ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

3ωρη Πανελλαδική στάση εργασίας των δικαστικών υπάλληλων

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:58:00 π.μ. | |
3ωρη Πανελλαδική στάση εργασίας των δικαστικών υπάλληλων
Σε τρίωρη στάση εργασίας προχωρούν την ερχόμενη Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021 από ώρα 12 μέχρι 15 μ.μ οι δικαστικοί υπάλληλοι όλης της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας στα Δικαστήρια της χώρας. 

Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, «οι συνθήκες στα Δικαστήρια όλης της χώρας έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, έτσι που όλοι πλέον να μιλάνε για «αρνησιδικία».

Προς επίρρωση των ισχυρισμών τους παραθέτουν και μία σειρά από στοιχεία για τα κενά που υπάρχουν πανελλαδικά με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το έργο της Δικαιοσύνης. Ειδικότερα σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων, τα οργανικά κενά αυτή τη στιγμή πανελλαδικά ανέρχονται σε 31,69%. Ειδικότερα από τις 8.769 οργανικές θέσεις όλων των κλάδων και κατηγοριών, υπηρετούν 5.966, με τα κενά να ανέρχονται σε 2.803.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία η αναλογία δικαστικών υπαλλήλων προς δικαστικούς λειτουργούς είναι 1,34:1. Αντιστοιχούν δηλαδή 5966 υπηρετούντες δικαστικοί υπάλληλοι προς 4429 υπηρετούντες δικαστικούς λειτουργούς. Ωστόσο σε ορισμένα δικαστήρια της χώρας η αναλογία αυτή ανατρέπεται δραματικά και γίνεται 1:3, δηλαδή 1 δικαστικός υπάλληλος για κάθε 3 δικαστές, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 3,5:1.

Σε ότι αφορά την ταχύτητα απονομής Δικαιοσύνης, η επίλυση μιας διαφοράς στα πολιτικά Δικαστήρια χρειάζεται περίπου 3-4,5 χρόνια μέχρι την οριστική εκτέλεση της απόφασης, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 1,5 χρόνος. Αντίστοιχα στα ποινικά δικαστήρια απαιτούνται 4 με 5 χρόνια, ενώ στα διοικητικά δικαστήρια ο μέσος χρόνος εκδίκασης των υποθέσεων κυμαίνεται από 3,5 έως 5 χρόνια. Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην Ε.Ε. στη δυνατότητα on-line πρόσβασης στις δικαστικές αποφάσεις.

Για όλους τους λόγους αυτούς, οι δικαστικοί υπάλληλοι ζητούν μεταξύ άλλων «μαζικούς διορισμούς δικαστικών υπαλλήλων», «εκσυγχρονισμό στις υλικοτεχνικές υποδομές», «επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης»
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ