ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Αργολίδα: Γιατί κλείνουν τα ιατρεία τους οι ιδιώτες εργαστηριακοί ιατροί

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:25:00 π.μ. | | |
Αργολίδα: Γιατί κλείνουν τα ιατρεία τους οι ιδιώτες εργαστηριακοί ιατροί
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι ιδιώτες εργαστηριακοί ιατροί και στην Αργολίδα προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την συνέχιση των rebates και clawback. Παρά τη ζημία που θα προκληθεί σε βάρος τους εν μέσω πανδημίας δηλώνουν αποφασισμένοι να κλείσουν τα ιατρεία τους.


Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο Σύννδεσμος Εργαστηριακών Ιατρών, βιοπαθολόγοι, ακτινοδιαγνώστες, πυρηνικοί ιατροί και κυτταρολόγοι θα βάλουν «λουκέτο» από τις 26 έως τις 30 Νοεμβρίου στα ιατρεία τους.

Με το τρόπο αυτό αντιδρούν στην «επί 7ετίας επιβολή των μνημονιακών μέτρων rebate (ληστρική έκπτωση) και clawback (ληστρική αναγκαστική επιστροφή) των ποσών που μας οφείλει ο ΕΟΠΥΥ για εκτελεσμένες εργαστηριακές εξετάσεις που υπερβαίνουν τον κλειστό προϋπολογισμό για την υγεία».

Για δυσβάσταχτο βάρος κάνουν λόγο οι εργαστηριακοί γιατροί, αφού οι επιστροφές ανέρχονται στο 55% των μηνιαίων υποβολών του προς τον ΕΟΠΥΥ. Η κατάσταση επιδεινώθηκε με την προείσπραξη φόρου που φθάνει, όπως υποστηρίζουν, στο 75% της μηνιαίας υποβολής.
Πυρά εξαπολύουν για κοροϊδία από την μεριά του κράτους. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωσή τους, η σύμβαση του 2012 προβλέπει να πληρώνονται τις εξετάσεις με «τις προ 30-ετιας τιμές (του 1991)» και πλέον από τον οργανισμό λαμβάνουν «το ¼ αυτών!». Με απόγνωση οι εργαστηριακοί γιατροί φωνάζουν ότι τα χρήματα αυτά δεν αποζημιώνουν πάγια έξοδα, δηλαδή υλικά και λειτουργικά έξοδα.

Αίτημά τους είναι να λαμβάνου τα χρήματα για κάθε εξέταση που εκτελούν, βάζοντας τελεία στο «άδικο μέτρο της ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΤΩΣΗΣ και ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ των χρημάτων για τις εργαστηριακές εξετάσεις που έχουν υπερβεί τον κλειστό προϋπολογισμό». Οι ίδιοι αντιπροτείνουν το κράτος να αυξήσει τον προϋπολογισμό και ταυτόχρονα να τερματίσει την αλόγιστη συνταγογράφηση, ή να βάλει πλαφόν.

Οι εργαστηριακοί γιατροί δηλώνουν ότι στο εξής δεν θα «βάλουν πλάτη» στην ανεπάρκεια χρηματοδότησης για την υγεία. «Γι’ αυτό τον λόγο και παρόλο που ειδικά αυτήν περίοδο ζημιωνόμαστε επαγγελματικά, σαν εσχάτη φωνή διαμαρτυρίας, κλείνουμε τα ιατρεία μας κ ζητούμε την κατανόηση του κόσμου» καταλήγει η ανακοίνωσή τους.

Αναλυτικά οι εργαστηριακοί ιατροί διεκδικούν:

1. Κατάργηση Clawback – Rebate (να αποζημιώνονται για αυτά που δουλεύουν)

2. Ανακοστολόγηση εξετάσεων στο πραγματικό τους κόστος

3. Εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων και κατάργηση της υπερσυνταγογράφησης

4. Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων.

Ελπίζουμε στην κατανόηση και την στήριξη των συμπολιτών μας. Άλλωστε η κοινωνία και η Δημόσια Υγεία χρειάζεται ανοιχτά τα εργαστήρια.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ