ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Αργολίδα: 2253 πτηνά από 44 είδη καταγράφηκαν στον υδροβιότοπο από Ναύπλιο μέχρι Μύλους

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:30:00 π.μ. | | | |
Αργολίδα: 2253 πτηνά από 44 είδη καταγράφηκαν στον υδροβιότοπο από Ναύπλιο μέχρι Μύλους
Μεσοχειμωνιάτικες παρατηρήσεις και καταμετρήσεις πτηνών πραγματοποιήθηκαν και στην Αργολίδα την Κυριακή 16 Ιανουαρίου στον υγρότοπο και σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το  Ναύπλιο έως τους Μύλους από τις 10:15π.μ. έως τις 14:00μ.μ.

Παρατηρητές ήταν η Ζάχαρη Λουκία και η Ντόλκα Ειρήνη εθελόντριες της Ορνιθολογικής Εταιρείας .

Περισσότεροι από 150 εθελοντές παρατηρητές πουλιών από όλη την Ελλάδα, τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις και Φορείς Διαχείρισης συμμετέχουν κάθε χρόνο, εξορμώντας σε μικρούς και μεγάλους υγρότοπους της χώρας για να καταμετρήσουν τα διαχειμάζοντα υδρόβια πουλιά. Στις ΜΕΚΥΠ καταμετράμε τα όλα υδρόβια είδη πουλιών σε πάνω από 200 ελληνικούς υγρότοπους.

Πρόκειται για το μακροβιότερο και παγκοσμίου εμβέλειας πρόγραμμα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας στον κόσμο. Καταγράφονται κυρίως υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών που διαχειμάζουν στους υγροτόπους, αλλά και άλλα είδη που έχουν σχέση με αυτούς αν και ανήκουν σε τελείως διαφορετικές οικογένειες όπως αρπακτικά και θαλασσοπούλια. Τα δεδομένα που συλλέγονται επιτρέπουν την εκτίμηση των τάσεων των πληθυσμών και των μεταβολών που παρουσιάζουν οι υγρότοποι.

Οι ΜΕΚΥΠ διεξάγονται κάθε χρόνο σε πάνω από 100 χώρες με τη συμμετοχή περίπου 15.000 καταμετρητών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι εθελοντές. Στη Δυτική Παλαιαρκτική (Ευρώπη μέχρι Ουράλια και χώρες της Κασπίας εκτός αυτές της Μέσης Ανατολής, Τουρκία και χώρες της ανατολικής Μεσογείου και τέλος όλες οι βόρειο αφρικάνικες χώρες της Μεσογείου) οι Καταμετρήσεις των Υδροβίων έχει καθοριστεί να διεξάγονται την δεύτερη και τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου σε ιδιαίτερες περιπτώσεις γίνονται και την τέταρτη. Οι περιοχές όπου γίνονται οι καταμετρήσεις περιλαμβάνουν όλους τους τύπους υγροτόπων, δηλαδή λίμνες, λιμνοθάλασσες, ποτάμια, δέλτα ποταμών, έλη, ταμιευτήρες νερού, κλπ. Κάθε χρόνο καταμετρώνται σε όλο τον κόσμο 30 έως 40 εκατομμύρια υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών, και οι λεπτομέρειες για τις μετρήσεις και τις περιοχές που αυτές έγιναν συγκεντρώνονται στην πρόσφατα αναβαθμισμένη βάση δεδομένων της IWC.

Οι στόχοι της παγκόσμιας αυτής απογραφής είναι οι ακόλουθοι:

Να παρακολουθεί το μέγεθος και τις τάσεις των πληθυσμών των υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών, αλλά και να καταγράφει τις αλλαγές στην γεωγραφική κατανομή τους.

Να προσδιορίζει τους υγροτόπους διεθνούς σημασίας για τα υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών, τους οποίους χρησιμοποιούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου για τις βιολογικές ανάγκες τους.

Να παρέχει πληροφορίες που έχει συλλέξει από την απογραφή, για να βοηθήσει στην προστασία και στη σωστή διαχείριση των πληθυσμών των υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών, αλλά και των υγροτόπων μέσω των διεθνών συμβάσεων, της εθνικής νομοθεσίας των διαφόρων κρατών και άλλων μέσων.

Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών στην Ελλάδα


Οι ΜΕΚΥΠ ξεκίνησαν στην Ελλάδα το 1968. Αρχικά γίνονταν κυρίως από ξένους ορνιθολόγους με ελληνική εκπροσώπηση από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) και επικεντρώνονταν στους πιο σημαντικούς υγροτόπους. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, οι Έλληνες ορνιθολόγοι άρχισαν να πραγματοποιούν εκείνοι τις καταμετρήσεις με την ΕΟΕ σε συνεργασία με την ΕΕΠΦ και το Υπουργείο Γεωργίας. Από το 1991 και μετά η ΕΟΕ έχει επεκτείνει τις ΜΕΚΥΠ σε όλους τους υγροτόπους όπου διαχειμάζουν υδρόβια.

Οι καταγραφές καλύπτουν κάθε χρόνο περισσότερους από 200 μικρούς και μεγάλους υγρότοπους της χώρας μας, από τους πλέον σημαντικούς υγροτόπους, όπως τα δέλτα των ποταμών Έβρου και Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα, τους υγροτόπους του Νέστου, τη λίμνη Κερκίνη, την Πρέσπα, τον Αμβρακικό, το Μεσολόγγι και το Κοτύχι, έως μικρούς παράκτιους νησιωτικούς υγρότοπους, ορεινές λίμνες, ακόμη και τεχνητούς ταμιευτήρες.

Στον Υδροβιότοπο της Αργολίδας στην περιοχή μεταξύ Ναυπλίου και Μύλων παρατηρήθηκαν τα εξής πτηνά

ΛΑΣΠΟΣΚΑΛΙΔΡΑ 78 
ΚΑΡΔΕΡΙΝΑ 17
ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΕΛΗΣ 5 
ΜΑΥΡΟΛΑΙΜΗΣ 12
ΣΤΑΧΤΟΤΣΙΚΝΙΑΣ 10 
ΣΤΑΧΤΟΚΟΥΡΟΥΝΕΣ 3
ΑΣΗΜΟΓΛΑΡΟΣ 985 
ΚΟΡΜΟΡΑΝΟΣ 19
ΣΚΟΥΦΟΒΟΥΤΗΧΤΑΡΙ 16 
ΨΕΥΤΑΗΔΟΝΙ 4
ΘΑΛΑΣΣΟΣΦΥΡΙΧΤΗΣ 6 
ΚΑΛΑΜΟΚΙΡΚΟΣ 1
ΝΕΡΟΚΕΛΑΔΑ 35 
ΓΕΡΑΚΙΝΑ 2
ΧΕΙΜΩΝΟΓΛΑΡΟΝΟ 6 
ΚΑΡΓΙΑ 16
ΤΟΥΡΛΙΔΑ 14 
ΚΑΡΑΚΑΞΑ 3
ΛΙΒΑΔΟΚΕΛΑΔΑ 50 
ΥΦΑΝΤΡΑ 4
ΑΡΓΥΡΟΤΣΙΚΝΙΑΣ 4 
ΚΑΤΣΟΥΛΙΕΡΗΣ 9
ΑΜΜΟΣΦΥΡΙΧΤΗΣ 1 
ΒΡΑΧΟΚΙΡΚΙΝΕΖΟ 2
ΦΟΙΝΙΚΟΠΤΕΡΟ 1 
ΠΡΑΣΙΝΟΚΕΦΑΛΗ ΠΑΠΙΑ 56
ΛΕΥΚΟΣΟΥΣΟΥΡΑΔΑ 20 
ΣΦΥΡΙΧΤΑΡΙ ΠΑΠΙΑ 46
ΚΑΛΑΜΟΤΣΙΧΛΟΝΟ 7 
ΔΕΝΤΡΟΦΥΛΟΣΚΟΠΟΣ 50
ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΙ 10 
ΚΑΠΑΚΛΗΣ ΠΑΠΙΑ 2
ΚΑΣΤΑΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΑΚΤΙΤΗΣ 1
ΓΛΑΡΟΣ 621 
ΛΕΠΤΟΡΑΜΦΟΣ ΓΛΑΡΟΣ 2
ΣΚΑΡΘΑΚΙΑ 35 
ΘΑΛΑΣΣΟΚΟΡΑΚΑΣ 2
ΜΑΥΡΟΤΣΙΡΟΒΑΚΟΣ 1 
ΣΤΑΧΤΟΣΟΥΣΟΥΡΑΔΑ 1
ΣΠΙΝΟΣ 25 
ΛΕΥΚΟΤΣΙΚΝΙΑΣ 1
ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΟΣ ΦΑΝΕΤΟ 5
ΓΛΑΡΟΣ 5 
ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΙΜΗΣ 2

ΣΥΝΟΛΟ : 44 Είδη - 2253 άτομα
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ