ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας: Απόφαση του ΣτΕ για αντισυνταγματικές - μετεκλογικές αλλαγές από το ΥΠΕΣ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:55:00 π.μ. | |
ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας: Απόφαση του ΣτΕ για αντισυνταγματικές - μετεκλογικές αλλαγές από το ΥΠΕΣ
Ξεκίνησε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αντισυνταγματικών ρυθμίσεων του Υπουργείου Εσωτερικών μετά τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών, που αλλοίωναν επί της ουσίας τη λαϊκή ετυμηγορία.


Η αρχή έγινε με την απόφαση του ΣτΕ (Γ´ 7μ: 2037/2021) που θεωρεί αντίθετη προς το Σύνταγμα τις μετεκλογικές αλλαγές της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη ρύθμιση για τον ορισμό των Αντιδημάρχων στους νησιωτικούς Δήμους.

Σύμφωνα με τη σκέψη του ΣτΕ, η εν λόγω μετεκλογική τροποποίηση από το ΥΠΕΣ παραβιάζει τις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας, της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού και της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης του λαϊκού φρονήματος, που διέπουν και τις εκλογές για την ανάδειξη των αρχών των οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης και απορρέουν από τα άρθρα 1 παρ. 1 και 2, 4 παρ. 1, 5 παρ. 1, 51 παρ. 3, 52 και 102 του Συντάγματος.

Παρά το γεγονός ότι η απόφαση δεν είναι οριστική και παραπέμπει στην Ολομέλεια του ΣτΕ, το σκεπτικό της αποτελεί ένα πρώτο ηχηρό ράπισμα στις διοικήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών από την αρχή της ανάληψης της κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία. Η νόθευση της εκφρασθείσας θέλησης των εκλογέων, σύμφωνα πάλι με την εν λόγω απόφαση, με τις μετεκλογικές αλλαγές της κυβέρνησης έχει συμβεί, όπως πολλάκις έχουμε υποστηρίξει στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και σε άλλες περιπτώσεις για τις οποίες αναμένονται αποφάσεις από τη Δικαιοσύνη. Ένα τέτοιο τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί και η εκχώρηση αρμοδιοτήτων από το δημοτικό/περιφερειακό συμβούλιο στις οικονομικές επιτροπές των Δήμων και των Περιφερειών.

Η αυτοδιοικητική δημαγωγία της Νέας Δημοκρατίας με τις μετεκλογικές – αντίθετες προς το Σύνταγμα – τροποποιήσεις ρυθμίσεων που αφορούν τους Δήμους και τις Περιφέρειες σιγά σιγά βρίσκουν απέναντί τους το τείχος της Δικαιοσύνης. Η νομιμότητα, όσο και δεν αρέσει στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα ισχύσει προς όφελος της Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας. Η Ελλάδα αξίζει και θα αποκτήσει μετά τις επόμενες εκλογές θεσμικό μοντέλο για την τοπική αυτοδιοίκηση, την αποκέντρωση του κράτους, την αποσυγκέντρωση των εξουσιών στα ευρωπαϊκά δημοκρατικά πρότυπα.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ