ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Ψήφισμα διαμαρτυρίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας για την παύση λειτουργίας του καταστήματος της Eurobank

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:32:00 μ.μ. | | |
Eurobank
Ενημερωθήκαμε λίαν προσφάτως, σχετικά με την απόφαση της Διοίκησης της Τράπεζας Eurobank, ότι πρόκειται να κλείσουν 25 καταστήματά της σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και το μοναδικό κατάστημα της Eurobank που εδρεύει στο Κρανίδι και εξυπηρετεί ολόκληρο τον Δήμο Ερμιονίδας.


Ήδη από καιρό διαφαίνεται η διάθεση της συρρίκνωσης των τραπεζικών καταστημάτων ανά την Ελλάδα και τα γεωγραφικά της διαμερίσματα, ωστόσο στην περίπτωση της Ερμιονίδας, δεν πρόκειται απλά για συρρίκνωση ή μείωση των τραπεζικών υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες, δημότες και επισκέπτες της, αλλά για πλήρη εγκατάλειψη της επαρχίας μας, ενός Δήμου μεγάλης γεωγραφικής έκτασης, με πληθυσμό περίπου 13.500 κατοίκων, με πλούσια τουριστική ανάπτυξη και εξαιρετικές ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις, αλλά και αγροτική οικονομία με τοπικούς αγροτοκτηνοτροφικούς παραγωγικούς πόρους.

Το κατάστημα της Eurobank στο Κρανίδι, εξυπηρετεί τις ανάγκες των 8 Κοινοτήτων του Δήμου Ερμιονίδας, ενός μεγάλου αριθμού ατόμων, αγροτών, επαγγελματιών και ανθρώπων τρίτης ηλικίας για τους οποίους μάλιστα η εξυπηρέτηση μέσω διαδικτυακών συναλλαγών, όχι μόνο δεν είναι ιδιαίτερα προσφιλής, αλλά καθίσταται σχεδόν αδύνατη.

Η επιβεβαίωση της παύσης λειτουργίας του συγκεκριμένου καταστήματος, θα επηρεάσει κατ’ αρχήν ανεπανόρθωτα την καθημερινότητα των κατοίκων της Ερμιονίδας, οι οποίοι θα πρέπει να μετακινούνται στο κοντινότερο κατάστημα που βρίσκεται στο Ναύπλιο σε απόσταση 70 χλμ, για τις απλές καθημερινές τραπεζικές τους συναλλαγές, με ότι αυτό συνεπάγεται σε εξυπηρέτηση, χρόνο, κόστος, ασφάλεια, προκαλώντας συγχρόνως και δημιουργώντας συνθήκες ανισότητας και τραπεζικού αποκλεισμού σε βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας μας. Δεν μπορούν να τύχουν εφαρμογής μέτρα που αποκλείουν το ανθρώπινο δυναμικό μιας ολόκληρης επαρχίας από τη συμμετοχή του στο σύγχρονο κοινωνικοοικονομικό κι εργασιακό γίγνεσθαι.

Στον αντίποδα της αύξησης των ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών και υπηρεσιών, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη τόσο από την κρατική διοίκηση, όσο και από τη διοίκηση της Τράπεζας Eurobank, ότι η ισοπεδωτική λογική της εφαρμογής οριζόντιων μέτρων εξυγίανσης, έρχεται σε πρωτοφανή αντίθεση με την αρχή της παροχής οιασδήποτε τραπεζικής εργασίας ή υπηρεσίας σε κάθε πολίτη, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων που δεν έχουν την δυνατότητα χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, λόγω της ηλικίας ή της έλλειψης γνώσεων στο πεδίο της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης ή άλλων παραγόντων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέταξε πρόσφατα την πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες στον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, που έχει ως στόχο να «εξασφαλίσει στους πολίτες νέα και αποτελεσματικότερα δικαιώματα». Στο πλαίσιο αυτό ορίζεται ρητά ότι, «κάθε άτομο έχει δικαίωμα πρόσβασης σε βασικές ποιοτικές υπηρεσίες όπως μεταξύ άλλων η ύδρευση, η αποχέτευση, η ενέργεια, οι μεταφορές, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και οι ψηφιακές επικοινωνίες.»

H ενδεχόμενη παύση της λειτουργίας του ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ καταστήματος της Eurobank στην Ερμιονίδα, θα έχει ως αποτέλεσμα την αναπόφευκτη δυσλειτουργία της όποιας συνεργασίας της Τράπεζας με το Δήμο, τα Νομικά Πρόσωπα, τους αγρότες, τις επιχειρήσεις, τις εταιρείες κάθε μορφής, τους επιχειρηματίες του τουρισμού και της εστίασης, και τους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στα διοικητικά όρια του Δήμου μας, και παράλληλα αποτελεί υποβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών της Ερμιονίδας.

Οι παραγωγικοί κλάδοι του τουρισμού, της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας του τόπου μας, οι οποίοι αναπτύσσονται δυναμικά, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, και την πανδημία του κορωνοϊού, κλάδοι που έχουν συμβάλλει στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη, θα υποστούν βαρύ πλήγμα από την πιθανή διακοπή της λειτουργίας του καταστήματος της Τράπεζας.

Το γεγονός αυτό, θα δημιουργήσει προβλήματα και στους εργαζομένους που απασχολούνται στο κατάστημα φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με το δίλημμα της επιλογής της μετακίνησης σε άλλη περιοχή ή με την εξώθησή τους σε εθελούσια έξοδο, με όλες τις αρνητικές συνέπειες για την οικονομική και εργασιακή τους κατάσταση.

Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία, την δυσαρέσκεια και την αντίθεση για το κλείσιμο του καταστήματος της Τράπεζας Eurobank στο Κρανίδι του Δήμου Ερμιονίδας και γενικά στη συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων των Τραπεζών στην Ελληνική Επαρχία.

Επισημαίνουμε την αναγκαιότητα της παραμονής του καταστήματος της Τράπεζας στην Ερμιονίδα.

Ζητούμε να ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, οι ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες των κατοίκων του Δήμου μας.

Καλούμε τη Διοίκηση της Τράπεζας να λάβει σοβαρά υπόψη το αίτημα του Δήμου μας και να ανακαλέσει την απόφασή της για αναστολή λειτουργίας του καταστήματός της στην Ερμιονίδα.

Ζητούμε την παρέμβαση την συμπαράσταση και την αρωγή της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Τράπεζας της Ελλάδος και όλων των αρμοδίων, ώστε το κατάστημα της Τράπεζας Eurobank, να συνεχίσει απρόσκοπτα και επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου τη λειτουργία του.

Εκφράζουμε την εναντίωσή μας σε κάθε κίνηση που τείνει να υποβαθμίσει τον τόπο μας και να δυσχεράνει τις συλλογικές προσπάθειες για την ανάδειξη κι ανάπτυξη του.

Τέλος, δηλώνουμε τη βούληση και την αποφασιστικότητα ολόκληρου του Δήμου Ερμιονίδας, να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια και δράση που προάγει κι ενώνει τον τόπο μας και τους ανθρώπους του.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ