ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Περιφέρεια Πελοποννήσου
“Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει στηρίξει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με συνολική πίστωση περί τα 94.000.000 ευρώ” σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας στην διάρκεια της διευρυμένης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδος (ΟΕΕΣΠ), η οποία έλαβε χώρα στην Σπάρτη προχθές Σάββατο 29 Ιανουαρίου.

Ο περιφερειάρχης, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος στην πιο πάνω ανοιχτή συνεδρίαση -παρόντων του προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γιώργου Καρανίκα, όπως και του ομολόγου της ΟΕΕΣΠ Γιώργου Βαγενά- δήλωσε ότι υπάρχει πάντα η διάθεση για περαιτέρω στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω και του νέου ΠΕΠ, παρατήρησε ωστόσο ότι ο τρόπος που θα γίνει αυτό καθορίζεται σε σημαντικό βαθμό από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Στην παρέμβασή του, ο Π. Νίκας έκανε λόγο για ανταγωνισμό μεταξύ πόλεων και περιοχών, ιδιαίτερα για το εμπόριο, παρατηρώντας ότι οι δήμαρχοι θα πρέπει να φροντίσουν για την βελτίωση της ελκυστικότητας των πόλεων, καθώς -όπως είπε- “υπάρχουν παραδείγματα πόλεων όπου ακόμα εν μέσω οικονομικής κρίσης και στη συνέχεια της πανδημίας, είχαν καλύτερα αποτελέσματα από άλλες στο επίπεδο της εμπορικής κίνησης”.

Οπως τόνισε ο περιφερειάρχης, το εμπόριο είναι “άρρηκτα συνδεδεμένο με τις δράσεις της τοπικής αλλά και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης”, προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια καταβάλλει σύντονη και μεγάλη προσπάθεια σε επίπεδο οδικής ασφάλειας, παρατηρώντας ότι είναι “λυπηρό που μετά από 5 ΕΣΠΑ δεν είναι βελτιωμένο, όπως θα έπρεπε να είναι, το οδικό δίκτυο” και σημειώνοντας ότι το νέο ΕΣΠΑ για την Περιφέρεια Πελοποννήσου διαθέτει μόλις 28.000.000 ευρώ για τον σκοπό αυτό για τις πολύ μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν”. Επιπλέον, δήλωσε ότι η Περιφέρεια θα προωθήσει και κάθε είδους δράση η οποία στοχεύει στο προσελκύσει περισσότερο κόσμο.

“ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ”

Ωστόσο, ο Π. Νίκας επισήμανε πως θα πρέπει και από πλευράς κυβέρνησης “να ξεκαθαριστούν διάφορα θεσμικά θέματα, όπως η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων”, εκτιμώντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει τέτοια.

Οπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, θα πρέπει από την κυβέρνηση να οριοθετηθούν επακριβώς οι τουριστικές περιοχές, δηλαδή να διευκρινιστούν οι προϋποθέσεις που κηρύσσεται μια περιοχή ως τέτοια προκειμένου να μπορούν να είναι ανοιχτά σε αυτή τα καταστήματα.

Ο περιφερειάρχης, εξ άλλου, δήλωσε ότι θα πρέπει να θεσμοθετηθεί οριστικά το καθεστώς και η συχνότητα των εκπτώσεων, το ετήσιο πλήθος των οποίων είναι υπερβολικό κατά την άποψή του, προσθέτοντας ότι “προφανώς πρέπει να υπάρξουν έλεγχοι και στις πανηγύρεις και στο μη στεγασμένο εμπόριο εν γένει, με την θεσμική τακτοποίηση του ζητήματος των υποχρεώσεων που απαιτούνται ώστε να μην λειτουργούν σε βάρος του στεγασμένου εμπορίου που έχει πάγιες υποχρεώσεις”.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ