ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

Τα «Εμβολιασμένα» Χριστούγεννα του Ντίνου Καλύβα (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:00:00 μ.μ. | |
Τα «Εμβολιασμένα» Χριστούγεννα του Ντίνου Καλύβα (βίντεο)
«Εμβολιασμένα» Χριστούγεννα! Αν και τριπλά εμβολιασμένος κατόπιν συμβουλής της γιατρού μου, σκέφτηκα τον τίτλο αυτό ως συμβολισμό της δύσκολης εποχής που περνάμε κι όχι σαν προτροπή για Χριστούγεννα εμβολιασμένα. Αυτός είναι ρόλος που ανήκει αποκλειστικά στην Πολιτεία και τους αρμόδιους παγκόσμιους φορείς Υγείας. 

 Εξ άλλου δεν θεωρώ τον εαυτόν μου εξυπνότερο από σας, ούτε είμαι γιατρός επιδημιολόγος επειδή διάβασα διάφορα δημοσιεύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αμφιβόλου προελεύσεως τα περισσότερα, αλλά ταπεινός καλλιτέχνης και σ’ αυτό μένω.

Θυμάμαι όταν ήμουν παιδί κάθε Χριστούγεννα πηγαίναμε στους παππούδες, τις γιαγιάδες και τα ξαδέρφια μας. Χορταίναμε γλυκά, δώρα και μπόλικο παιχνίδι. Τότε δεν κινδυνεύαμε σαν παιδιά στο δρόμο γι αυτό αν και δεν υπήρχαν τα σημερινά ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα κινητά και οι 3D οθόνες περνάγαμε ζωή χαρισάμενη κι ας ήμασταν αρκετά φτωχότεροι. Την ελευθερία αυτή που βίωσα ως παιδί, εδώ και δυο δεκαετίες τουλάχιστον, περιόρισε η άνοδος της εγκληματικότητας.

Τη φοβία της εγκληματικότητας, ήρθε να μεγαλώσει ένας νέος εχθρός, αόρατος και ύπουλος. Η ζωή μας θέλοντας και μη, περιορίστηκε ακόμη περισσότερο, ειδικά για τα παιδιά. Για άλλη μια χρονιά, και ποιος ξέρεις πόσες ακόμη, θα κάνουμε Χριστούγεννα μόνοι στο τραπέζι. Κι αν τύχει και βρεθούμε, τα φιλιά και οι αγκαλιές είναι απαγορευτικές. Τα πάρτι , τα ρομαντικά ραντεβουδάκια, χαθήκανε κι αυτά. Μα τέλος πάντων Χριστούγεννα είναι αυτά που θα κάνουμε ή τιμωρία;
Την απάντηση την ακούμε στο ομώνυμο τραγούδι του άλμπουμ. Αν το πνεύμα των Χριστουγέννων παραμείνει αναλλοίωτο και καλό, κάνοντας πράξεις αγάπης, προσφέροντας αφιλοκερδώς στο συνάνθρωπο κι αγαπόντας με τις όποιες ατέλειες τη ζωή μας νοιώθοντας ευγνωμοσύνη, όλα τότε θα είναι καλά!

Ως μουσικό έργο, το άλμπουμ περιέχει στοιχεία από πολλά είδη μουσικής, κλασσική, pop, rock , jazz κλπ. Το θεματικό τραγούδι “Εμβολιασμένα Χριστούγεννα» , το οποίο είναι σε μουσική και στίχο δικό μου, αποτελεί ως έμπνευση τη συνύπαρξη στοιχείων μπαρόκ και «μινιμαλισμού» (μουσικό ρεύμα του 20 αιώνα) με pop αποχρώσεις.

Όλοι οι ήχοι – φωνές, στην ουσία επαναλαμβάνουν ως ισοκράτη το ίδιο μουσικό μοτίβο ολίγον αντιστικτικά διαφοροποιημένο, όπου ο πρώτος ήχος που ακούγεται χρονικά πχ αυτός της ντραμς σύμφωνα με τις αρχές του μινιμαλισμού φεύγει τελευταίος, ο δεύτερος πχ το μπάσο προτελευταίος κλπ σχηματίζοντας με κορύφωση τον τραγουδιστή που μπαίνει τελευταίος και φεύγει πρώτος μια μουσική πυραμίδα.

Οι ήχοι συμβολίζουν τις διαχρονικές μας έννοιες, αλλά και τις διαχρονικές μας χαρές που έρχονται και φεύγουν. Ο τραγουδιστής, ο οποίος με τη φωνή του προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιβληθεί σε όλο αυτό το συνονθύλευμα ήχων, είναι η φωνή Του Θεού ή της συνείδησής μας, που μας «σπρώχνει» με τη δύναμή της απεγνωσμένα προκειμένου να μας προστατέψει να μην χάσουμε τον ανθρώπινο εαυτόν μας, στην ουσία κάθε φορά των πραγμάτων, σ’ αυτή την περίπτωση στην ιδέα να κρατήσουμε το πνεύμα των Χριστουγέννων αγνό με τις πράξεις μας.

Στο άλμπουμ περιέχονται επίσης πασίγνωστα κλασσικά Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και σύγχρονα όπως πχ η Άγια Νύχτα και το Έλατο, θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε αρχικά μια στροφή από τον αυθεντικό τους γερμανικό στίχο, μια στα αγγλικά και μια στα Ελληνικά. Το Felize Navidad περιέχει κι Ελληνικό στίχο δικό μου. Όλα τα τραγούδια είναι κλασσικά και μοντέρνα ενορχηστρωμένα. Παράλληλα με τη φωνή , υπάρχει κουαρτέτο ή τρίο εγχόρδων ή σκέτο βιολί ως δεύτερα σόλα με ηλεκτρική κιθάρα. Αποκορύφωμα πρωτοτυπίας θεωρώ Το Ave Maria του Caccini σε μορφή Jazz blues με καταβολές από το Σικάγο! Το άλμπουμ τελειώνει με έναν ιδιαίτερο τρόπο με τα δικά μας γνωστά παραδοσιακά κάλαντα , όπου έχω προσθέσει κι αγγλικό δικό μου στίχο.

Ερμηνεία, ενορχήστρωση, ηχοληψία, παίξιμο οργάνων, μίξη ήχου και παραγωγή : Ντίνος Καλύβας .

Το συγκεκριμένο άλμπουμ διατίθεται ΔΩΡΕΑΝ ως πράξη αγάπης στο κανάλι μου. Αυτό που επιθυμώ για όσους το ακούσετε, είναι μια απλή πράξη αγάπης στους ανθρώπους γύρω σας. Έστω έναν καλό λόγο κι ένα χαμόγελο!

Καλά Χριστούγεννα κι ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους.

Μετά Τιμής
Ντίνος Καλύβας
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ