ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

Προς σύγκρουση δυο γιγάντιες μαύρες τρύπες - Θα ταράξουν τον ιστό του χωροχρόνου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:37:00 π.μ. | |
Διάστημα
Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν δύο υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που βρίσκονται στο 99% της διαδρομής τους προς μια βίαιη σύγκρουση που θα ταράξει τον ίδιο τον ιστό του χωροχρόνου.


Οι μαύρες τρύπες, που φέρουν το όνομα PKS 2131-021, είναι εγκλωβισμένες σε έναν «χορό καταστροφής» περίπου 9 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 23 Φεβρουαρίου στο The Astrophysical Journal Letters.

Τα δύο αντικείμενα κινούνται σταθερά το ένα προς το άλλο για περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τη NASA, και τώρα περιφέρονται η μία τρύπα γύρω από την άλλη κάθε δύο χρόνια περίπου.

Σε περίπου 10.000 χρόνια από τώρα, οι δύο μαύρες τρύπες θα συγχωνευθούν, στέλνοντας βαρυτικά κύματα στον ιστό του χωροχρόνου σύμφωνα με τις προβλέψεις του Άλμπερτ Αϊνστάιν, όπως είπαν οι ερευνητές.

Οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες είναι εξαιρετικά σκοτεινά, πυκνά αντικείμενα που έχουν εκατοντάδες εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη μάζα από τον ήλιο και βρίσκονται στην καρδιά των περισσότερων, αν όχι όλων, γαλαξιών στο σύμπαν.

Οι αστρονόμοι δεν γνωρίζουν πώς αυτά τα αντικείμενα γίνονται τόσο μεγάλα, αλλά μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι μεγαλύτερες μαύρες τρύπες του σύμπαντος προκύπτουν από μία συγχώνευση δύο μικρότερων μαύρων τρυπών, σύμφωνα με τη NASA. Η νέα μελέτη μπορεί να βοηθήσει στην επιβεβαίωση αυτής της υπόθεσης.

Οι συγγραφείς της μελέτης παρακολουθούσαν τη φωτεινότητα περίπου 1.800 blazars (αστραφτερά ψευδοαστρικά αντικείμενα) διασκορπισμένων σε όλο το σύμπαν όταν παρατήρησαν κάτι περίεργο. Η φωτεινότητα του blazar PKS 2131-021 κυμαινόταν σε τακτά χρονικά διαστήματα — τόσο προβλέψιμα, στην πραγματικότητα, που οι ερευνητές παρομοίασαν τις διακυμάνσεις σαν χτύπημα ρολογιού.

Οι ερευνητές υποψιάστηκαν ότι αυτές οι διακυμάνσεις ήταν το αποτέλεσμα μιας δεύτερης μαύρης τρύπας που τραβούσε την πρώτη καθώς τα δύο αντικείμενα περιφέρονται το ένα γύρω από το άλλο κάθε δύο χρόνια περίπου, αλλά η ομάδα χρειαζόταν περισσότερα δεδομένα για να δει πόσο καιρό κράτησε αυτό.

Έτσι οι ερευνητές αναζήτησαν δεδομένα 45 ετών από πέντε παρατηρητήρια. Εάν επιβεβαιωθούν τα ευρήματα, το PKS 2131-021 θα είναι το δεύτερο ζεύγος δυαδικών μαύρων τρυπών που ανακαλύφθηκε ποτέ.

Πηγή: Live Science
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ