ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Τι συζητήθηκε στη Ν.Κίο Αργολίδας για τους εορτασμούς του έτους Μικρασιατικού Ελληνισμού

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:32:00 π.μ. | | |
Μικρασιατικός Ελληνισμός
Με εκπροσώπους σωματείων Μικρασιατών από την Περιφέρεια Πελοποννήσου συναντήθηκε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας χθες Κυριακή 6 Φεβρουαρίου, στη Νέα Κίο -οικισμός προσφύγων που φέρει το όνομα της Κίου της Μικράς Ασίας.

Αντικείμενο της συνάντησης, την οποία ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε “πολύ ουσιαστική”, αποτέλεσε ο συντονισμός των δράσεων στο πλαίσιο του φετινού έτους μνήμης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από το 1922, που σηματοδότησε τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.
Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση που έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Κίου-με τη συμμετοχή στελεχών της Περιφέρειας, καθώς και εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας-, αναλύθηκε ο σχεδιασμός εκδηλώσεων των σωματείων, εκφράστηκαν ιδέες για επιπλέον διοργανώσεις, ενώ τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει διάχυση των σημαντικότερων από αυτές σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Παράλληλα, επισημάνθηκε από τον περιφερειάρχη κατά την παρέμβασή του, ότι η Περιφέρεια θα στηρίξει τα σωματεία των Μικρασιατών στη διοργάνωση των σχεδιαζόμενων εκδηλώσεων, προσθέτοντας ότι -μεταξύ άλλων- συνδράμει το 4ο Γυμνάσιο στον Συνοικισμό της Κορίνθου, στο πρόγραμμα εκδηλώσεων που διοργανώνει για την φετινή θλιβερή επέτειο.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι διατεθειμένη να σταθεί στο πλάι των Μικρασιάτικων συλλόγων, των φορέων της εκπαίδευσης και της Εκκλησίας και να είναι αρωγός σε όλες τις ουσιαστικές, τεκμηριωμένες και με αντοχές και διάρκεια στο χρόνο εκδηλώσεις που σχεδιάζονται, σημείωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Π. Νίκας και πρόσθεσε:

“Εκατό χρόνια μετά τον ξεριζωμό, οι απόγονοι και κληρονόμοι μιας μακραίωνης ιστορίας και ενός εξέχοντος πολιτισμού, όλοι οι Ελληνες, οφείλουμε να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας και να γιορτάσουμε ενωμένοι το έτος του Μικρασιατικού Ελληνισμού αλλά και του πολιτισμού του. Να τιμήσουμε την ιστορία και εκείνους που την έγραψαν, με τα έργα και τις πράξεις τους.

Να προβάλουμε και να διασώσουμε όλες εκείνες τις ψηφίδες που -τραγουδούν, χορεύουν, γράφουν, σκέπτονται, ερμηνεύουν- συνθέτουν, όλες μαζί, τον Μικρασιατικό πολιτισμό, τον οποίο ανέπτυξαν και μεταλαμπάδευσαν οι πρόσφυγες στην νέα τους πατρίδα”.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Στη χθεσινή συνάντηση μετείχαν, μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Δημήτρης Σχοινοχωρίτης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιάννης Μαλτέζος, η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου, καθώς και ο εντεταλμένος για τον Αθλητισμό περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Μαντζούνης. Τον Δήμο Αργους – Μυκηνών εκπροσώπησαν ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αθανασόπουλος και ο δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Κοντός, ενώ παρέστη και ο πρώην δήμαρχος Νέας Κίου Γιώργος Μανινής.

Συμμετείχαν, εξ άλλου, οι Ελένη Κατριλιώτη πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Κίου, Ηλέκτρα Χατζηγεωργίου γραμματέας του Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κίου, Βασιλική Ευστρατιάδου πρόεδρος της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου, Βασιλική Μιχαλούση πρόεδρος της Ενωσης Μικρασιατών Νεάπολης Κιάτου, Ρούλα Μητράκου πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας και Βασιλική Αγαπίδου μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μικρασιατικών Συλλόγων και πρώτη πρόεδρος της Ενωσης Μικρασιατών Νεάπολης Κιάτου.

Στη συνάντηση, τέλος, έλαβαν μέρος υπηρεσιακοί παράγοντες και συνεργάτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς επίσης οι διευθυντές των σχολείων της Νέας Κίου και του 4ου Γυμνασίου Κορίνθου (Συνοικισμού).
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ