ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Ανδριανός στη Βουλή: Μέρα με τη μέρα, στις πιο δυσμενείς δυνατές συνθήκες, βάζουμε τα θεμέλια για μια οικονομία ισχυρή και παραγωγική

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:17:00 μ.μ. |
Ανδριανός στη Βουλή: Μέρα με τη μέρα, στις πιο δυσμενείς δυνατές συνθήκες, βάζουμε τα θεμέλια για μια οικονομία ισχυρή και παραγωγική
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός στην ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του Προϋπολογισμού του 2022, υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:


«Η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2022, όπως και του προηγούμενου έτους, γίνεται υπό το συνεχιζόμενο φάσμα της πανδημίας και των συνεπειών της στην κοινωνία και την οικονομία.

Οφείλουμε γι’ αυτό, και με αυτή την ευκαιρία, να αναγνωρίσουμε για μια ακόμη φορά, τον τεράστιο αγώνα που καθημερινά, όλους αυτούς τους μήνες καταβάλλουν οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής στη μάχη εναντίον της πανδημίας – οι γιατροί, το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό στα νοσοκομεία, οι εκπαιδευτικοί, και όλοι βεβαίως οι εργαζόμενοι που κρατούν ζωντανή την οικονομία και διασφαλίζουν την παροχή των αναγκαίων προϊόντων και υπηρεσιών.

Όπως βεβαίως, οφείλουμε για μια ακόμη φορά με αυτή την ευκαιρία να στείλουμε στους συμπολίτες μας το μήνυμα της τήρησης των μέτρων ασφαλείας και προπαντός του εμβολιασμού σε όσους και όσες μέχρι σήμερα ακόμη διστάζουν.

Η χρονιά που μας πέρασε ήταν κι αυτή δύσκολη. Σημαδεύτηκε από την ανάγκη διαχείρισης των έκτακτων αναγκών της πανδημίας, τόσο σε ό,τι αφορά το εθνικό σύστημα υγείας, όσο και ως προς την στήριξη όσων ένιωσαν βαρύτερες τις συνέπειες στο προσωπικό και οικογενειακό τους εισόδημα.

Μέσα σ’ αυτό το δύσκολο περιβάλλον, η Ελλάδα όχι μόνο στάθηκε όρθια, αλλά ξεκίνησε και μια δυναμική πορεία ανάπτυξης. Με την ανάπτυξη να κλείνει στο 7% το 2021 βάσει των συντηρητικών εκτιμήσεων προβλέπεται ότι μέσα στο 2022 όχι μόνο θα έχουμε καλύψει τις σχετικές απώλειες, αλλά και θα έχουμε βγει μπροστά. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας συνεχίστηκαν και κατά το τρέχον έτος.

Για μια ακόμη φορά, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες βλέπουν, κρίνουν και συγκρίνουν. Και ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές τους καταβολές ξέρουν καλά ότι είναι ευτύχημα το γεγονός ότι σ’ αυτή τη δύσκολη και πρωτόγνωρη για τις σημερινές γενιές περιπέτεια, σε αυτά τα αγεωγράφητα νερά που απαιτούν σοβαρότητα, αποτελεσματικότητα, υπευθυνότητα, και τη δυνατότητα συνεχών προσαρμογών και εμπλουτισμού των εφαρμοζόμενων πολιτικών, στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είναι χαρακτηριστικό σε ό,τι αφορά τη μακροοικονομική διάσταση της κρίσης ότι το πακέτο που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, το οποίο ξεπερνά για την περίοδο 2020-22 τα 43 δις ευρώ σε ταμειακή βάση, ήταν το τρίτο μεγαλύτερο ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το τέταρτο παγκοσμίως. Ήδη έχουν ληφθεί μέτρα σε πάνω από 70 κατηγορίες και διαρκώς εμπλουτίζονται.

Άλλωστε, η αποτελεσματική και επιτυχής διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέδωσε τους πρόσθετους πολύτιμους και αναγκαίους πόρους του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και πιο πρόσφατα τη διασφάλιση 19,3 δις ευρώ από τη νέα ΚΑΠ, την αποφυγή δηλαδή μειώσεων παρά το γεγονός ότι το συνολικό προς διάθεση πόσο στις ευρωπαϊκές χώρες έχει περιοριστεί σημαντικά και σε πολλές χώρες υπήρξε μείωση 10-15%.

Μέσα σ’ αυτό το εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον η Κυβέρνηση εφαρμόζει ένα μείγμα πολιτικής που αφενός επιτρέπει την αποτελεσματική ανταπόκριση στις ανάγκες της πανδημίας και την ουσιαστική αρωγή σε όσους έχουν ανάγκη, -όπως τους μικροσυνταξιούχους, τους αναπήρους, τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος- χωρίς αφετέρου να εκτροχιάζονται τα δημόσια οικονομικά και χωρίς να καθίσταται αναγκαία η περαιτέρω επιβάρυνση της πραγματικής οικονομίας με νέους και περισσότερους φόρους.

Ιδιαίτερα θέλω να σταθώ στους κρίσιμους τομείς της υγείας και της πρωτογενούς παραγωγής.

Σε ό,τι αφορά την υγεία, τα τελευταία δυο χρόνια το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί με 12.000 άτομα νοσηλευτικό και λοιπό επικουρικό προσωπικό, με 2.000 μόνιμους και άλλους 2.000 επικουρικούς γιατρούς, ενώ οι κλίνες ΜΕΘ έχουν υπερδιπλασιαστεί από τις 575 το 2019 στις 1.277 σήμερα. Αυτή είναι η πραγματικότητα που κρατά μέσα σ’ αυτή την έξαρση των κρουσμάτων που χρήζουν νοσηλείας ζωντανό το σύστημα υγείας. Και συνεχίζουμε να ενισχύουμε το ΕΣΥ γιατί κανείς δεν λέει ότι δεν υπάρχουν ανάγκες.

Σε ό,τι αφορά τον αγροτικό τομέα, θέλω να υπογραμμίζω τα 63 εκατομμύρια ευρώ για την άμεση στήριξη των αγροτών μας εντός του 2021, τα 225 εκατομμύρια μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών, τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, τις ευνοϊκές προβλέψεις του νέου νόμου για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, τις αναγκαίες ρυθμίσεις για τους εργάτες γης, την άμεση ανταπόκριση του ΕΛΓΑ στα δυστυχώς ολοένα και συχνότερα, ολοένα και πιο έντονα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που προξενούν σημαντικές ζημιές στην παραγωγή.

Και βεβαίως, θέλω να υπογραμμίσω τα μέτρα ύψους 1,1 δις που λαμβάνει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της δεύτερης μεγάλης κρίσης, της ενεργειακής, που δημιούργησαν εξωγενείς παράγοντες όπως γνωρίζουμε όλοι όπως η μεγάλη αύξηση στο φυσικό αέριο, τα οποία ανακουφίζουν σημαντικά τα νοικοκυριά, και πρέπει να επεκταθούν και σε ό,τι αφορά το αγροτικό ρεύμα, καθώς οι ανάγκες των παραγωγών είναι αυξημένες, τόσο για την άρδευση κατά τη θερινή περίοδο που ολοένα και διευρύνεται, όσο για την περίοδο του χειμώνα, ειδικά για την Αργολίδα, όπου χρησιμοποιούνται ανεμομίκτες για την προστασία από τον πάγο, αλλά και για τους κτηνοτρόφους που χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύματα για μηχανήματα και τις παγολεκάνες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, η Κυβέρνηση όχι μόνο αντιμετωπίζει με καθημερινή μάχη, με δεδομένα που αλλάζουν συνεχώς, με τις νέες μεταλλάξεις, τις συνέπειες της πανδημικής κρίσης, αλλά και προετοιμάζει αποφασιστικά την επόμενη μέρα με ένα νέο, βιώσιμο, εξωστρεφές και ανταγωνιστικό αναπτυξιακό υπόδειγμα, που εγγυημένα θα αποδώσει θετικά αποτελέσματα με θέσεις εργασίας και ουσιαστικές ευκαιρίες δημιουργίας και προκοπής για ολόκληρη την κοινωνία και ιδίως για τους λιγότερο προνομιούχους.

Άλλωστε, το αναπτυξιακό άλμα που σημειώνει η οικονομία μας φέτος, δεν είναι μόνο ή κυρίως αποτέλεσμα της επεκτακτικής νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά πρωτίστως απόδειξη αποτελεσματικότητας, σοβαρότητας και εμπιστοσύνης προς το πραγματικό δυναμικό της Ελλάδας και των Ελλήνων.

Και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, στις πιο δυσμενείς δυνατές συνθήκες αποδεικνύει καθημερινά ότι έχει και τη βούληση και τη δυνατότητα να διασφαλίσει ότι αυτή η αναπτυξιακή πορεία θα συνεχιστεί και μετά το πέρας της πανδημίας. Μέρα με τη μέρα, βάζουμε τα θεμέλια για μια οικονομία ισχυρή και παραγωγική, για μια κοινωνία ευημερίας και αλληλεγγύης.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ