ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Παρουσίαση Μελέτης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για το EKO Acropolis Rally

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:53:00 π.μ. | |
Παρουσίαση Μελέτης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για το EKO Acropolis Rally
Tην Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία το EKO Acropolis Rally Forum. Βασικός στόχος του συνεδρίου ήταν να φωτίσει με κάθε λεπτομέρεια και να καταγράψει όλες τις πτυχές του φετινού EKO Ράλλυ Ακρόπολις 2021, μιας επιτυχημένης διοργάνωσης, με θέαμα υψηλού επιπέδου. 

Εκπρόσωποι του πολιτικού, του επιχειρηματικού και του αθλητικού κόσμου, καθώς και της επιστημονικής κοινότητας, κλήθηκαν να αναπτύξουν όσα προσέφερε στον τόπο η διεξαγωγή του αγώνα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της FIA, βάζοντας έτσι μια τελεία σε όσα έγιναν στο EKO Acropolis Rally 2021, από τη διεθνή προβολή, τον τουρισμό, την οικονομία, το αθλητικό μέρος και την προώθηση της οδικής ασφάλειας, έως την ψυχολογική ανάταση του κοινού, και δίνοντας το έναυσμα για περαιτέρω ανάπτυξη το 2022. Επίσης, επιχειρήθηκε να σκιαγραφηθεί το μέλλον του αγώνα, ο οποίος έχει ήδη εξασφαλίσει μια θέση στο πρόγραμμα του WRC για τη διετία 2022-2023. Το EKO Acropolis Rally FORUM 2021 διοργανώθηκε από το Υφυπουργείο Αθλητισμού και τη Motorsport Greece και φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο “Divani Apollon” στο Καβούρι. Η εκδήλωση, η οποία διήρκεσε περισσότερο από έξι ώρες μεταδόθηκε ζωντανά, μέσω διαδικτύου.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο Υφυπουργός Αθλητισμού και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του αγώνα, Λευτέρης Αυγενάκης. Για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων αναφορικά με την επίδραση του αγώνα στη διεθνή προβολή της χώρας, στον τουρισμό, στην οικονομία, καθώς και ως προς το αθλητικό του μέρος, στην προώθηση της οδικής ασφάλειας, αλλά και στην ψυχολογική ανάταση του κοινού, εκπονήθηκαν δύο έρευνες. Η πρώτη από την Κάπα Research και η δεύτερη από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, μέσω του Εργαστηρίου Οργάνωσης, Διοίκησης Υπηρεσιών & Ποιότητας Ζωής. Την αξία προβολής και του οικονομικού αποτυπώματος του EKO Acropolis Rally 2021 ανέπτυξε κατά την παρουσίασή του ο κ. Παναγιώτης Αλεξόπουλος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, και Διευθυντής του Εργαστηρίου Οργάνωσης, Διοίκησης Υπηρεσιών και Ποιότητας Ζωής (iSportManagement LAB), καθώς και οι κ. Εμμανουήλ Χουστουλάκης και Χρήστος Κουτρουμανίδης, μέλη της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου που εκπόνησε τη σχετική μελέτη. Η σχετική μελέτη κατέληξε σε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα, που προσέφεραν μια πλήρη, κοστολογημένη και ποσοτικοποιημένη πληροφόρηση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και στη διοργανώτρια αρχή του EKO Acropolis Rally 2021.

Στη συνέχεια, ο κ. Αλέξης Ρουτζούνης, διευθυντής ερευνών της Κάπα Research, παρουσίασε τα στοιχεία έρευνας για την κοινωνική απήχηση της διοργάνωσης, και κατέληξε στο ότι, η απήχηση του Ράλλυ Ακρόπολις, ενός διαχρονικού θεσμού με αρκετά υψηλή αναγνωρισιμότητα, ξεπέρασε κατά πολύ το κοινό του μηχανοκίνητου αθλητισμού στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας μάλιστα τον μηχανοκίνητο αθλητισμό ως το 4ο πιο δημοφιλές άθλημα στην Ελλάδα. Ακόμη, την απήχηση της διοργάνωσης σε διεθνές επίπεδο ανέπτυξε ο κ. Simon Larkin, επικεφαλής ανάπτυξης των κατά τόπους γύρων του WRC για λογαριασμό του WRC Promoter.

Στη συνέχεια του συνεδρίου, ο κ. Νίκος Κερερές, Εκτελεστικός Διευθυντής της Motorsport Greece, ανέλυσε τα οικονομικά στοιχεία της διοργάνωσης, και αναφέρθηκε αναλυτικά στο κόστος του αγώνα, το οποίο ανήλθε στα 3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ εξασφαλίστηκαν από χορηγίες και συμμετοχές, ενώ το Δημόσιο συμμετείχε με περίπου 900 χιλιάδες ευρώ.

Παρών στο συνέδριο και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, που μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η επιτυχία του αγώνα οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην πολυεπίπεδη, άμεση και έμμεση σύμπραξη και την εξαιρετική συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Το Κράτος χρηματοδότησε, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών και ταμειακών δυνατοτήτων του, ανάγκες του αγώνα.

Κατά τη ροή του συνεδρίου αναπτύχθηκαν θέματα μείζονος σημασίας, όπως είναι ο ρόλος του εθελοντισμού στην επιτυχία αθλητικών διοργανώσεων παγκόσμιας εμβέλειας, η προστασία του περιβάλλοντος και –κυρίως- οι δράσεις Οδικής Ασφάλειας που ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται ήδη από το καλοκαίρι και θα συνεχιστούν μέχρι και το Ράλλυ Ακρόπολις 2022 στα πρότυπα της διεθνούς εκστρατείας της FIA, «3500Lives», που στόχο έχει να μηδενίσει την απώλεια ανθρώπινων ζωών εξαιτίας τροχαίων δυστυχημάτων.

Το ΕΚΟ Acropolis Rally FORUM τίμησαν με την παρουσία, τις τοποθετήσεις και τις εισηγήσεις τους με σειρά εμφάνισης οι κ.κ. Δημήτρης Μιχελακάκης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, Φάνης Σπανός, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Άννα Καλογεροπούλου, Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Θύμιος Καραΐσκος, Δήμαρχος Λαμιέων, Γιώργος Γκιώνης, Δήμαρχος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων, Στέλλα Αργυρίου, Ψυχολόγος, Γιώργος Καζαντζόπουλος, Υπεύθυνος Περιβάλλοντος ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις, Andrew Wheatley, WRC Category Manager FIA. Τους χορηγούς του αγώνα εκπροσώπησαν οι κ.κ. Χριστίνα Μηλιαράκη (ΕΚΟ), Λιάνα Μόσχου (COSMOTE), Ιωάννης Σιδέρης (Πλαστικά Θράκης), Κώστας Σταματάκης (Κωτσόβολος), και ο κ. Ηλίας Καραΐσκος (Toyota Ελλάς).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα από τη συμμετοχή του Εργαστηρίου Οργάνωσης, Διοίκησης, Υπηρεσιών και Ποιότητας Ζωής (iSportManagement LAB) σε αυτή την εκδήλωση, αλλά και στη διοργάνωση του EKO Acropolis Rally 2021 γενικότερα, προέκυψε μια σημαντική αναγνώριση και διάχυση του ονόματος και της φήμης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, σε πολυάριθμα τηλεοπτικά, έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης προβολής και επικοινωνίας. Μάλιστα, η παρουσίαση της μελέτης που έγινε από το Εργαστήριο στο πλαίσιο του απολογιστικού συνεδρίου του EKO Acropolis Rally 2021, όσο και το έργο της μελετητικής ομάδας που έφερε εις πέρας μια ιδιαίτερα απαιτητική και επίπονη ερευνητική προσπάθεια μέσα σε μια πολύ δύσκολη χρονική συγκυρία και με πολύ σφιχτά χρονοδιαγράμματα, απέσπασε ιδιαιτέρως κολακευτικά σχόλια, και κατά γενική ομολογία συνέβαλλε τα μέγιστα στον επιστημονικά άρτιο όσο και χρονικά έγκαιρο απολογισμό των οικονομικών της διοργάνωσης, τόσο σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών, όσο και σε επίπεδο εθνικής οικονομίας. Ενδεικτικά, τα παραπάνω επιβεβαιώνονται στα ακόλουθα ειδησιογραφικά websites, στα οποία γίνεται λόγος για τη συμβολή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου μέσα από την εκπόνηση της μελέτης αναφορικά με την αξία προβολής και το οικονομικό αποτύπωμα του EKO Acropolis Rally 2021 (news.fox-24.com, newsbulletin247.com, gazzetta.gr, sport24.gr, capital.gr, 4troxoi.gr, motorone.gr, carandmotor.gr, f1fan.gr, zougla.gr, naftemporiki.gr, newsit.gr, autotypos.gr, inews.gr, sportfmpatras.gr, politica.gr, xamos.gr, dete.gr, mononews.gr, topics.gr, newsbase.gr, anagnostis.org, protothema.gr, newsbeast.gr, iefimerida.gr, traction.gr, cretapost.gr, motori.gr, athleticradio.gr, automotopatras.gr, stereanews.gr, contra.gr, pna.gr, carzine.gr, orafok.gr, drive.gr, mag24.gr, klik.gr, topspeed.gr, athensvoice.gr, exeisminima.gr, dailymotion.gr, gocar.gr, autotriti.gr, orizontespress.gr, enkinisi.gr, lamianow.gr, sports3.gr, korinthia.net.gr, cretadrive.gr, ot.gr, pelop.gr, reformer.gr, lamiareport.gr, thiva.gr, 4drivers.gr, in.gr, oneman.gr, κ.α)

Παναγιώτης (Τάκης) Αλεξόπουλος
Καθηγητής ΤΟΔΑ
Τμήμα Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Διευθυντής του Εργαστηρίου Οργάνωσης, Διοίκησης Υπηρεσιών & Ποιότητας Ζωής

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ