ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Α. Πουλάς: Μετακινήσεις προσωπικού από το αγροτικό κατάστημα κράτησης Τίρυνθας χωρίς κριτήρια

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:20:00 μ.μ. | |
Α. Πουλάς: Μετακινήσεις προσωπικού από το αγροτικό κατάστημα κράτησης Τίρυνθας χωρίς κριτήρια
Το θέμα των μετακινήσεων προσωπικού από το αγροτικό κατάστημα κράτησης Τίρυνθας χωρίς κριτήρια έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Αργολίδας Ανδρέας Πουλάς με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.


Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2021

Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κο Παναγιώτη Θεοδωρικάκο

Θέμα: Μετακινήσεις προσωπικού από το αγροτικό κατάστημα κράτησης Τίρυνθας χωρίς κριτήρια

Η κατάσταση των καταστημάτων κράτησης και γενικότερα του σωφρονιστικού μας συστήματος χαρακτηρίζεται τα τελευταία χρόνια ως προβληματική και οι συνθήκες κράτησης σε πολλές περιπτώσεις απέχουν πολύ από τα όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Σημαντική συνεισφορά στην διόγκωση των προβλημάτων προσδίδει και η υποστελέχωση σε προσωπικό των καταστημάτων κράτησης σε όλους τους κλάδους και τις ειδικότητες, με τα κενά σε κάποιες ειδικότητες να ανέρχονται από 40% έως 70%.

Το σημαντικότατο αυτό πρόβλημα της υποστελέχωσης το Υπουργείο προσπαθεί να το συγκαλύψει μέσω συνεχών και αλλεπάλληλων μετακινήσεων και υποχρεωτικών αποσπάσεων υπαλλήλων μεταξύ των καταστημάτων κράτησης. Αδιαφορώντας πλήρως για τα προβλήματα που αυτή η πρακτική δημιουργεί τόσο στην ορθή λειτουργία των καταστημάτων όσο και στην προσωπική και οικογενειακή ζωή των μετακινούμενων ή υποχρεωτικά αποσπώμενων υπαλλήλων.

Το άρθρο 8 του Ν. 692/1977 προβλέπει ότι με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης επιτρέπεται, σε περιπτώσεις εξαιρετικών υπηρεσιακών αναγκών, η απόσπαση των υπαλλήλων των καταστημάτων κράτησης της χώρας σε άλλο κατάστημα κράτησης. Πρόκειται για πρόβλεψη που αφορά εξαιρετικές περιπτώσεις αποσπάσεων και μόνο έκτακτες. Η διάταξη αυτή σήμερα καταστρατηγείται κατά κόρον και όλες σχεδόν οι μετακινήσεις & αποσπάσεις γίνονται με χρήση του Ν. 692/77, δηλαδή με απευθείας απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, χωρίς τις διαδικασίες που προβλέπει ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας, χωρίς να προηγηθεί η συνεδρίαση και η εισήγηση του υπηρεσιακού συμβουλίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Τίρυνθας όπου τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται το φαινόμενο των υποχρεωτικών μετακινήσεων και αποσπάσεων σωφρονιστικών υπαλλήλων προς το Κατάστημα Κράτησης Κορίνθου για την κάλυψη έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών.

Με την επίκληση των έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών οι υπάλληλοι μετακινούνται και αποσπώνται υποχρεωτικά, χωρίς να το επιθυμούν οι ίδιοι. Σε πολλές δε, περιπτώσεις οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται χωρίς κανένα κριτήριο (οικογενειακό, οικονομικό, υγείας, προσωπικό κοκ). Όμως οι εργαζόμενοι έχουν οικογένειες, παιδιά, υποχρεώσεις και οι υποχρεωτικές μετακινήσεις και αποσπάσεις τους δημιουργούν αναστάτωση και ανυπέρβλητα προβλήματα που διαταράσσουν την οικογενειακή τους γαλήνη και την ψυχική τους ηρεμία.

Επίσης η έλλειψη διαφανών διαδικασιών και μετρήσιμων κριτηρίων ως προς την επιλογή των προσώπων που μετακινούνται ή αποσπώνται υποχρεωτικώς και παρά την θέληση τους, είναι αντίθετη προς τις αρχές της ισονομίας και της αξιοκρατίας που πρέπει να διέπουν την χρηστή και δημοκρατική διοίκηση, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για τα κριτήρια επιλογής και αίσθημα αδικίας και άνισης μεταχείρισης στους υπαλλήλους.

Η χρονική διάρκεια των αποσπάσεων αυτών δεν είναι λίγων μηνών, αλλά κυμαίνεται από 8 μήνες έως έναν χρόνο, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ως έκτακτη ανάγκη αλλά πρόκειται για πάγια έλλειψη προσωπικού στο Κατάστημα της Κορίνθου.

Ταυτόχρονα δημιουργεί έλλειψη προσωπικού και στο Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Τίρυνθας στο οποίο οι ημέρες οφειλόμενης υπερεργασίας (ρεπό) προς τους υπαλλήλους ανέρχονται σε τριψήφιο νούμερο για τον καθένα.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κύριος Υπουργός :

1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε ώστε να διορθώσετε την άνιση μεταχείριση προς τους υποχρεωτικά αποσπώμενους σωφρονιστικούς υπαλλήλους του Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Τίρυνθας;

2. Προτίθεστε να μειώσετε τον χρόνο απόσπασης τους σε λίγους μήνες και την συμμετοχή όλων των σωφρονιστικών υπαλλήλων του Καταστήματος στο καθεστώς των υποχρεωτικών αποσπάσεων;

3. Προτίθεστε να θεσπίσετε ένα διαφανές και αξιοκρατικό σύστημα επιλογής του αποσπώμενου προσωπικού με αντικειμενικά κριτήρια. (ηλικία, χρόνια υπηρεσίας, οικογενειακή κατάσταση, προβλήματα υγείας,κλπ.);

4. Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου σας αναφορικά με προσλήψεις στα σωφρονιστικά καταστήματα; Είναι στις προθέσεις σας η αύξηση του μόνιμου σωφρωνιστικού προσωπικού; Σκοπεύετε να προβείτε άμεσα σε προσλήψεις προσωπικού για τα Καταστήματα Κράτησης ώστε αυτά να λειτουργούν απρόσκοπτα και να μην ταλαιπωρείται το υπάρχον προσωπικό;
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ