ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Γκιόλας - Αραχωβίτης: Δυσβάσταχτες οι ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιριά «Ελπίδα» σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:24:00 μ.μ. | | | | |
Γκιόλας - Αραχωβίτης
Με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Σταύρου Αραχωβίτη κατατέθηκε ερώτηση με συνυπογραφές 46 ακόμη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα τις καταστροφές που προξένησε η κακοκαιρία «ΕΛΠΙΔΑ» αλλά και τις επικείμενες αποζημιώσεις .

Με νωπές ακόμα τις εικόνες της παντελούς κατάρρευσης του «επιτελικού» κράτους στην διαχείριση των προβλημάτων που δημιούργησε η κακοκαιρία ¨ΕΛΠΙΔΑ¨, στις αστικές περιοχές, κυρίως της Αττικής, ακολούθησαν τη βδομάδα που πέρασε και οι ζημιές που αυτή προκάλεσε σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο.

Οι αγρότες βρίσκονται μέσα στη δίνη της κρίσης και των επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά και αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή αύξηση τους κόστους παραγωγής με αυξήσεις σε εφόδια, ζωοτροφές και ενέργεια. Η δε Κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς να αντιλαμβάνεται το μέγεθος των αυξήσεων, προσπαθεί με επικοινωνιακού τύπου ημίμετρα να κατευνάσει τη λαϊκή οργή. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι ζημιές που εκτείνονται από την Αταλάντη, την Εύβοια, το Μαραθώνα και νοτιότερα, μέχρι την Κρήτη και τη Ρόδο και από την Ήπειρο, τη Δυτ. Ελλάδα και τη Πελοπόννησο μέχρι την Αργολίδα και τη Λακωνία αποτελούν ένα ακόμη δυσβάσταχτο χτύπημα για τους αγρότες.

Μετά και τις ζημιές αυτές, η ανησυχία και η απόγνωση γιγαντώνονται για έναν ακόμη πολύ σοβαρό λόγο. Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΕΛΓΑ, από την αδιαφορία της Κυβέρνησης και την παντελή απουσία σοβαρών λύσεων στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού και της στήριξης της βιωσιμότητάς του, εντείνουν την αγωνία για τη συνέχιση της αγροτικής παραγωγής.

Με Ερώτηση που καταθέσαμε σήμερα, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σταύρος Αραχωβίτης και που συνυπογράφεται από 46 ακόμη βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ζητούμε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να απαντήσει στα φλέγοντα ερωτήματα για το μέλλον του ΕΛΓΑ και των οφειλόμενων αποζημιώσεων, στις οποίες προστίθενται και αυτές για τις ζημιές της κακοκαιρίας «ΕΛΠΙΔΑ», και συγκεκριμένα:

1. Τι προτίθεται να κάνει το ΥΠΑΑΤ και ο ΕΛΓΑ, ώστε να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές, χωρίς να διακοπεί η σύνταξη των πορισμάτων προηγούμενων ζημιών.

2. Πότε προβλέπεται, να αποπληρωθούν οι ζημιές του 2021.

3. Ποιος είναι ο οικονομικός προϋπολογισμός των ζημιών του 2021 και πόσα χρήματα έχουν δοθεί μέχρι τώρα.

4. Ποια είναι τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΛΓΑ.

5. Υπάρχει προϋπολογισμός για τις ζημιές του παγετού του Ιανουαρίου 2022 και εάν ναι, πόσος είναι.

6. Πότε εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν οι απαραίτητες αλλαγές στο νόμο και τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ώστε να συνεχίσει να είναι βιώσιμος.

7. Τι γίνεται με την αναλογιστική μελέτη του ΕΛΓΑ και την αναλογιστική μελέτη που το υπουργείο είχε αναθέσει στην Παγκόσμια Τράπεζα. Ύ πάρχουν παραδοτέα, και εάν ναι πότε θα παρουσιαστούν στη Βουλή.



Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:



Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2022



ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Η κακοκαιρία «ΕΛΠΙΔΑ» έπληξε τις καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο»



Το 2022, ξεκίνησε με μια ακόμη δυσμενή εξέλιξη για τον πρωτογενή τομέα. Η κακοκαιρία ¨ΕΛΠΙΔΑ¨, εκτός από τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε στις αστικές περιοχές, κυρίως της Αττικής, προκάλεσε σημαντικές ζημιές και στην αγροτική παραγωγή πολλών περιοχών. Οι ζημιές αποδίδονται στη κακοκαιρία τόσο με την θυελλώδη επέλαση του χιονιού όσο και με τους παγετούς που ακολούθησαν.

Από την Αταλάντη, την Εύβοια, το Μαραθώνα και νοτιότερα, μέχρι την Κρήτη και τη Ρόδο και από την Ήπειρο, τη Δυτ. Ελλάδα και τη Πελοπόννησο μέχρι τη Λακωνία, καταγράφονται ζημιές σε πολλές καλλιέργειες (εσπεριδοειδή, κηπευτικά, θερμοκήπια, ελιές κ.α.) αλλά και στο ζωϊκό κεφάλαιο με θανάτους και καταπλακώσεις ζώων.

Μέσα στην δίνη της κρίσης και των επιπτώσεων της πανδημίας, με μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και τεράστια αύξηση τους κόστους παραγωγής με αυξήσεις σε εφόδια, ζωοτροφές και ενέργεια, οι ζημιές αυτές είναι δυσβάσταχτες για τους αγρότες σε σημείο που η καλλιέργεια/εκτροφή να καθίσταται σε πολλές περιπτώσεις αδύνατη.

Επειδή, το 2021 ήταν χρονιά με τεράστιες ζημιές σε όλη τη χώρα και δεν έχουν αποπληρωθεί ακόμα από τον ΕΛΓΑ , ούτε οι ζημιές από τον παγετό του Μαρτίου του 2021

Επειδή, το κόστος αποζημίωσης για τις ζημιές του 2021 δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για την οικονομική βιωσιμότητα του ΕΛΓΑ.

Επειδή, ο ΕΛΓΑ, έχει υποστελεχωθεί, ειδικά μετά τη φυγή πολλών έμπειρων υπαλλήλων μέσω της κινητικότητας τα τελευταία 2 χρόνια

Επειδή, οι πρόσφατες ζημιές από την κακοκαιρία «ΕΛΠΙΔΑ» εμπίπτουν σε ζημιές του πρώτου τριμήνου του 2022 που σύμφωνα με τον κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ, βαρύνουν τον προϋπολογισμό του 2021.

Επειδή, 2,5 χρόνια τώρα, δεν προχώρησε καμία αλλαγή, στον κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ, αντιθέτως εγκαταλείφθηκαν οι δράσεις που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία πρόοδος στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ

Επειδή, η αύξηση του κόστους παραγωγής, μειώνει το εισόδημα των αγροτών, και είναι απολύτως αναγκαία η στήριξή του με όλα τα μέσα,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Τι προτίθεται να κάνει το ΥΠΑΑΤ και ο ΕΛΓΑ, ώστε να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές, χωρίς να διακοπεί η σύνταξη των πορισμάτων προηγούμενων ζημιών.

2. Πότε προβλέπεται, να αποπληρωθούν οι ζημιές του 2021;

3. Ποιος είναι ο οικονομικός προϋπολογισμός των ζημιών του 2021 και πόσα χρήματα έχουν δοθεί μέχρι τώρα;

4. Ποια είναι τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΛΓΑ;

5. Υπάρχει προϋπολογισμός για τις ζημιές του παγετού του Ιανουαρίου 2022 και εάν ναι, πόσος είναι;

6. Πότε εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν οι απαραίτητες αλλαγές στο νόμο και τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ώστε να συνεχίσει να είναι βιώσιμος;

7. Τι γίνεται με την αναλογιστική μελέτη του ΕΛΓΑ και την αναλογιστική μελέτη που το υπουργείο είχε αναθέσει στην Παγκόσμια Τράπεζα; Ύ πάρχουν παραδοτέα, και εάν ναι πότε θα παρουσιαστούν στη Βουλή;



Οι Ερωτώντες Βουλευτές

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ