ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

1ο Φεστιβάλ Ινάχου με γεύσεις από το Κτήμα Κεφαλοβρύσου (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:29:00 μ.μ. | | |
Παναγιώτης Κοκκάλας
Το 1ο Φεστιβάλ Ινάχου θα πραγματοποιηθεί φέτος το καλοκαίρι, από την 1η έως την 3η Ιουλίου, στο Κεφαλόβρυσο Αργολίδος, με διοργανωτή την Πύλη Ελληνικού Πολιτισμού-Ελληνικά Μονοπάτια και ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει γαστρονομία, τέχνη, θέατρο, πολιτισμό, λαογραφία και ποικίλες δραστηριότητες.

Στα βίντεο που ακολουθούν ο Παναγιώτης Κοκκάλας μας ενημερώνει σχετικά, αλλά και για τις λοιπές δραστηριότητες του φορέα και παράλληλα μας μαθαίνει πώς να φτιάχνουμε τον αυθεντικό ελληνικό καφέ.

Ποιοι είμαστε

Το Κτήμα Κεφαλοβρύσου είναι ένα όνειρο ζωής που έγινε πραγματικότητα!

Το Κεφαλόβρυσο είναι ένα μικρό ορεινό χωριό της Πελοποννήσου, με μακρά ιστορία από τα αρχαία χρόνια, που παραμένει ανέγγιχτο από το χρόνο, ξεπροβάλει μέσα από ένα καταπράσινο τοπίο και χρωστάει το όνομα του στις ομώνυμες αρχαίες πηγές του ποταμού Ινάχου.

Το χωριό κάποτε ήταν γεμάτο από ολάνθιστες τριανταφυλλιές και κυδωνιές, που έκαναν το τοπίο του ν’ αλλάζει χίλια πρόσωπα, ανάλογα με την εποχή ή τις καιρικές συνθήκες.

Στην περιοχή υπήρχαν και αρκετοί νερόμυλοι, μέσα από τους οποίους τα γάργαρα νερά των πηγών του Ίναχου ποταμού έφταναν στα χωράφια. Ένας εξ’ αυτών ανήκε στον προπάππου μου, Κωνσταντίνο Κάππο, και του τον είχε κληροδοτήσει ο Αντώνης Δωρής που τον είχε ψυχογιό. Έκτοτε, ο προπάππους μου έλαβε το παρωνύμιον “Κωτσαντώνης” (Κωνσταντίνος του Αντώνη), παρωνύμιο που φέρουμε όλοι οι απόγονοι του, γνωστοί και ως “Κωτσαντωναίοι”. Ο μύλος στην συνέχεια πέρασε στον παππού μου, τον πατέρα μου και έφτασε τελικά σε εμένα.

Οι καλλιέργειες αυτές σιγά σιγά εκλείψαν με το μεγάλο κύμα μετανάστευσης προς την Γερμανία και την Αμερική κατά το οποίο οι περισσότεροι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό για την αναζήτηση μιας καλύτερης μοίρας στο εξωτερικό. Ομοίως και οι γονείς μου.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Γερμανία, επέστρεψα στην Ελλάδα με όνειρο να αξιοποιήσω τα εδάφη των προγόνων μου. Επαγγελματικά με κέρδισαν οι εκδόσεις, στις οποίες φέτος συμπληρώνω 35 χρόνια πορείας. Σύντομα όμως επένδυσα στην περιοχή δημιουργώντας μια σύγχρονη μονάδα ταπητοκαθαριστηρίου που αναδείχθηκε σε μία από τις πλέον κυρίαρχες του χώρου και συνεχίζει να εξελίσσεται με τις επιταγές του χρόνου και της τεχνολογίας.

Το όνειρο μου ακόμη όμως δεν είχε ολοκληρωθεί! Οι ιστορίες των παππούδων μου για τις καλλιέργειες της περιοχής είναι πάντα χαραγμένες στις παιδικές μου μνήμες. Έτσι, δημιουργήθηκε το “Κτήμα Κεφαλοβρύσου”. Αξιοποιώντας πολλά από τα χωράφια αυτά που ανήκαν στην οικογένεια μου για πολλές γενεές, φυτεύτηκαν δεκάδες κυδωνιές που έφεραν στους κατοίκους μνήμες και μυρωδιές που είχαν ξεχαστεί για χρόνια. Παράλληλα, δημιουργήθηκε μια σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας του φρούτου, ώστε να φτιαχτεί ένα χειροποίητο γλυκό από αγνά υλικά με την μυστική παραδοσιακή συνταγή της περιοχής, που φτάνει στα χέρια σας ολόφρεσκο για να το απολαύσετε εσείς και οι αγαπημένοι σας!

Ανδρέας Κάππος
Πηγή: kydoni.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ