ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Α.Πουλάς: Φτωχός και ανεπίκαιρος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:15:00 π.μ. | |
Α.Πουλάς: Φτωχός και ανεπίκαιρος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας
Ο βουλευτής Αργολίδας Ανδρέας Πουλάς κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των άρθρων του σχεδίου νόμου: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις» ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

· Με 32 παρατάσεις υφιστάμενων διατάξεων μόνο για τον τομέα υγείας και πλήθος άλλων παρατάσεων και μικροδιευθετήσεων για τα υπόλοιπα υπουργεία, δεν αντιμετωπίζεται η μεγαλύτερη υγειονομική κρίση που αντιμετώπισε ο σύγχρονος κόσμος.

· Ο εμβολιαστικός προγραμματισμός έχει επιβραδυνθεί με ευθύνη της κυβέρνησης. Εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού δεν έχει εκπονηθεί και η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει την πειθώ εδώ και πολύ καιρό.

· Με παρατάσεις συμβάσεων των επικουρικών και με μετακινήσεις προσωπικού η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει κάποια από τα κενά σε προσωπικό ιδίως στα νοσοκομεία της περιφέρειας.

· Έχει ξεχάσει τις υποσχέσεις για τη μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών. Οι δε, προσλήψεις που είχε εξαγγείλει 4000 νοσηλευτών ακόμα δεν έχουν προχωρήσει.

· Αναγκάσατε ειδικευμένους να μετακινηθούν σε μονάδες υψηλών απαιτήσεων και να εργαστούν σε συνθήκες εξαιρετικά επικίνδυνες και επίπονες. Πώς θα ενισχύσετε την ειδικότητα της εντατικολογίας;

· Επί δύο χρόνια περιμένουμε τα σχέδια σας, αλλά ακόμα τίποτα. Επιτέλους κάντε κάτι. Ασχοληθείτε με την πρωτοβαθμια φροντίδα υγείας.

· Ναι μεν οι εργαζόμενοι στην υγεία δεν θα χάσουν τις άδειές τους τελικά αλλά για να φτάσουν στο σημείο να τις πάρουν θα φτύσουν αίμα. Ναι μεν με σχετική ΚΥΑ τους δίνετε το δικαίωμα να λάβουν την άδειά τους για το 2021 αλλά πείτε μου σας παρακαλώ ποιος θα την εγκρίνει όταν το προσωπικό είναι ελάχιστο και οι ελλείψεις μεγάλες;

· Καθορίζετε την αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων που δεσμεύθηκαν αναγκαστικά για την κάλυψη των αναγκών της πανδημίας. Με τις διατάξεις αυτές παρατείνεται μία αδιέξοδη και αναποτελεσματική στα δημόσια νοσοκομεία, προστατεύοντας παράλληλα τον ιδιωτικό τομέα και κρατώντας τον εκτός της πρώτης γραμμής του πυρός και μάλιστα με αφορολόγητη και ακατάσχετη αποζημίωση. Για τους ιδιώτες υπάρχει ακατάσχετο και αφορολόγητο, για τις εφημερίες των γιατρών δυσκολεύεστε να το νομοθετήσετε παρόλο που σας το έχουμε ζητήσει επανειλημμένα.

· Συνεχίζετε να ακολουθείτε την λανθασμένη τακτική της άναρχης και πρόχειρης ανάπτυξης κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ χωρίς υποδομές, χωρίς προσωπικό. Ιδίως στα νοσοκομεία της Περιφέρειας που υποφέρουν ακόμα περισσότερο από υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και πεπαλαιωμένες υποδομές, η τακτική αυτή έχει στοιχίσει σε ανθρώπινες ζωές.

· Η πανδημία ανέδειξε νέες ανάγκες και νέες απαιτήσεις καθώς και την ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό των οργανισμών των νοσοκομείων, που δεν μπορούν να λειτουργούν με οργανισμούς περασμένων δεκαετιών.

· Περιμένουμε ακόμη να δούμε τον διαγωνισμό για την πρόσληψη των 4000 νοσηλευτών σε κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία αλλά πολλά νοσοκομεία στη χώρα μας που δεν έχουν προβεί σε αλλαγή του οργανισμού δεν θα παρουσιάζουν κενές θέσεις και άρα δεν θα μπορέσουν να πάρουν νοσηλευτικό προσωπικό.

· Αντιμετωπίζετε τα ζητήματα των νοσηλευτών αποσπασματικά και πρόχειρα. Εχουμε από την πρώτη στιγμή ταχθεί υπέρ της σύστασης ενός ενιαίου κλάδου νοσηλευτικής για την άρση της άνισης μεταχείρισης τους, για την εκπόνηση προγραμμάτων δια βίου εκπαίδευσης τους και για εκσυγχρονισμό του κλάδου, του οποίου η σημασία αναδείχθηκε στον καιρό της πανδημίας.

· Η φαρμακευτική δαπάνη είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επανεξεταστεί με όρους σοβαρούς. Το έχουμε πει επανειλημμένως, ότι πρέπει να υπάρχει μία επαναχάραξη της συγκεκριμένης λογικής του clawback, η οποία συνδέεται ευθέως με την ανασυγκρότηση του ΕΟΠΥΥ, ως γιγάντιο μονοψώνιο υπηρεσιών υγείας.

· Από τις διατάξεις που αφορούν στην αγορά της ενέργειας, φαίνεται ο πρόχειρος ενεργειακός σας σχεδιασμός. Την ίδια ώρα οι πολίτες αγωνιούν για το κόστος της ενέργειας και το ύψος των λογαριασμών της ΔΕΗ, που σέρνει το γαϊτανάκι της ακρίβειας.

· Για την υλοποίηση του δρόμου Πάτρα - Πύργος η όποια αντιπαράθεση και μάχη εντυπώσεων μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ γίνεται χωρίς αυτοκριτική για τις ευθύνες που έχουν και οι δύο για τη μη υλοποίηση του έργου. Για τις εξελίξεις σχετικά με το έργο, το κόστος του και την επιβάρυνση των πολιτών, απαιτούνται απαντήσεις, για να δούμε τι ακριβώς κρύβουν οι 200 και πάνω αλλαγές στη Σύμβαση Παραχώρησης.

· Συνεχίζετε το ράβε – ξήλωνε στον ΕΦΚΑ για τα μάτια του κόσμου, καθώς οι εκκρεμότητες των συντάξεων συνεχίζονται και αυξάνονται. 152.000 κύριες συντάξεις είναι εκκρεμείς από τον Σεπτέμβριο του 2021.

· Στις διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνονται άρθρα δύο διαφορετικών κατηγοριών. Σχεδόν όλα δεν συνδέονται άμεσα με την πανδημία και δεν θα είχαν καν το χαρακτήρα του κατεπείγοντος εάν η κυβέρνηση είχε νομοθετήσει εγκαίρως τηρώντας τις αρχές της καλής νομοθέτησης.

· Η μετακύλιση αρμοδιοτήτων της δημοτικής αστυνομίας σε απλούς υπαλλήλους ενέχει σοβαρούς κινδύνους προβληματικής άσκησης τους, που μπορεί να αποβεί εις βάρος των πολιτών και των ίδιων των υπαλλήλων που δεν θα έχουν τα εφόδια να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένες καταστάσεις.

· Αναφορικά με τις διατάξεις του Υπουργείου Μετανάστευσης πρόκειται κατ’ εξοχήν για ρυθμίσεις που αφορούν παρατάσεις κατά παρέκκλιση προσλήψεων και συμβάσεων και δεν αφορούν σε προβλήματα που προκύπτουν από τις αυξημένες ροές ή επικίνδυνες καταστάσεις.

· Είναι φανερό ότι και στον τομέα της μετανάστευσης υπάρχει ένα άλυτο κουβάρι, που περιέχει προσλήψεις, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων μισθώσεις ακινήτων και γεωτεμαχίων δομών και υπηρεσιών για αιτούντες άσυλο και αφορα σε χρήμα που ρέει άφθονο – όχι όμως για τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας – όπως είναι και ο τίτλος του παρόντος νομοσχεδίου.

· Είναι αναγκαίο να καθοριστεί ένας συνολικός σχεδιασμός για μία πανδημία που ήρθε για να μείνει και δεν περνάει με ευχολόγια, απαγορεύσεις, αυστηρές τιμωρίες και επικοινωνιακή διαχείριση.

· Το παρόν σχέδιο νόμου κείται μακράν. Δείχνει αδυναμία, προχειρότητα και κυρίως ανυπαρξία σχεδίου για την επόμενη ημέρα.

Δείτε παρακάτω  το βίντεο:
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ