ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

«Μαζέψτε τρόφιμα, έρχεται δύσκολος χειμώνας»: Κυβερνητική οδηγία προκαλεί αναστάτωση στην Κίνα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:19:00 μ.μ. | |
«Μαζέψτε τρόφιμα, έρχεται δύσκολος χειμώνας»: Κυβερνητική οδηγία προκαλεί αναστάτωση στην Κίνα
Η κινεζική κυβέρνηση προτρέπει τις οικογένειες και τις τοπικές αυτοδιοικήσεις να συγκεντρώσουν απόθεμα με καθημερινά, απαραίτητα αγαθά για περίπτωση έκτακτης ανάγκης, καθώς η χώρα υιοθετεί ολοένα και αυστηρότερα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης που σημειώνεται αυτή την περίοδο στα κρούσματα του κορωνοϊού.


Η οδηγία του υπουργείου Εμπορίου δημοσιεύτηκε αργά τη Δευτέρα. Η "Economic Daily", η εφημερίδα του Κομμουνιστικού κόμματος, ενημέρωσε πως οι παραπάνω οδηγίες είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης να διασφαλίσει πως οι πολίτες της χώρας δεν θα ξεμείνουν σε περίπτωση που υπάρξει lockdown στην περιοχή τους, εν μέσω του χειμώνα.

Οι οδηγίες για συλλογή τροφίμων και ειδών ανάγκης, προκάλεσε κάποια ανησυχία στα εγχώρια μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα οποία εδώ και καιρό έχει επιπλέον αναπτυχθεί και μια ευρύτερη κριτική για τη ραγδαία αύξηση στις τιμές των τροφίμων.

H άνοδος των τιμών στα λαχανικά οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις. Οι τιμές των αγγουριών, του σπανακιού και του μπρόκολου είχαν υπερδιπλασιαστεί από τις αρχές Οκτωβρίου, με τις τιμές στο σπανάκι να είναι πιο ακριβό από ορισμένα κομμάτια χοιρινού κρέατος - στα 16,67 γιουάν (2,2 ευρώ), σύμφωνα με πληροφορίες.

Ως εκ τούτου, αρκετοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να εφοδιαστούν με ρύζι, μαγειρικό λάδι και αλάτι.

«Μόλις βγήκε αυτή η είδηση, όλοι οι ηλικιωμένοι κοντά μου τρελάθηκαν από τον πανικό να αγοράσουν στο σούπερ μάρκετ», έγραψε ένας χρήστης στο Weibo (σ.σ. κάτι σαν το twitter) της Κίνας.

Τα τοπικά μέσα δημοσίευσαν επίσης λίστες με συνιστώμενα προϊόντα για αποθήκευση στο σπίτι, όπως μπισκότα και στιγμιαία νούντλς, βιταμίνες, ραδιόφωνα και φακούς.

Η γενικευμένη αναστάτωση ανάγκασε τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη να προσπαθήσουν να κατευνάσουν τους φόβους και να διευκρινίσουν τη δήλωση του υπουργείου.

Η People’s Daily ανέφερε, ότι το υπουργείο εκδίδει τέτοιες ανακοινώσεις κάθε χρόνο, αλλά εξέδωσε αυτές τις οδηγίες νωρίτερα φέτος λόγω φυσικών καταστροφών, της αύξησης των τιμών στα λαχανικά και των πρόσφατων κρουσμάτων COVID-19.

Η κινεζική κυβέρνηση συνήθως καταβάλλει πρόσθετες προσπάθειες για να ενισχύσει τις προμήθειες φρέσκων λαχανικών και χοιρινού κρέατος πριν από τις πιο σημαντική γιορτή της χώρας, τη Σεληνιακή Πρωτοχρονιά, η οποία το 2022 πέφτει στις αρχές Φεβρουαρίου.

Αλλά φέτος αυτές οι προσπάθειες έγιναν πιο επείγουσες, αφού τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις αρχές Οκτωβρίου κατέστρεψαν καλλιέργειες στη Σαντόνγκ - τη μεγαλύτερη περιοχή καλλιέργειας λαχανικών της χώρας - ενώ και τα κρούσματα COVID-19, που εκτείνονται από τα βορειοδυτικά έως τα βορειοανατολικά της χώρας, απειλούν να διαταράξουν τον εφοδιασμό τροφίμων.

Αν και οι τιμές έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες, οι οικονομολόγοι αναμένουν σημαντική ετήσια αύξηση του πληθωρισμού στις καταναλωτικές τιμές για τον Οκτώβριο, την πρώτη μετά από πέντε μήνες.

Το υπουργείο Εμπορίου είπε ότι οι τοπικές αρχές πρέπει να αγοράσουν λαχανικά που μπορούν να αποθηκευτούν πολύ νωρίτερα και επίσης να ενισχύσουν τα δίκτυα παράδοσης έκτακτης ανάγκης.

Η Κίνα σχεδιάζει επίσης να κυκλοφορήσει αποθέματα λαχανικών «την κατάλληλη στιγμή» για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης τη Δευτέρα. Δεν είναι σαφές ποια λαχανικά διαθέτει η Κίνα σε αποθέματα και πόσο μεγάλα είναι αυτά τα αποθέματα.

Ο κρατικός φορέας σχεδιασμού ζήτησε την έγκαιρη αναφύτευση λαχανικών, προτρέποντας τις τοπικές κυβερνήσεις να στηρίξουν τα ταχέως αναπτυσσόμενα προϊόντα, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Κίνα έχει περίπου 67 εκατ. εκτάρια γης (67 δισ. τ.μ.) φυτεμένα με λαχανικά, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας.

Με πληροφορίες από το nytimes.com
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ