ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Γκιόλας: Λεφτά για χειρουργεία δεν υπάρχουν στη Ν.Μ. Άργους - Ταλαιπωρούν υπερήλικες και βαρέως πάσχοντες συνανθρώπους μας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:01:00 π.μ. | |
Γιάννης Γκιόλας
Ερώτηση κατέθεσε σήμερα 27/1/2022 για την απελπιστική κατάσταση στην Ορθοπεδική κλινική της Ν.Μ. Άργους ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας προς τον Υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη. 

Αφορμή στάθηκε η διαμαρτυρία δύο πολιτών οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν με απρόσμενα δυσάρεστο τρόπο από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, αφού τους δηλώθηκε ότι τα χειρουργεία που έπρεπε να γίνουν για να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση των υπερήλικων ασθενών, ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν λόγω έλλειψης χρημάτων(!)

Είναι γνωστή η απέχθεια της Κυβέρνησης της ΝΔ προς οτιδήποτε αφορά την Υγεία των πολιτών και η ιδεοληψία της περί της νεοφιλελεύθερης λειτουργίας των Νοσοκομείων. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον καλά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μοναδικό του μέλημα να παραδώσει στους φίλους του επιχειρηματίες τα δημόσια νοσοκομεία, όπως έδειξε και με την περίπτωση του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης.

Η τακτική αυτή όμως δεν θα βρει την ολοκλήρωσή της αφού σε λίγο διάστημα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη θα αποτελεί παρελθόν. Η Δημόσια Υγεία είναι μια προτεραιότητα που αφορά όλους μας και δεν θα αφήσουμε να περάσει στα χέρια των ιδιωτών, οι οποίοι όπως αποδείχθηκε και στην Αττική Οδό, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το κέρδος, ενώ περιφρονούν προκλητικά τους ανθρώπους.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Αργολίδας επιδιώκοντας να καλύψει την καταρρέουσα Κυβέρνηση, προσπάθησε να βγάλει ψεύτες με χτεσινή της δήλωση τους καταγγέλλοντες πολίτες. Είναι πράγματι λυπηρό, αφού για μια ακόμη φορά, ακολουθώντας τον πολιτικό της προϊστάμενο αποδεικνύει ότι «τους ενδιαφέρει η επικοινωνία και όχι η ουσία».

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα 27/1/2022

EΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Απαράδεκτη και εξοργιστική η άρνηση διενέργειας χειρουργικών επεμβάσεων στην Ορθοπεδική κλινική της ΝΜ Άργους του ΓΝ Αργολίδας με αβάσιμες και αστήρικτες προφάσεις»

Βάσει εγκύρων και επώνυμων καταγγελιών που δημοσιοποιήθηκαν σε τοπικά δημοσιογραφικά μέσα της Αργολίδας, δύο θλιβερά περιστατικά έλαβαν χώρα τις τελευταίες μέρες στην ορθοπεδική κλινική της Ν.Μ. Άργους του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας, κατά την εισαγωγή ισάριθμων ασθενών που έπρεπε να χειρουργηθούν άμεσα. Του ενός εβδομηντάχρονου κατά προτεραιότητα λόγω της επιβαρυμένης υγείας του και της ετέρας ογδονταπεντάχρονης λόγω σοβαρότητας του περιστατικού η οποία είχε υποστεί κάταγμα στο ισχίο.

Το τραγικό της κατάστασης έγκειται στο ότι οι ορθοπεδικές επεμβάσεις, στις οποίες πρέπει να υποβληθούν άμεσα οι εν λόγω ασθενείς, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν λόγω έλλειψης χρημάτων για την προμήθεια των υλικών καθώς έχει εξαντληθεί, όπως τους ελέχθη, το σχετικό κονδύλι του προϋπολογισμού για το μήνα Ιανουάριο!

Μάλιστα στον πρώτο ασθενή και τη συνοδό σύζυγό του συνεστήθη, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, είτε να μεταφερθούν σε άλλο Νοσοκομείο (στην Τρίπολη, την Πάτρα ή αλλού) για να γίνει η απαραίτητη ορθοπεδική επέμβαση ή να περιμένουν να αλλάξει ο μήνας για να ενεργοποιηθεί το κονδύλι του προϋπολογισμού για το μήνα Φεβρουάριο ώστε να μπορέσουν να προμηθευτούν τα υλικά και στη συνέχεια να προγραμματιστεί το χειρουργείο!

Στην περίπτωση της δεύτερης ασθενούς αρχικώς συνεστήθη στο συνοδό γιό της (ιερέα) να την πάρει πίσω στο σπίτι και να περιμένει 21 μέρες για να αποκατασταθεί το κάταγμα. Στη συνέχεια, και αφού είχε εκφράσει πολλά έντονα παράπονα, του απάντησαν ότι το χειρουργείο ΘΑ πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα που θα υπάρχουν τα χρήματα. «Αν είναι δυνατόν», σχολιάζει ο ιερέας Ε.Μ., «να μας λένε να την πάρουμε σπίτι μας. Αν είναι δυνατόν να λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα στον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου για αυτού του είδους περιστατικά! Εισαγγελέας υπάρχει; Υπάρχει κάποιος υπεύθυνος που μπορεί να δώσει απαντήσεις;»

Επειδή είναι αδιανόητο, να επικαλείται το νοσοκομείο μη διαθεσιμότητα κονδυλίου του προϋπολογισμού πριν καν παρέλθει ο Ιανουάριος!

Επειδή συνιστά απάνθρωπη και ανάλγητη συμπεριφορά, να αναβάλλονται επείγοντα χειρουργεία περιμένοντας να αλλάξει ο μήνας για να «ενεργοποιηθεί» ο προϋπολογισμός του επόμενου μήνα (!) και να μπορέσει να γίνει η προμήθεια των αναγκαίων υλικών.

Επειδή είναι αδιανόητο, όπως αντιλαμβάνεστε, να προτάσσεται μία καθαρά διοικητική(;) διαδικασία του νοσοκομείου (ενεργοποίηση προϋπολογισμού του επόμενου μήνα) σε βάρος μίας αναγκαίας ιατρικής ενέργειας (άμεσης χειρουργικής επέμβασης), η παράλειψη της οποίας μπορεί να έχει σοβαρή επίπτωση στην υγεία του ασθενούς ή ακόμα και να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του.

Επειδή είναι πρωτάκουστο να γίνεται επίκληση μηνιαίας διαθεσιμότητας του σχετικού κονδυλίου του προϋπολογισμού για την προμήθεια ορθοπεδικών υλικών. Πουθενά δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο καθώς οι προϋπολογισμοί έχουν, ως γνωστόν, ετήσια πρόβλεψη.

Επειδή συνιστά κατάφωρη παραβίαση της αρχής της ισότητας στην πρόσβαση να εξαρτάται η έγκαιρη λήψη των υπηρεσιών υγείας από το αν ο ασθενής θα τις χρειαστεί στην αρχή ή στο τέλος του μήνα, δηλαδή πριν ή μετά την εξάντληση του μηνιαίου «διαθέσιμου» κονδυλίου, λόγω μίας ακατανόητης, εσωτερικής διοικητικής διαδικασίας του νοσοκομείου.

Επειδή η εικόνα της συγκεκριμένης κατάστασης είναι λίαν ανησυχητική τόσο για τα συγκεκριμένα περιστατικά όσο και για μεγαλύτερο αριθμό αναγκαίων χειρουργείων που είναι πιθανό να προκύψει εντός των επόμενων ημερών.

Επειδή με την περιγραφόμενη κατάσταση είναι εμφανές ότι τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η υγεία όχι μόνο των εν λόγω ασθενών, αλλά ενδεχομένως και αορίστου αριθμού ατόμων που είναι πιθανό να χρειαστούν αντίστοιχη χειρουργική επέμβαση στο ίδιο διάστημα.

Επειδή η έκτακτη μετακίνηση των ασθενών σε άλλη νοσηλευτική μονάδα εκτός του Νομού θα αποστερήσει αυτούς από τη φροντίδα, τη μέριμνα και τη συμπαράσταση των οικείων τους που δεν είναι εύκολο να βρίσκονται στο πλευρό τους.

Επειδή εν τέλει τίθεται θέμα πιθανής διακινδύνευσης της υγείας των πολιτών του Νομού με την απαράδεκτη κατάσταση της άρνησης για την έγκαιρη εκτέλεση των αναγκαίων και ενδεδειγμένων ιατρικών/νοσοκομειακών πράξεων –χειρουργείων.

Επειδή η έκθεση των πολιτών/ασθενών σε κίνδυνο προστατεύεται και από την έννομη τάξη.

Επειδή τέτοιου είδους περιστατικά ουδέποτε συνέβησαν την τετραετή περίοδο 2016-2019, -πριν την έλευση των αρίστων του επιτελικού κράτους- καίτοι η πληρότητα της ορθοπεδικής κλινικής του Γ.Ν. Αργολίδας άγγιξε το 100% με σχεδόν 4.400 χειρουργικές επεμβάσεις (περί τα 1.100 χειρουργεία ετησίως).

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1. Είναι σε γνώση του τα εξοργιστικά και καταδικαστέα περιστατικά της άρνησης εκτέλεσης αναγκαίων και ενδεδειγμένων ενεργειών από τη Ν.Μ. Άργους;

2. Εάν ευσταθεί το θρυλούμενο περί ελλείψεως επαρκούς ποσού στον προϋπολογισμό για την προμήθεια των αναγκαίων ορθοπεδικών υλικών, για ποιο λόγο δεν είχε ληφθεί η δέουσα πρόνοια για την ύπαρξη απαραίτητων υλικών;

3. Που προβλέπεται η κατάτμηση του ετήσιου προϋπολογισμού σε δωδεκατημόρια και η εκτέλεση των χειρουργικών επεμβάσεων επί τη βάσει μηνιαίου κονδυλίου σε βάρος της αναγκαιότητας για την έγκαιρη εκτέλεση ιατρικής πράξης (χειρουργείου); Αποτελεί οδηγία του Υπουργείου ή πρόκειται για μία στερούμενη λογικής μη συγγνωστή ενέργεια της διοίκησης;

4. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να προχωρήσει η άμεση εκτέλεση των χειρουργικών-ορθοπεδικών περιστατικών στη Ν.Μ. Άργους που βρίσκονται στην αναμονή;

Ο ερωτών βουλευτής
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ