ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

Πρόβα πάνω από το Ναύπλιο για την πανσέληνο των λύκων

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:28:00 μ.μ. | |
Ναύπλιο πανσέληνος
Την πρώτη πανσέληνο του χρόνου, την πανσέληνο του Ιανουαρίου, που ονομάζεται «το φεγγάρι του λύκου ή των λύκων», κατέγραψε η κάμερα πάνω από το Ναύπλιο το απόγευμα της Κυριακής 16 Ιανουαρίου

Την πανσέληνο του λύκου θα την δούμε στις 18 Ιανουαρίου 2022 στις 01:48.
Στην αρχαιότητα οι λαοί δεν χώριζαν το χρόνο σε μήνες, αλλά με βάση τις πανσελήνους. Παράλληλα, τα φεγγάρια ονομάζονταν ανάλογα με τις γεωργικές εργασίες ή τις δραστηριότητες που σχετίζονταν με τη συγκεκριμένη περίοδο. Για τη γέννηση του ονόματος υπάρχουν κι άλλες απόψεις.

Οι επιστήμονες δεν έχουν κάποια ένδειξη για το αν οι φάσεις της σελήνης διαδραματίζουν κάποιον ρόλο στο ουρλιαχτό των λύκων. Ωστόσο πρόκειται για ζώα πιο δραστήρια κατά τη διάρκεια της νύχτας που ουρλιάζουν με κατεύθυνση στο φεγγάρι, πιθανώς γιατί έτσι το ουρλιαχτό ακούγεται καλύτερα και πιο μακριά.
Σημειώνεται, πως με βάση την ονοματοδοσία των λαών της αρχαιότητας, η Πανσέληνος του Ιανουαρίου ονομαζόταν Φεγγάρι του Λύκου. Του Φεβρουαρίου λέγεται Φεγγάρι του Χιονιού, του Μαρτίου Φεγγάρι του Σκουληκιού (τότε εμφανίζονται τα πρώτα πτηνά που τρέφονται με σκουλήκια), του Απριλίου καλείται Ροζ Φεγγάρι από ένα μικρό λουλούδι που ανθίζει στη Βόρεια Αμερική και του Μαΐου λέγεται Φεγγάρι του Λουλουδιού, αφού τότε η φύση είναι σε πλήρη άνθιση.
Τον Ιούνιο ανατέλλει το Φεγγάρι της Φράουλας, από τη συγκομιδή των φρούτων, του Ιουλίου λέγεται Φεγγάρι της Αστραπής, από τις δυνατές καλοκαιρινές μπόρες, του Αυγούστου Φεγγάρι του Οξύρρυγχου, του Σεπτεμβρίου Φεγγάρι του Καλαμποκιού, του Οκτωβρίου Φεγγάρι των Κυνηγών και του Νοεμβρίου ονομάζεται Φεγγάρι του Κάστορα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ