ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο αναφέρονται οι καταγγελίες φοιτητών για σεξουαλική παρενόχληση

Τμήμα Θεατρικών Σπουδών
Αναστάτωση επικρατεί και ερωτηματικά στη Πανεπιστημιακή κοινότητα μετά τις πρόσφατες καταγγελίες για σειρά περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης και άσκηση ψυχολογικής βίας σε βάρος φοιτητριών και νεαρών αποφοίτων από καθηγητή του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο.


Με αφορμή όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας ο καθηγητής Νίκος Ζαχαριάς, κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

"Εκφράζω την λύπη μου για τις καταγγελίες περί παρενόχλησης φοιτητριών και φοιτητών του Πανεπιστημίου μου από συνάδερφο Τμήματος της πόλης του Ναυπλίου, και εκφράζω την απορία μου γιατί δεν υπήρξε σχετική ενημέρωση στην χθεσινή (16/2) Συνεδρίαση της Συγκλήτου. Εκτιμώ ότι πιθανά έγινε εκ παραδρομής, αλλά ως Κοσμήτορας και μέλος της Συγκλήτου αναμένω άμεσες και εντός της ημέρας ενέργειες από την Διοίκηση του Ιδρύματος. Παράλληλα εκφράζω την στεναχώρια μου για τον σκανδαλισμό των συμπολιτών μας που μας εμπιστεύονται τους οικείους τους για τις σπουδές τους και είμαι σίγουρος ότι η διαλεύκανση θα είναι άμεση, παραδειγματική και σε βάθος".

Τι αναφέρουν οι καταγγελίες:

Καταγγελίες για σειρά περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης και άσκηση ψυχολογικής βίας σε βάρος φοιτητριών και νεαρών αποφοίτων από συγκεκριμένο καθηγητή τους έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του pna.gr έγινε επώνυμη καταγγελία στην Υπουργό Παιδείας και στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου από φοιτητές τμήματος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου όπου καταγγέλλουν καθηγητή τους για σειρά περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης σε βάρος φοιτητριών και νεαρών αποφοίτων.

Οι καταγγελίες αναφέρουν περιστατικά για περισσότερα από 7 άτομα από τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021. Σύμφωνα με αυτές, ο συγκεκριμένος καθηγητής, συμπεριφέρεται δήθεν φιλικά στις φοιτήτριες, κάποιες φορές τις αγγίζει ακόμα και σε σημεία που δεν πρέπει, τους ζητάει να γίνουν φίλοι στο facebook, παράλληλα υπόσχεται ότι θα τους βρει δουλειά, ότι θα τις κάνει καθηγήτριες σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα ενώ απειλεί ότι θα βρουν τον εργασιακό χώρο κλειστό γιατί αυτός τον ελέγχει και δεν θα μπορέσουν ποτέ να εργαστούν.

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, πρώην Υφυπουργός παιδείας και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αναφέρει για το συγκεκριμένο θέμα σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα εξής:

«Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ήρθαν στη δημοσιότητα καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και άσκηση ψυχολογικής βίας σε φοιτήτριες από καθηγητή. Τέτοιες συμπεριφορές είναι ποινικά κολάσιμες, διοικητικά ελέγξιμες, ακαδημαϊκά και ηθικά απαράδεκτες, όχι μόνο στο Πανεπιστήμιό μου, αλλά σε κάθε ακαδημαϊκό ίδρυμα και εργασιακό χώρο. Στο ποινικό πεδίο, οι αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές είμαι σίγουρος ότι θα απονείμουν Δικαιοσύνη.

Άμεση όμως αναμένω να είναι η αντίδραση και των θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Θα πρέπει να διερευνηθούν οι επώνυμες καταγγελίες σε βάθος, να προστατευθούν οι καταγγέλλοντες και οι καταγγέλλουσες -είτε είναι απόφοιτοι/ες, είτε είναι φοιτητές/τριες- να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση, ολιγωρία, παράλειψη ή αμέλεια προκειμένου να σπάσει η σιωπή και να καταλογιστούν διοικητικά και πειθαρχικά οι ευθύνες αν και όπου υπάρχουν. Το σπάσιμο της σιωπής προκύπτει από το θάρρος, το κουράγιο και την απελευθέρωση του λόγου των θυμάτων. Καμία μόνη, κανένας μόνος!»

Περιμένοντας την αντίδραση από την Πανεπιστημιακή κοινότητα και όπως συμβαίνει και σε παρόμοιες περιπτώσεις το σπάσιμο της σιωπής και το #MeToo που αποκαλύπτονται κι άλλες περιπτώσεις όταν δημοσιοποιούνται τέτοια περιστατικά.

Πηγή: pna.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ