ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Επίσκεψη φλαμίνγκο στο Ναύπλιο μέσα στο καταχείμωνο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:20:00 μ.μ. | |
Φλαμίνγκο Ναύπλιο
Το τσουχτερό κρύο που επικρατεί το τελευταίο διάστημα σε όλη τη χώρα αλλά και στην Αργολίδα καθήλωσε 6 φλαμίνγκο στον υδροβιότοπο Ναυπλίου - Νέας Κίου.
Τα εξωτικά πτηνά επισκέφθηκαν τον υδροβιότοπο για να τραφούν και να ξεκουραστούν από το μακρύ ταξίδι της μετανάστευσης.

Πουλιά απαράμιλλης ομορφιάς τα φλαμίνγκο ζουν για περισσότερα από 30 χρόνια, φτάνουν σε ύψος περίπου 1,60 μ. και βάρος τα 3,5 κιλά. Το πιο εντυπωσιακό πάνω τους, όμως, είναι το χρώμα, που κυρίως είναι ροζ από την καροτίνη που καταναλώνουν μέσω της τροφής τους. Όσο πιο πολύ τρώει ένα πτηνό, τόσο πιο λαμπερό θα είναι το χρώμα του.
Στη φύση πάντως υπάρχουν έξι διαφορετικά είδη φλαμίνγκο, τα οποία ζουν σε μεγάλα κοπάδια που πολλές φορές αριθμούν εκατοντάδες μέλη.

Και μπορεί τα φλαμίνγκο να αποτελούν ένα μεταναστευτικό είδος που αναπαράγεται στην Ν. Ευρώπη κυρίως Γαλλία, Iταλία, Τουρκία, και Ισπανία και στη Βόρεια Αφρική, παρ' όλα αυτά τα τελευταία 30 χρόνια ο πληθυσμός τους στην Μεσόγειο έχει σταθερή άνοδο.
Στη χώρα μας είναι είναι πλέον τακτικός αποδημητικός επισκέπτης και εμφανίζονται σε αρκετούς παράκτιους υγροτόπους αποτελώντας πάντα μια ευχάριστη έκπληξη για τους κατοίκους των περιοχών που επισκέπτονται.

Μας το επιβεβαιώνει η κ. Λία Παπαδράγκα, υπεύθυνη επικοινωνίας στον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου «Την άνοιξη φεύγουν όσα φλαμίνγκο δεν βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και επιστρέφουν τέλος Αυγούστου μέχρι αρχές φθινοπώρου ενώ καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα μπορείτε να δείτε πολλά φλαμίνγκο στην περιοχή», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Πέρυσι βρέθηκαν μπροστά και σε μια έκπληξη καθώς διαπίστωσαν ότι στη Λιμνοθάλασσα του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική, υπήρχαν μωρά φλαμίνγκο, αναπαραγωγή που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τα εν λόγω φλαμίνγκο δυστυχώς δεν τα κατάφεραν να επιβιώσουν, ωστόσο ενδεχομένως πρόκειται για έναν καλό οιωνό για το μέλλον.

Μάλιστα, η ετήσια πλέον και σταθερή επίσκεψη των ροζ φλαμίνγκο σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, έχει αλλάξει και το μοντέλο τουρισμού, καθώς αναπτύσσεται ένα είδος εναλλακτικού τουρισμού που βασίζεται κυρίως στην παρατήρηση των πουλιών (birdwatching) με τα φλαμίνγκο να έχουν την τιμητική τους.
Προϋποθέτει όμως και την κατάλληλη συμπεριφορά. Η κ. Παπαδράγκα σημειώνει πως ναι μεν θαυμάζουμε το εξαιρετικό θέαμα, το καλύτερο όμως είναι από απόσταση, με κυάλια ή τηλεσκόπιο ενώ για κανένα λόγο δεν πρέπει να επιχειρηθεί από κάποιους να πλησιάσουν τις περιοχές κατά τρόπο που να ενοχλήσουν τα φλαμίνγκο.

Σε ποιες περιοχές της χώρας όμως μπορείτε να συναντήσετε τα πανέμορφα αυτά πουλιά; Γενικότερα τα φλαμίνγκο προτιμούν αλμυρές λίμνες, αλυκές και παρόχθιους υγροτόπους κάποιες φορές και γλυκά νερά.
Όπως τονίζει η κ. Παπαδράγκα εικόνες από φλαμίνγκο μπορείτε να δείτε στη λιμνοθάλασσα Αλυκής Κίτρους, στη λιμνοθάλασσα του Aγίου Μαμά στη Χαλκιδική που είχαμε και την πρώτη αναπαραγωγή, στο Δέλτα Αξιού, Έβρου, στα Στενά Αλιάκμονα, στη λιμνοθάλασσα Kαλοχωρίου αλλά και σε πολλές ακόμη περιοχές, όπως το Ναύπλιο

Με μια γρήγορη αναζήτηση στο Διαδίκτυο διαπιστώσαμε ότι αμέτρητα ροζ φλαμίνγκο βρίσκουν καταφύγιο στη Λήμνο. Πιο συγκεκριμένα ο υγρότοπος Χορταρολίμνης - Αλυκής είναι ένα σύμπλεγμα τριών λιμνών, η Χορταρολίμνη, η Ασπρολίμνη και η Αλυκή που αποτελούν σταθμό για χιλιάδες ροζ φλαμίνγκο.
Σε ένα επίγειο παράδεισο έχουν μετατρέψει και τη λίμνη Βιστωνίδα της Ξάνθης τα εκατοντάδες ροζ φλαμίνγκο που την κατακλύζουν αλλά και στον βιότοπο της Σκάρφειας, στο νομό της Φθιώτιδας θα μπορέσετε να δείτε τα όμορφα αυτά πτηνά. Μοναδικό υπερθέαμα από φλαμίνγκο και στη Λίμνη Κερκίνης όπου έρχονται από τον βορρά για να ξεχειμωνιάσουν στο νότο έχοντας διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα. Και, ειδικά το φθινόπωρο χαρίζουν ένα μοναδικό υπερθέαμα. Φλαμίνγκο επίσης μπορείτε να συναντήσετε και στους υδροβιότοπους της Αλυκής στη Σάμο και στην Κω.

Και στην Αθήνα όμως, αν είστε αρκετά τυχεροί, μπορεί να συναντήσετε φλαμίνγκο στην παραλία του Σχινιά στον Mαραθώνα κατά τους χειμερινούς μήνες, λόγω του ζεστού κλίματος και της άφθονης τροφής που υπάρχει.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ