ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Γ.Γκιόλας: Να σπεύσει ο ΕΛΓΑ να αποζημιώσει άμεσα τους πληγέντες παραγωγούς πυρηνόκαρπων της Αργολίδας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:33:00 π.μ. | | |
Γ.Γκιόλας
Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας, η οποία συνυπογράφεται και από τον Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα την άμεση ανάγκη αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών πυρηνόκαρπων από τον καταστροφικό παγετό του Μαρτίου.


Ο βουλευτής έθεσε τα ερωτήματα που απασχολούν τους αγρότες της Αργολίδας με σαφήνεια, ως προς τον τρόπο που πρέπει να ενεργήσει ο ΕΛΓΑ, ώστε να μην υπάρξουν περεταίρω καθυστερήσεις στην καταγραφή των ζημιών και τις αποζημιώσεις.

Οι αλλεπάλληλοι παγετοί της φετινής περιόδου έπληξαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τον αγροτικό κόσμο και κρίνεται απόλυτα αναγκαίο να στηριχτεί ο σημαντικός παραγωγικός κλάδος του νομού μας, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει στην οικονομία του τόπου αλλά και της χώρας.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα 17-3-2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Αναγκαίο να σπεύσει ο ΕΛΓΑ να αποζημιώσει άμεσα τους πληγέντες παραγωγούς πυρηνόκαρπων της Αργολίδας από τον καταστροφικό παγετό του Μαρτίου»

Ο παγετός χτύπησε ξανά μέσα στις αρχές Μαρτίου την Αργολίδα με θύμα αυτή τη φορά τα πυρηνόκαρπα (βερύκοκα, νεκταρίνια, ροδάκινα), τα οποία αυτή την περίοδο βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας. Η καταστροφή ήταν σχεδόν ολοκληρωτική αφού το ποσοστό της ζημιάς ξεπέρασε το 85% σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παραγωγών.

Ο αγροτικός κόσμος παρακολουθεί αδύναμος να αντιδράσει και μοναδικός σύμμαχός του είναι πλέον ο Ασφαλιστικός του φορέας, ο ΕΛΓΑ και οπωσδήποτε η Πολιτεία.

Το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής εξ αιτίας της ακρίβειας σε συνδυασμό με τις καταστροφικές συνέπειες των αλλεπάλληλων παγετών, έχουν φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς που δεν γνωρίζουν πια αν η επόμενη χρονιά θα τους βρει στο χωράφι για να καλλιεργήσουν.

Θεωρείται απόλυτα αναγκαίο η Πολιτεία να δώσει την απαραίτητη υποστήριξη, με δίκαιες και άμεσες αποζημιώσεις που να ανταποκρίνονται στη μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος των παραγωγών.

*Με δεδομένη την αργή διαδικασία που ακολουθεί ο ΕΛΓΑ σε παρόμοιες περιπτώσεις.

*Με γνώμονα την εμφανή αδυναμία των παραγωγών να καλλιεργήσουν το φυτικό τους κεφάλαιο.

*Με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί λόγω των ειδικών συνθηκών,

Ερωτάται ο κος Υπουργός

1. Με ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύει ο ΕΛΓΑ να ολοκληρώσει τις αναγκαίες καταγραφές ζημιών ώστε η αποζημίωση στους πληγέντες να δοθεί στο συντομότερο χρόνο;

2. Πότε θα ολοκληρωθούν οι περσινές αποζημιώσεις ώστε να μην γίνουν αιτία καθυστέρησης για τις φετινές καταστροφικές συνέπειες από τους παγετούς;

Ο ερωτώντες βουλευτές

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ