ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Το Λαογραφικό Κέντρο Κρανιδίου συμμετείχε ενεργά στο διήμερο αφιέρωμα για τον "Παπαρσένη"

Το Λαογραφικό Κέντρο Κρανιδίου συμμετείχε ενεργά στο διήμερο αφιέρωμα για τον "Παπαρσένη"
Το Λαογραφικό Κέντρο Κρανιδίου συμμετέχοντας ενεργά στο επετειακό έτος των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και σε συνεργασία με το Δήμο Ερμιονίδας παρουσίασε στις 04.12.21 τις διαδικασίες που ακολούθησε ώστε να κατασκευαστεί αντίγραφο στολής του Αρχιμανδρίτη Αρσένιου Κρέατα (Παπαρσένη), οπλαρχηγού της Ελληνικής Παλιγγενεσίας.
Η αρχική ιδέα ανήκει στην Ιστορικό και υποψήφια Διδάκτωρ Μαρίνα Σ. Τσιρτσίκου η οποία στην προγραμματισμένη εισήγηση της παρουσίασε τη διαδρομή που έγινε ώστε να επιτευχθεί ο στόχος.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση της βιογραφίας του Παπαρσένη έτσι όπως παρουσιάζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα του Κέντρου "Ερευνας Νεότερης Ιστορίας) του Πάντειου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια ακολούθησαν απεικονίσεις που αναπαριστούν τον Παπαρσένη και περιγραφές του, όπως περιλαμβάνονται στο βιβλίο των Σπετσιώτη - Ντεστάκου « Πρόσωπα και Γεγονότα της Εθνανάστασης του 1821 στον Κάτω Ναχαγιέ (Ερμιονίδα)» τεύχος Β'.
Το αφιέρωμα ολοκληρώθηκε με την προβολή ντοκιμαντέρ για την ζωή και την δράση του ήρωα, που δημιούργησαν μαθητές/τριες της περσινής Γ' Γυμνασίου.
Την επομένη μέρα ακολούθησε Δοξολογία στον Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αρχιμανδρίτη Αρσένιου Κρέατα.
Το διήμερο τιμητικών εκδηλώσεων έκλεισε με επίσκεψη στον Άγιο Σώστη στα Δερβενάκια, για απόδοση τιμών στον τάφο του Κρανιδιώτη οπλαρχηγού.

Οι στολές θα ενταχθούν στην συλλογή του Λαογραφικού Κέντρου Κρανιδίου και Θα συνοδεύονται από τη σχετική ιστορική τεκμηρίωση.

Η εθελοντική ομάδα του
Λαογραφικού Κέντρου Κρανιδίου
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ