ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Πουλάς: «Η κυβέρνηση δεν έχει τη δημόσια υγεία στην κορυφή των προτεραιοτήτων της»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:18:00 π.μ. |
«Η κυβέρνηση δεν έχει τη δημόσια υγεία στην κορυφή των προτεραιοτήτων της»
Ομιλία του βουλευτή Αργολίδα Ανδρέα Πουλά στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού.


· Η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση τον τρίτο της προϋπολογισμό. Πέρα από τις αισιόδοξες προβλέψεις και τα νούμερα, πρέπει να δώσουμε σχήμα στην «κανονικότητα» που ευαγγελίζεστε. Γιατί πριν από τον κορωνοϊό δεν ζούσαμε σε έναν παράδεισο αγγελικά πλασμένο. Δεν βιώναμε ανάπτυξη και ευημερία. Δεν αισθάνονταν οι πολίτες αισιοδοξία και ασφάλεια.

· Αντίθετα, βγαίναμε πολύ δειλά από μία δεκαετή οικονομική κρίση, με συρρίκνωση του ΑΕΠ, με επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου και μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 2 έτη.

· Με τα ίδια ολιγοπώλια να ρυθμίζουν την οικονομική ζωή, με το ίδιο παρωχημένο και προβληματικό μοντέλο ανάπτυξης και με μεγάλες κοινωνικές ανισότητες. Αυτό εννοείτε ως «κανονικότητα»;

· Υπόσχεστε ανάκαμψη με την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αναμένεται να φέρει στην ελληνική αγορά πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. Μέχρι σήμερα όμως, δεν έχουμε δει τίποτα.

· Διανύοντας ήδη δύο χρόνια πανδημίας η οποία δεν φαίνεται ότι θα αποδράμει σύντομα αναρωτιώμαστε ποιο ακριβώς είναι το όραμά σας για τον τομέα της υγείας.

· Μέχρι τώρα το μόνο που έχουμε δεί είναι ότι τον πολύπαθο αυτόν τομέα τον αντιμετωπίζεται επιφανειακά, με εμβαλωματική διάθεση, χωρίς κανέναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, χωρίς να έχετε ανοίξει τα χαρτιά σας για το που θέλετε να οδηγήσετε το σύστημα υγείας της χώρας.

· Το Εθνικό Σύστημα Υγείας παρόλες τις ελλείψεις και τις αδυναμίες του έχει τον απόλυτα πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαχείριση της πανδημίας και εσείς τι ακριβώς κάνετε για να το στηρίξετε; Τα λάθη σας οφείλονται σε άγνοια, ανικανότητα ή μήπως σε πολυτέλεια;

· Περιμένετε απλά να περάσει η μπόρα της πανδημίας προκειμένου να πραγματοποιήσετε τα σχέδιά σας για την ιδιωτικοποίηση του; Για αυτό το λόγο και στον προϋπολογισμό δεν βλέπουμε την έμπρακτη στήριξή του;

· Τα νούμερα που μας παρουσιάζετε αμφισβητούνται, έχουν διαφορετική ανάγνωση από τις πτέρυγες της Βουλής. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να στηρίξει ουσιαστικά την αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

· Ακουω τους βουλευτές σας να ευχαριστούν εδω από το Βήμα της Βουλής τους γιατρούς και τους νοσηλευτές για την προσφορά τους.

· Πού είναι όμως η έμπρακτη στήριξή σας στο υγειονομικό προσωπικό το οποίο κουρασμένο και αποδυναμωμένο συνεχίζει να παλεύει στην πρώτη γραμμή; Τι έχετε κάνει για την μισθολογική του αναβάθμιση, την κάλυψη των ελλείψεων, την ένταξή του στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και σε όλα τα δίκαια αιτήματα που κατά καιρούς σας έχουν καταθέσει;

· Το ίδιο συμβαίνει και με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μιλάτε διαρκώς για αύξησή τους μία λέξη που από μόνη της δεν λέει κάτι. Δεν διαφωνούμε φυσικά με την αυξηση των ΜΕΘ, το ζητημα όμως είναι κατά πόσο αυτές είναι άρτια εξοπλισμένες και στελεχωμένες με το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό.

· Γιατί όπως γνωρίζετε ο κανόνας λέει ότι όπου υπάρχουν άρτια εξοπλισμένες και στελεχωμένες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τέτοιες μονάδες υπάρχουν μόνο στη Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, η θνησιμότητα πέφτει στο 40 με 50%. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική στα Νοσοκομεία της Περιφέρειας.

· Δεν έχετε καμία πρόθεση να βοηθήσετε την περιφέρεια να ανακάμψει και να δημιουργήσει συνθήκες ισόρροπης ανάπτυξης με τα αστικά κέντρα της χώρας.

Ως προς την Αργολίδα, συγκεκριμένα:

· Δεν υπάρχει πολιτική πρόθεση να δημιουργηθεί ένα ενιαίο νοσοκομείο με σύγχρονες υποδομές, που θα καλύπτει υγειονομικά ένα νομό με υψηλό τουριστικό προϊόν όλο το χρόνο.

· Οι αγρότες έχουν καταδικαστεί σε οικονομικό μαρασμό λόγω των μειωμένων τιμών και των προβλημάτων διάθεσης των εσπεριδοειδών – αδυναμία που σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές του ρεύματος και των αγροτικών εφοδίων δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα.

· Τα έργα υποδομών όπως η οδική σύνδεση Αργολίδας με την Εθνική οδό Κορίνθου Τριπόλεως, ο οδικός άξονας Λυγουριού –Κρανιδίου και η επέκταση του δικτύου του Ανάβαλου για την άρδευση της Ερμιονίδας, δεν φαίνεται να προχωράνε.

· Το σχέδιο της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ενώ ήταν να μπει σε εφαρμογή στα τέλη Νοεμβρίου, πάλι παραπέμπεται στις καλένδες.

· Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Ναύπλιο από την λειτουργία των πυρηνελαιουργείων εξακολουθεί να υφίσταται.

· Το πρόβλημα της λειψυδρίας στην Αργολίδα παραμένει άλυτο.

· Δίχως άλλο, η «εικονική πραγματικότητα» που υπόσχεται η κυβέρνηση, με έργα, επενδύσεις και ανάπτυξη που δεν υλοποιούνται, η χρονική καθυστέρηση με την οποία ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και ο χωρίς ειρμό και στόχευση τρόπος διαχείρισης των προβλημάτων, αφήνουν την κοινωνία δύσπιστη, ανήσυχη και βαθιά προβληματισμένη.

· Ενώ η δημόσια υγεία θα έπρεπε να βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων σας και αυτό να αποτυπωθεί στον παρόντα προϋπολογισμό, εσείς κάνετε το ακριβώς αντίθετο γιατί δεν πιστεύετε στο ΕΣΥ, δεν επενδύετε στο κοινωνικό κράτος, δεν στοχεύετε στη μείωση των ανισοτήτων και στην αναδιανομή του πλούτου – για όλα όσα αγωνίστηκε το ΠΑΣΟΚ και όλα με τα οποία ταυτίστηκε.

· Δεν μας αφήνετε λοιπόν, κανένα περιθώριο παρά να καταψηφίσουμε έναν προϋπολογισμό απόλυτα αναντίστοιχο με την κρισιμότητα της υγειονομικής κρίσης και με τις ανάγκες της χώρας.

Δείτε εδώ το βίντεο:
 
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ