ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Αποσύρει δυνάμεις η Ρωσία από τα σύνορα με την Ουκρανία

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:26:00 μ.μ. | | |
Πόλεμος
Την ώρα που ΗΠΑ και Βρετανία φοβούνται εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εντός της εβδομάδας, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι κάποιοι στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί στη μεθόριο άρχισαν να επιστρέφουν στις βάσεις τους, στην πρώτη ένδειξη υποχώρησης της Μόσχας στην κρίση με τη Δύση που ξεκίνησε στα τέλη του 2021.


Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, οι Ρώσοι στρατιώτες ολοκλήρωσαν κάποια γυμνάσια και διατάχθηκε η αποχώρησή της. Το ίδιο πρακτορείο προσθέτει, πάντως, ότι συνεχίζονται οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας.

«Οι μονάδες της νότιας και δυτικής στρατιωτικής περιοχής, αφού ολοκλήρωσαν τα γυμνάσιά τους, έχουν ήδη αρχίσει (…) να επιστρέφουν στις βάσεις τους», δήλωσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Ρωσικές δυνάμεις αποχωρούν από την Κριμαία μετά τα γυμνάσια


Το Interfax μετέδωσε αργότερα ανακοίνωση του νότιου στρατιωτικού τομέα της Ρωσίας περί έναρξης αποχώρησης των δυνάμεών του από την Κριμαία και επιστροφής στης βάσεις τους μετά την ολοκλήρωση των γυμνασίων στη χερσόνησο που κατέλαβε η Ρωσία από την Ουκρανία το 2014. ,

Σύμφωνα με το Interfax, που επικαλείται τη διοίκηση του τομέα, κάποια στρατεύματα μετακινούνται σε βάσεις στις νότιες περιοχές της Ρωσίας Νταγκεστάν και Βόρεια Οσετία.

Οι ρωσικές χρηματαγορές σημείωσαν ισχυρή αύξηση σήμερα μετά τις πληροφορίες ότι η Ρωσία αποσύρει ορισμένα στρατεύματα από την περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μεταβαίνει στη Μόσχα για συνομιλίες με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το τετ α τετ του Ρώσου προέδρου με τον Γερμανό καγκελάριο έρχεται μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Σολτς στο Κίεβο, όπου ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι προκάλεσε αναστάτωση στις διεθνείς χρηματαγορές με ένα σαρκαστικό σχόλιο για εκείνους που προβλέπουν την ημερομηνία έναρξης της ρωσικής επίθεσης. Ένδειξη αποκλιμάκωσης της έντασης, ωστόσο, ήταν και η προσχεδιασμένη για τις κάμερες, όπως καταγγέλλουν δυτικά ΜΜΕ, έκκληση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ προς τον Πούτιν να συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Δύση.

Ρωσικό ΥΠΕΞ: «Ταπεινώθηκε η δυτική πολεμική προπαγάνδα»

Οι ΗΠΑ έχουν πει ότι οι πληροφορίες που έχουν συλλέξει δείχνουν ότι η Ρωσία μπορεί να ξεκινήσει άμεσα την εισβολή, μάλιστα αμερικανικά ΜΜΕ παρουσίασαν και σχετικά σενάρια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά στη Μόσχα έχουν επανειλημμένα διαψεύσει ότι σχεδιάζουν επίθεση.

Μάλιστα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα απάντησε σήμερα με ειρωνείες: «Η 15η Φεβρουαρίου 2022 θα μείνει στην ιστορία ως η ημέρα που απέτυχε η δυτική πολεμική προπαγάνδα. Ταπεινώθηκε και καταστράφηκε χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός», είπε, σύμφωνα με τον Mark MacKinnon, ανώτερο διεθνή ανταποκριτή της The Globe and Mail.

Θετικό κλίμα στις αγορές


Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι η Μόσχα αποσύρει κάποιες δυνάμεις της στις βάσεις τους μετά την ολοκλήρωση ασκήσεων προκάλεσαν ανακούφιση στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον Stoxx Europe 600 να σημειώνει άνοδο 0,7% στις 10:18 ώρα Ελλάδος -αφού έκλεισε σε χαμηλό τριών εβδομάδων στη χθεσινή συνεδρίαση- και τις ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας (φυσικού αερίου και πετρελαίου) να υποχωρούν.

Οι κλάδοι των υπηρεσιών υγείας και τροφίμων και ποτών, που θεωρούνται σχετικά σταθεροί σε περιόδους αβεβαιότητας, είναι μεταξύ αυτών με τη μεγαλύτερη άνοδο, ενώ οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης πήραν ώθηση από το άλμα κατά 3,9% της Glencore καθώς πούλησε ποσοστό στη ρωσική Russneft.

Ανακούφιση στο Κίεβο

Η Ουκρανία και οι Δυτικοί κατάφεραν να εμποδίσουν μια κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας, δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, λίγο μετά την ανακοίνωση της έναρξης αποχώρησης κάποιων ρωσικών στρατευμάτων από τις περιοχές γύρω από την Ουκρανία. «Μαζί με τους εταίρους μας, καταφέραμε να εμποδίσουμε οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας», δήλωσε ο υπουργός.

Δεν είναι σαφές πού βρίσκονται επί του παρόντος οι ρωσικές αυτές δυνάμεις που επιστρέφουν στις βάσεις τους. Η Ρωσία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι τα στρατεύματα θα επιστρέψουν στα πάτρια μετά τη λήξη των ασκήσεων στη Λευκορωσία, οι οποίες πρόκειται να ολοκληρωθούν την Κυριακή.

Η Ρωσία είχε συγκεντρώσει από τον Δεκέμβριο περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με τη Ουκρανία, εγείροντας φόβους στο Κίεβο για το ενδεχόμενο επικείμενης εισβολής. Η Μόσχα διαψεύδει αυτό το σενάριο, αλλά ζητεί εγγυήσεις για την ασφάλειά της, όπως μια δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, κάτι που οι Δυτικοί απορρίπτουν.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ