SUPER MARKET ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΒΕΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Γκιόλας: Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τους εργάτες γης - Ποιος θα μαζέψει ελιές και πορτοκάλια;

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:54:00 μ.μ. | |
Γκιόλας: Η κυβερνηση αδιαφορεί για τους εργάτες γης -  Ποιος θα μαζέψει ελιές και πορτοκάλια;
Η περίοδος που ξεκινά το μάζεμα της ελιάς και των πορτοκαλιών έφτασε και το πρόβλημα των εργατικών χεριών απασχολεί για μια ακόμη φορά την περιοχή της Αργολίδας όπως και την υπόλοιπη χώρα. Εργάτες γης υπάρχουν όμως θα πρέπει να έχουν άδεια και νόμιμα χαρτιά.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το μόνο που έκανε είναι να προσδιορίσει την καταληκτική ημερομηνία (30 Σεπτεμβρίου) για τους εργάτες γης. Έκτοτε, επιδεικνύει χαρακτηριστική αμεριμνησία έως αδιαφορία και οι σοδειές κινδυνεύουν να μείνουν στα δέντρα λόγω έλλειψης εργατικών χεριών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη και την συνυπογραφή άλλων 44 βουλευτών, μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Γκιόλας, κατέθεσε ερώτηση ζητώντας άμεσες απαντήσεις για το αν και πότε θα υπάρξει επιτάχυνση στη διαδικασία μετάκλησης των εργατών γης, στην πιο κρίσιμη μάλιστα περίοδο για τη συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων. Η επιστροφή στην πρότερη διαδικασία είναι χρονοβόρα και πλέον επιφέρει τεράστια αναστάτωση και αβεβαιότητα στον αγροτικό και παραγωγικό κόσμο.

Η αδικαιολόγητη αυτή καθυστέρηση εκ μέρους της Κυβέρνησης θα προκαλέσει με βεβαιότητα έλλειψη εργατών γης, γεγονός που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην συγκομιδή της παραγωγής, θα επιφέρει αύξηση του κόστους της, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να «χαθεί» ένα μέρος της λόγω της καρπόπτωσης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ Αθήνα 4-11-2021

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

1. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,

2. Μετανάστευσης και Ασύλου,

3. Εσωτερικών,

4. Ψηφιακής Διακυβέρνησης,

5. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Εργάτες Γης: η αδιαφορία της κυβέρνησης αφήνει χωρίς εργατικά χέρια την παραγωγή»

Έχουμε ήδη μπει στην περίοδο που αυξάνεται η ζήτηση σε εργατικά χέρια για τη συγκομιδή διαφόρων καλλιεργειών με κύρια ζήτηση στα εσπεριδοειδή, τις ελιές και άλλα αγροτικά προϊόντα. Οι παραγωγοί τα τελευταία χρόνια εξυπηρετούνταν για την εξεύρεση του εργατικού δυναμικού μέσω της μετάκλησης εργατών πολιτών τρίτων χωρών. Η οργάνωση αυτής της διαδικασίας μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών για είσοδο, γίνονταν μέσω της οικείας Περιφέρειας.

Με την νεότερη νομοθεσία (Άρθρο 16 του N. 4783/2021), η αίτηση για τη διαδικασία εισόδου μετακλητών πολιτών τρίτων χωρών για εργασία στον αγροτικό τομέα για σύντομη χρονική περίοδο πραγματοποιείτο πλέον ηλεκτρονικά από τον ενδιαφερόμενο εργοδότη (γεωργό, κτηνοτρόφο, αλιέα) στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, χωρίς να απαιτείται η υποχρέωση θεώρησης εισόδου.

Η καταληκτική ημερομηνία γα την ενεργοποίηση αυτής της διαδικασίας, σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ν. 4783/2021, ορίζεται η 30η Σεπτεμβρίου 2021. Πέραν αυτής της ημερομηνίας δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη.

Έτσι, μετά την ημερομηνία αυτή, επανέρχεται η χρονοβόρα διαδικασία υποχρέωσης θεώρησης εισόδου μέσω αιτήσεων στα κατά τόπους τμήματα Αλλοδαπών στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Αποτέλεσμα είναι οι αγρότες να κινδυνεύουν να μην καταφέρουν να καλέσουν και να έχουν διαθέσιμους έγκαιρα, για τη συγκομιδή που ξεκινά, μετακλητούς εργάτες γης βάσει της νόμιμης θεσπισμένης διαδικασίας.

Την περίοδο αυτή οι ανάγκες εργατικών χεριών, κυρίως στις Νότιες περιοχές, στα νησιά και τα παράλια, είναι ιδιαίτερα αυξημένες λόγω της έναρξης της ελαιοσυλλογής αλλά και της συλλογής εσπεριδοειδών. Η έλλειψη εργατών γης θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους παραγωγής αλλά και στην τελική μείωση της παραγωγής καθώς υπάρχει ο κίνδυνος καρπόπτωσης ενός μέρους της. Άλλωστε η όψιμη συλλογή επιφέρει υποβάθμιση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου.

Είναι ακατανόητος ο προσδιορισμός καταληκτικής ημερομηνίας μετάκλησης εργατών γης χωρίς να υπάρχει ουδεμία πρόβλεψη για την μετέπειτα περίοδο, γεγονός που είχε επισημανθεί και κατά την συζήτηση και ψήφιση του Νόμου. Η επιστροφή στην πρότερη διαδικασία είναι χρονοβόρα και πλέον επιφέρει τεράστια αναστάτωση και αβεβαιότητα στον αγροτικό και παραγωγικό κόσμο.

Επειδή τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και ήδη έχει ξεκινήσει η συγκομιδή ελιών και εσπεριδοειδών,

Επειδή η μη έγκαιρη συγκομιδή αφενός θα έχει σαν αποτέλεσμα τόσο την υποβάθμιση της ποιότητας των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων όσο και τη μείωση της συγκομισθείσας παραγωγής και συνεπακόλουθα θα μειώσει το προσδοκώμενο εισόδημα των ελλήνων παραγωγών,

Επειδή η διόγκωση των φαινομένων εξεύρεσης εργατικών χεριών μέσω «μαύρης» και αδήλωτης εργασίας λόγω των καθυστερήσεων της διαδικασίας μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης υποσκάπτει τόσο τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων όσο και την καταχώρηση της αμοιβής των εργατών στα έξοδα των αγροτών,

Επειδή οι αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε δομές και διαμερίσματα ανά την επικράτεια αποκτούν δικαίωμα εργασίας μετά από 6μηνο από την κτήση του Δελτίου Αιτούντος, υφίσταται η δυνατότητα επικουρικής αξιοποίησής τους, ώστε να καλυφθεί και το επιπλέον κενό που φαίνεται ότι θα δημιουργηθεί σε εργάτες γης,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες ή και νομοθετικές πρωτοβουλίες θα προχωρήσετε προκειμένου να διευκολυνθεί άμεσα μια ταχεία διαδικασία μετάκλησης την πιο κρίσιμη περίοδο για την συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων σε μια σειρά καλλιεργειών;

2. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί ή πρόκειται να προβείτε για την αξιοποίηση της δυνατότητας επικουρικής αξιοποίησης των αιτούντων άσυλο που πληρούν τα κριτήρια εργασίας και που διαμένουν σε δομές και διαμερίσματα ανά την επικράτεια, ώστε να καλυφθεί το επιπλέον κενό που έχει δημιουργηθεί σε εργάτες γης;
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ