ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Με την άδεια της Κομισιόν αναβάλλεται η απόσυρση των λιγνιτών για το 2028

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:32:00 μ.μ. | |
Λιγνιτική μονάδα
Η Κομισιόν ανταποκρίθηκε θετικά στο ελληνικό αίτημα και οι λιγνίτες θα αποσυρθούν οριστικά το 2028 αντί για το 2024. Η πληροφόρηση έφτασε χθες αργά το απόγευμα στην κυβέρνηση από Έλληνα αξιωματούχο των Βρυξελλών.

Για την έγκριση βοήθησε και η μεγάλη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα φυσικά με τις τιμές του φυσικού αερίου για παράδειγμα να έχουν εκτοξευτεί με αύξηση 400%. Υπό τις συνθήκες αυτές η χρήση του λιγνίτη είναι φθηνότερη, παρά τα βαριά περιβαλλοντικά πρόστιμα που τον συνοδεύουν.

Το δόγμα «προσωρινή επιστροφή στους λιγνίτες για να έχουμε ρεύμα» μεταθέτει το πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της χώρας.

Ούτως ή άλλως η απόσυρση των λιγνιτών ήταν δύσκολη υπόθεση: σήμερα οι λιγνίτες είναι επικερδείς για τη  ΔΕΗ -1,49% 8,60 λόγω κρίσης, αλλά με το πέρας της «ενεργειακής σχιζοφρένειας στην Ευρώπη» που οι λιγνίτες θα είναι και πάλι ζημιογόνοι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η διακοπή της οικονομικής ζημιάς της ΔΕΗ από τους λιγνίτες αλλά υπό τον απαράβατο όρο ότι θα είναι απολύτως σίγουρη η επάρκεια τροφοδοσίας του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.

Θυμίζουμε πως εξαιτίας του υψηλού κόστους των δικαιωμάτων ρύπων αποφασίστηκε από τη ΔΕΗ πριν 18 μήνες ταχύτερο πλάνο απολιγνιτοποίησης, με το κλείσιμο όλων των μονάδων έως το 2023 και αλλαγή καυσίμου στην «Πτολεμαΐδα 5» σε φυσικό αέριο έως το 2025.

Αλλά η βαριά ενεργειακή κρίση από τη μια και η ανάγκη για επάρκεια ρεύματος στη χώρα από την άλλη φέρνει νέες εξελίξεις που δεν μπορούν πλέον να αγνοηθούν.

«Οι λιγνιτικές μονάδες, ανεξάρτητα από την κρίση που θα τελειώσει κάποτε, είναι απαραίτητες για την επάρκεια τροφοδοσίας τα επόμενα χρόνια» προσθέτει στέλεχος της ΡΑΕ επικαλούμενο τις τελευταίες μελέτες που αναφέρουν πως «θα υπάρξουν ζητήματα επάρκειας στα έτη 2022-24, εάν οι λιγνιτικές μονάδες αποσυρθούν δίχως να έχουν προστεθεί οι νέες μονάδες αερίου στον βαθμό που χρειάζεται. Πλην μίας ιδιωτικής μονάδας, οι υπόλοιποι νέοι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί ιδιωτών δεν πρόκειται να λειτουργήσουν νωρίτερα από το 2024, προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα αφού σύμφωνα με τις ίδιες μελέτες ούτε οι εισαγωγές θα είναι επαρκείς στον βαθμό που τις θέλει η χώρα».

Η απόφαση επισφραγίζεται και από τον Κλιματικό Νόμο που ουσιαστικά αλλάζει το τελευταίο χρονικό όριο για την απόσυρση του λιγνίτη από την ηλεκτροπαραγωγή και το μεταθέτει «το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2028» με μια χλιαρή αναφορά για «επανεξέταση το 2023, υπό την προϋπόθεση της διασφάλισης της επάρκειας ισχύος και της ασφάλειας εφοδιασμού».

Πάντως, αυτή την εποχή η ΔΕΗ γράφει σημαντικά κέρδη από το λιγνίτη και σβήνει με ταχείς ρυθμούς την οικονομική επιβάρυνση των 140 εκατομμυρίων που είχε γράψει πληρώνοντας τα δικαιώματα ρύπων για το σύνολο του λιγνιτικού της χαρτοφυλακίου αλλά με το τέλος της ενεργειακής κρίσης, θα πρέπει να επανεξεταστούν όλα τα επίχειρα αυτής της περιπέτειας για την επιχείρηση.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ