαίνεται τώρα στην συγκομιδή, όπου δεν υπάρχει παραγωγή. Είχαμε τον καύσωνα, τις πλημμύρες και μια σειρά από άλλες καταστροφές.

Δόθηκε -και μάλιστα το είχαμε συζητήσει κι εδώ με τον Υπουργό- η δυνατότητα στις μεσογειακές χώρες που είχαν τα μεγαλύτερα προβλήματα να υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τεκμηριωμένο φάκελο για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες από τους πρώιμους παγετούς προκειμένου να λάβουν μια στήριξη που δεν μπορεί να αντέξει είτε ο ασφαλιστικός οργανισμός, ο ΕΛΓΑ εδώ, είτε ο κρατικός προϋπολογισμός. Τέτοια αιτήματα υπέβαλαν και το υπουργείο της Γαλλίας και της Ιταλίας και της Ισπανίας, αλλά η χώρα μας δεν έχει υποβάλει μέχρι τώρα σχετικό φάκελο.

Ερωτάσθε, λοιπόν, γιατί δεν έχει υποβληθεί τέτοιος φάκελος, ενώ έχουν περάσει πάρα πολλοί μήνες από τους πρώτους παγετούς της τρέχουσας χρονιάς, αν πρόκειται να υποβληθεί τέτοιος φάκελος και σε ποιο στάδιο προετοιμασίας βρίσκεται.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Θέτετε ένα θέμα κι ένα ζήτημα για το οποίο η Κυβέρνησή μας έχει δείξει πολύ μεγάλο ζήλο και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και αυτό με συγκεκριμένες πράξεις και συγκεκριμένες αποδείξεις. Νομοθετήσαμε εμείς -και υπερψηφίστηκε και από την Αντιπολίτευση- συγκεκριμένες διατάξεις. Μιλώ για τον ν. 4820/2021 με τον οποίον προβλέψαμε άμεση προκαταβολή έως 40% του συνολικού ποσού της ζημιάς για όσους καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Παράλληλα, ενισχύσαμε τον Οργανισμό, τον ΕΛΓΑ, με πάνω από τριακόσιους δέκα γεωπόνους, γεωτεχνικούς για να τον βοηθήσουν στο έργο του, στην εκτίμηση της ζημιάς η οποία έχει γίνει και για να μπορέσουν να βγάλουν και τα πορίσματα ώστε να πληρωθεί ο κόσμος. Προβλέψαμε, μάλιστα, και επιπλέον υπερωριακή αμοιβή για τους εργαζόμενους του ΕΛΓΑ, οι οποίοι απασχολούνται σε αυτές τις περιοχές. Και αυτό έγινε για να παρέχουμε όλα τα εφόδια που χρειάζονται, ούτως ώστε να έχουμε ένα γρήγορο αποτέλεσμα, μία γρήγορη καταβολή χρημάτων.

Λόγω, λοιπόν, των εκτεταμένων ζημιών σε όλη την επικράτεια, η διενέργεια εξατομικευμένων εκτιμήσεων δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2021, οπότε για ανακούφιση των παραγωγών, για υποστήριξη των παραγωγών θα πρέπει να συνεχιστεί η παροχή προκαταβολής έναντι αποζημίωσης που δικαιούνται, έχοντας υπόψη το γεγονός ότι πολλοί παραγωγοί έχουν χάσει το εισόδημά τους.

Θυμίζω και σε εσάς και σε όλους, ότι περάσαμε δύσκολες μέρες τον Αύγουστο με τις καταστροφικές πυρκαγιές. Παρόλα αυτά, το Υπουργείο, η πολιτική ηγεσία και ο ΕΛΓΑ κατάφεραν στις 12 Αυγούστου την πρώτη πληρωμή σε σχέση με τις καταστροφές που είχαν γίνει από τον παγετό της άνοιξης ύψους 38,9 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ έγινε και δεύτερη πληρωμή ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ στις 14 Σεπτεμβρίου του 2021.

Συνολικά, λοιπόν, ως προκαταβολή για να στηρίξουμε τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας, δόθηκαν περίπου 48.000.000 ευρώ.

Μας ρωτάτε εάν η Κυβέρνηση υπέβαλε φάκελο και γιατί δεν τον υπέβαλλε. Θέλω να καταθέσω στα Πρακτικά την επιστολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, του κ. Σπήλιου Λιβανού, ο οποίος, σε συνεννόηση με άλλους Υπουργούς, απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζήτησε για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που υπήρχαν την περασμένη άνοιξη να έχουμε μία επιπλέον ενίσχυση, να λάβει μέτρα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καταθέτω τη σχετική επιστολή για τα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Στύλιος καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα επιστολή, η οποία βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Ξέρετε, βέβαια, ότι για να δοθούν τα χρήματα θα πρέπει να τηρούνται οι κανονισμοί, οι οποίοι ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα επανέλθω στη δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε Αραχωβίτη, έχετε τον λόγο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, το ερώτημα είναι σαφές: Έχετε υποβάλει φάκελο σύμφωνα με τα οριζόμενα στην έκτακτη διαδικασία για τους παγετούς της άνοιξης, ναι ή όχι; Δεν έχετε υποβάλει. Σας ρωτήσαμε, επίσης, αν υπάρχει προετοιμασία. Αν θεωρείτε προετοιμασία μία επιστολή που έστειλε ο Έλληνας Υπουργός, με συγχωρείτε, αυτό είναι πολύ μακριά. Για να υπάρξει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που το έχει θεσπίσει ως έκτακτο μέτρο -και θα σας καταθέσω τώρα το δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις δηλώσεις του Επιτρόπου κ. Βοϊτσεχόφσκι- ζητείται, απαιτείται συγκεκριμένος φάκελος με τεκμηρίωση: περιοχές, καλλιέργειες, ζημιογόνο αίτιο, μετεωρολογικά δεδομένα, προϋπολογισμός. Έχει ετοιμαστεί τέτοιος φάκελος; Ετοιμάζεται τέτοιος φάκελος;

Εδώ μας λέει -είναι πρόσφατο, στις 6 Οκτωβρίου του 2021- ότι η Επιτροπή θεσπίζει έκτακτα μέτρα για την στήριξη του αμπελοοινικού τομέα και του τομέα των οπωροκηπευτικών. Είναι δηλώσεις του Επιτρόπου Βοϊτσεχόφσκι. Η χώρα μας, όπως έκαναν οι άλλες χώρες, έχει ζητήσει στήριξη; Γιατί όλα αυτά που μας είπατε, αφορούν τον ΕΛΓΑ. Ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ είναι δεδομένος, δεδομένων των καταστροφών που είχαμε τη φετινή χρονιά. Οι καταστροφές στις παραγωγές είναι πολύ μεγαλύτερες από τον προϋπολογισμό και τα διαθέσιμα του ΕΛΓΑ. Η Επιτροπή είναι πρόθυμη να στηρίξει. Εμείς θα ζητήσουμε τη στήριξη, θα πάρουμε αυτή τη στήριξη;

Μας είπατε για την πρόσληψη στον Οργανισμό. Η πρόσληψη στον Οργανισμό γίνεται κάθε χρόνο για τις ζημιές που ανακύπτουν. Βέβαια, ο Οργανισμός αποστελεχώνεται από μόνιμο προσωπικό. Με τις προσλήψεις εποχικών κάθε χρόνο ή ανάλογα τις ζημιές δεν λύνεται πια το πρόβλημα της μεγάλης αποστελέχωσης του ΕΛΓΑ. Και το βασικό είναι ότι οι ζημιές που έχουν δημιουργηθεί από παγετό, χαλάζι, καύσωνες, τις πυρκαγιές του Αυγούστου και τις πλημμύρες είτε του «Ιανού» είτε τώρα, αφενός υπερβαίνουν κατά πάρα πολύ τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ, αφετέρου δεν καλύπτονται όλες από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Τα εργαλεία που υπάρχουν διαθέσιμα και αυτά είναι δεδομένα, είναι πεπερασμένα. Κάποιος μας προτείνει ένα άλλο εργαλείο, χρηματοδότηση, δεν θα το πάρουμε; Ποια είναι η προετοιμασία του Υπουργείου; Μια επιστολή -σας το ξαναλέω- δεν λέει τίποτα. Έχουμε ετοιμάσει φάκελο; Ετοιμάζουμε; Μαζεύει κάποιος στοιχεία; Ετοιμάζει ένα φάκελο; Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία ήδη κατέθεσαν φάκελο. Εμείς;
Ευχαριστώ.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Σταύρος Αραχωβίτης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστώ πολύ.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Να βάλουμε λίγο τα πράγματα στη σειρά.

Το πρώτο θέμα είναι το εξής: Μας ρωτάτε εάν έχουμε καταθέσει φάκελο. Ξέρετε και εσείς, το ξέρουμε και εμείς, το ξέρουν καταρχήν οι Έλληνες παραγωγοί, το ξέρει ο κόσμος εδώ στη χώρα, ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει δείξει με συγκεκριμένες πράξεις την υποστήριξή της στους πληγέντες παραγωγούς και έχει αποδείξει ότι βρίσκεται δίπλα στον παραγωγικό κόσμο της χώρας μας. Δεν ξέρω αν εσείς γνωρίζετε τα προγράμματα των άλλων χωρών. Όμως, θα καταθέσω στα Πρακτικά την απάντηση που έδωσε ο Επίτροπος Βοϊτσεχόφσκι όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Γαλλία και στην Ιταλία και στην Ισπανία και στις άλλες χώρες που απευθύνθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που λέει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα προχωρήσει σε έκτακτα μέτρα, αυτό που ζητάτε εσείς να στείλουμε το φάκελο. Καταθέτω, λοιπόν, για τα Πρακτικά, για να ενημερωθούν οι συνάδελφοι και ο ελληνικός λαός, την απάντηση του Επιτρόπου Βοϊτσεχόφσκι.

(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Στύλιος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Θέσατε, όμως, το εξής: Είπατε ότι αναφέρθηκα στον ΕΛΓΑ. Ναι, όντως αναφέρθηκα στον ΕΛΓΑ. Έχουμε, λοιπόν, τα εξής δύο εργαλεία: Έχουμε τον ΕΛΓΑ και τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις με τις οποίες μπορούμε να στηρίξουμε τους παραγωγούς μας. Παραδεχτήκατε και εσείς ότι μέχρι σήμερα έχουμε δώσει συνολικά ως προκαταβολή -το ξαναλέω πάλι, ως προκαταβολή- 48.000.000 ευρώ για τις καταστροφικές ζημιές τις οποίες είχαμε την περασμένη άνοιξη και από τις πυρκαγιές. Και ξέρετε ότι τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ και αυτή τη στιγμή και αυτή την ώρα είναι στην ύπαιθρο και καταγράφουν τις εκτιμήσεις.

Εμείς ως υπεύθυνη Κυβέρνηση έχουμε φροντίσει να υπάρχουν τα αποθέματα στον ΕΛΓΑ, για να μπορεί να καλύψει και τυχόν επιπλέον καταστροφές ή ζημιές που θα προκύψουν. Αυτό είναι μια συνολική πολιτική της Κυβέρνησης και αξίζει να δώσετε τα εύσημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και συνολικά στην Κυβέρνηση που έχει καταφέρει να έχει τα αποθέματα. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Το λέω, για να γνωρίζουν οι παραγωγοί ότι ο ΕΛΓΑ έχει τα χρήματα για να τους αποζημιώσει.

Άρα, ξεκαθαρίσαμε τον ΕΛΓΑ, ξεκαθαρίσαμε εκεί που υπάρχει πρόβλημα με τον παγετό.

Τι γίνεται, όμως, με αυτούς που δεν προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, με τους παραγωγούς που δεν μπορούν να υπαχθούν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ; Το έχουμε πει και έχει γίνει εδώ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στην Ελληνική Βουλή: Με τροπολογία που κατατέθηκε στον ν.4820/2021 προβλέψαμε τον τρόπο κάλυψης και αυτών των παραγωγών, δηλαδή όσων δεν μπορούν να καλυφθούν από τον ΕΛΓΑ.

Και για αυτόν τον λόγο η Κυβέρνηση επεξεργάζεται σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ -διότι δεν είμαστε ξεχωριστά- ένα ad hoc πρόγραμμα με το οποίο θα φροντίσει να καλύψει όσους πραγματικά έχουν πρόβλημα, όσους έχουν πληγεί με τις καταστροφικές ζημιές που προέκυψαν από τον παγετό ή από τις πυρκαγιές ή από τις πλημμύρες πρόσφατα. Και με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσουμε τους παραγωγούς μας έχοντας και αντικειμενική κρίση, αλλά από την άλλη πλευρά έχοντας και σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.

Θα το ξέρετε και εσείς, σας θυμίζω, σας το ξαναλέω ότι εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση. Να μας έχετε εμπιστοσύνη. Μας έχουν οι Έλληνες πολίτες εμπιστοσύνη και συνεχίζουμε το συγκεκριμένο έργο. Θα ήθελα να κλείσω με μία ευχή η οποία αφορά την Προέδρο του ΚΙΝΑΛ, την κυρία Γεννηματά, να έχει ταχεία ανάρρωση και να βγει νικήτρια και από αυτή την μάχη. Και σίγουρα μια ευχή -να το πω και εδώ δημόσια- για την συνάδελφό μου, για την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη που και αυτή δίνει μια μεγάλη μάχη. Και είμαι σίγουρος και για τις δύο ότι έχουν δείξει δύναμη ψυχής και θα τα καταφέρουν και σε αυτή τη μάχη.

Ευχαριστώ πολύ.
Μπίκας Αλέξανδρος
Πηγή: agrotypos.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ