ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Θεατρική παράσταση «ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ» στη Νέα Κίο για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

Θέατρο
Η Επιτροπή Μνήμης Νέας Κίου του Δήμου Άργους Μυκηνών παρουσιάζει την παράσταση «ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ», αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.

ΣΑΒΒΑΤΟ 26, ΚΥΡΙΑΚΗ 27 και ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 9 Μ.Μ. στο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ.

Μια παράσταση που ξεκινά ως πραγματική μαρτυρία που δόθηκε στο Νίκο Ρουμπάκη και αυτός με τα δραματουργικά του εργαλεία και τη μυθοπλασία το μεταμορφώνει σε θεατρικό έργο.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Κίου ανέλαβε στη συνέχεια να υλοποιήσει την παραγωγή με την ΚΕΔΑΜ και τη Δημοτική Θεατρική Σκηνή Νέας Κίου και να υπογράψει την καλλιτεχνική επιμέλεια και σκηνοθεσία ο Γιάννης Σαρηγιάννης.

Τη μεταφορά της μαρτυρίας-παράστασης τη βλέπουμε να ζωντανεύει μπροστά στους θεατές που συμμετέχουν όλοι σε μια καταγραφή -ντοκουμέντο που η σκηνογραφία του Σπύρου Πούλου μας οδηγεί στη δράση και την άμεση παρέμβαση-παράβαση του κοινού.

Η ιστορία μας παρουσιάζει την τελευταία παραμονή Πρωτοχρονιάς στη Σμύρνη που την αφηγείται ο απόγονος μιας οικογένειας. Παραμονή του 1922… Ζωντανεύουν οι μνήμες του από αφηγητές που μετατρέπονται σε πρόσωπα και ήρωες που άφησαν ανεξίτηλες στιγμές στη ζωή του καθώς περνώντας από «το εκεί στο εδώ», από τη Σμύρνη στη Μυτιλήνη, έχασε όλα τα αγαπημένα του πρόσωπα οικογένειας και του πρώτου του έρωτα αφήνοντας τα «πίσω στο βυθό» της Σμύρνης μαζί με εκατοντάδες «άψυχα κορμιά από Έλληνες». 

Η χαρά, η συγκίνηση, η θλίψη και ο πόνος του ξεριζωμού, η απώλεια αλλά και η καινούργια αρχή με την επιβίωση και την εγκατάσταση είναι το συναισθηματικό μωσαικό που συνθέτει η παράσταση με φωνές και μελωδίες από τον Μάριο Καραχάλιο και την Ράνια Κουτρούλη με ήχους από κανονάκι και κρουστά αντίστοιχα αλλά και με πρωτότυπη μουσική από τους Op3 που μας έντυσαν αυτό το «συμπόσιο» μαρτυριών και ιστορίας. 
Οι χορογραφίες της Μαριλένας Λιαγκρή ζωντανεύουν τους νεκρούς συγγενείς του εγγονού Μανωλιού κάνοντας τους αφηγητές ήρωες της μνήμης του να χορεύουν και να συνυπάρχουν μαζί του. Ο διωγμός και οι ατμόσφαιρες κορυφώνονται από τα art video του Δημήτρη Παπαδόπουλου και τα γυρίσματα και μοντάζ της Whitedogfilms. 

Οι αφηγητές «εκδύονται» και ντύνονται με τα κουστούμια που επιμελήθηκε ο Τάκης Κοκκινόπουλος, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου και οι ραφές της Νεκταρίας Σπινοπούλου. Τα γραφιστικά υπογράφει ο ίδιος ο σεναριογράφος Νίκος Ρουμπάκης καθώς και τα teasers της παράστασης. 

Οι ατμόσφαιρες φωτίζονται από την τεχνική κάλυψη του Κώστα Ηλιόπουλου ενώ η ηχητική εγκατάσταση από τον Κώστα Τσεβόπουλο.

Το ντοκουμέντο δραματουργικά το καταγράφει η φωτογραφική μηχανή του δημοσιογράφου ρεπόρτερ που ανοίγει ουσιαστικά την πόρτα της μαρτυρίας και ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας κάνοντας τους θεατές κοινωνούς των γεγονότων.

Τέλος να σας ενημερώσουμε ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας καθώς η είσοδος θα είναι ελεύθερη και θα πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας κατά του covid.

Σας περιμένουμε με αγάπη και συγκίνηση σε αυτή την παράσταση-μαρτυρία να κάνουμε «ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ», εκατό χρόνια μετά για τη μνήμη των προγόνων μας.

Με εκτίμηση,
τα μέλη της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΜΥΚΗΝΩΝ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ