ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Στρογγυλή τράπεζα - συζήτηση: "Συμπόσιο, η εκπαίδευση στη φυλακή" με συντονιστή τον Αλέξανδρο Λίνο Σισιλιάνο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:18:00 μ.μ. |
Διαδικτυακή συνάντηση
Τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2022, στις 18:00΄συναντιόμαστε για πέμπτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο, διαδικτυακά και μετέχουμε με την ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ στους INTER διαλόγους του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που οργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του ΤΘΣ με την Ομότιμη Καθηγήτρια, Άλκηστις Κοντογιάννη. 

Στο «Συμπόσιο, η Εκπαίδευση για τις φυλακές, INTER διάλογοι. Do ut des» με πρόσβαση από το fb, με τη Στρογγυλή Τράπεζα διαμορφώνουμε μια ειδική συνάντηση στην οποία συμμετέχουν θεσμικοί φορείς που συζητάνε για τους νόμους της εκπαίδευσης καθώς και τη λειτουργία τους και προτείνουν βελτιώσεις και αλλαγές για το μέλλον. 

 Εκ της Βουλής των Ελλήνων, μετέχουν τέσσερεις βουλευτές, οι οποίοι ανήκουν στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος και λοιπών δομών εγκλεισμού, ο Πρόεδρος , κος Κώστας Καραγκούνης και τα μέλη της Επιτροπής (αλφαβητικά) κος Γιάννης Γκιόλας, κος Κώστας Καμίνης, κος Άγγελος Τσιγκρής. Εκτός των βουλευτών στην Στρογγυλή Τράπεζα παρευρίσκονται επίσης η κυρία Χριστίνα Ζαραφωνίτου, Πρόεδρος της ΕΠΑΝΟΔΟΥ και ο κος Ανδρέας Ποττάκης, ο Συνήγορος του Πολίτη. 
Την ομάδα αυτή των καλεσμένων μας παρουσιάζει και συντονίζει ο καθηγητής Πανεπιστημίου και 1ος δικαστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κος Αλέξανδρος Λίνος Σισιλιάνος. 

Τον ευχαριστούμε θερμά , όπως και όλους τους συμμετέχοντες. Τα θέματα που θα συζητήσουν θα αναφέρονται σε διαστάσεις της εκπαίδευσης των φυλακών σε σχέση με τους φορείς, τους νομοθέτες και τη λειτουργία της στην καθημερινότητα και τη ζωή των εγκλείστων. Η εκπαίδευση των κρατουμένων είναι πολύ σημαντική διότι είναι αυτή, αν όχι η μόνη, που προσεγγίζει τον όρο σωφρονισμό. Ως εκ τούτου απαιτεί υψηλές διδακτικές εφαρμογές εκ του διδάσκοντος, μεθόδους κατάλληλους να συν-κινήσουν τον έγκλειστο και να τον οδηγήσουν στη μαθησιακή του αυτορρύθμισή, ώστε να καλύψει δημιουργικά τον «άχρονο» χρόνο του εντός της φυλακής, έχοντας τη δυνατότητα να αποκτήσει νέες δεξιότητες, με την συνεργασία και επαφή με εκπαιδευτές, που έρχονται στη φυλακή και τελικά εκπροσωπούν μια διάθεση επίσκεψης της κοινωνίας προς αυτούς. Είναι στόχος και ζητούμενο της εκπαίδευσης οι διεργασίες αυτές στο σύνολό τους να επιδρούν θετικά στην ψυχολογία του έγκλειστου. Η εκπαίδευση καθίσταται δίαυλος επικοινωνίας, αποφορτίζοντας τον κρατούμενο από τα δεινά του εγκλεισμού και προετοιμάζοντάς τον για την κοινωνική και επαγγελματική επάνοδό του στην κοινωνία με ανεπτυγμένη αυτοπεποίθηση και περισσότερες δεξιότητες.

Στη συνάντηση αυτή θα συζητηθούν τα παραπάνω θέματα καθώς και η θέση του πολιτείας ως προς την εκπαίδευση των εγκλείστων και αποφυλακιζομένων, οι νόμοι και κατά πόσο υποστηρίζουν τον σωφρονισμό ή τον δυσχεραίνουν, οι παροχές και διευκολύνσεις του κράτους, η ύπαρξη σχολείων και εργαστηρίων, οι σχολικές βαθμίδες και η επιμόρφωση των δασκάλων, εργαζομένων και φυλάκων, τα δικαιώματα των εγκλείστων και αποφυλακισμένων ως προς την εκπαίδευση, οι μεταρρυθμίσεις, τα προγράμματα, η Σωφρονιστική Ακαδημία και η σχέση της εκπαίδευσης με άλλες έννοιες, όπως «στίγμα», «γονεϊκή σχέση», «επανένταξη», «υποτροπή» και αισίως πολιτειότητα και μη υποτροπή

Η συζήτηση αναμένεται να κλείσει με συγκεκριμένες προτάσεις και με διατύπωση θετικών μέτρων για το μέλλον.

Όσοι επιθυμούν μπορούν να παρακολουθήσουν το Συμπόσιο, μέσω της σελίδας του Συμποσίου στο Facebook: «Συμπόσιο, η εκπαίδευση στις φυλακές. INTER – dialogues», στην οποία θα πραγματοποιείται προβολή σε ζωντανή σύνδεση.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μπορούν να υποβληθούν ερωτήματα, έτσι ώστε στο τέλος της Συνεδρίας να απαντηθούν από τους εισηγητές.

Θα δοθεί και Βεβαίωση Παρακολούθησης. Όσοι επιθυμούν να την παραλάβουν, θα πρέπει να συμπληρώσουν μία ηλεκτρονική φόρμα αίτησης κατά την έναρξη της Συνεδρίας και άλλη μία κατά τη λήξη της Συνεδρίας. Οι ηλεκτρονικές φόρμες αίτησης θα αναρτηθούν ακριβώς από κάτω, στα σχόλια της σελίδας του Συμποσίου, στο Facebook. Η ως άνω διαδικασία θα τηρηθεί αυστηρώς. Η Βεβαίωση παρακολούθησης θα σταλεί εντός ολίγων ημερών στο email που θα δηλωθεί στην ηλεκτρονική φόρμα αίτησης.

Θα είναι σημαντικό να μας τιμήσετε με την παρουσία σας.

Εκ της Επιτροπής εργασίας του Συμποσίου

 Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος (Συντονιστής της 5ης Συνεδρίας)

 Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 9 Μαΐου του 1960. Πήρε το πτυχίο του το 1983 με βαθμό «άριστα» από τη Νομική Αθηνών, ακολούθησαν το μεταπτυχιακό του στο Στρασβούργο, στο Πανεπιστήμιο Robert Schuman, στο Διεθνές Δίκαιο το 1984 και το Διδακτορικό του στο ίδιο Πανεπιστήμιο το 1990 με βαθμό «άριστα» και «ειδικό έπαινο» της Επιτροπής. Ασχολείται χρόνια με τον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και έχει διατελέσει επιστημονικός διευθυντής του Ιδρύματος για τα δικαιώματα του ανθρώπου «Αλίκη Μαραγκοπούλου», το οποίο έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς, ενώ έχει διατελέσει και αντιπρόεδρος της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων. 

Ο Έλληνας δικαστής το καλοκαίρι του 2011 διαδέχθηκε τον Χρήστο Ροζάκη στη θέση του δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το 2019, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τον εξέλεξε ως νέο Πρόεδρο του Δικαστηρίου. Είναι επίσης Καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο του Πανεπιστημίου Robert Schuman του Στρασβούργου (1990), με το Διεθνές βραβείο Paul Guggenheim (1992), το Βραβείο Γεωργίου Τενεκίδη (1992) και το Βραβείο Μποδοσάκη (ex aequo, 1996). Όσον αφορά τις διεθνείς του δραστηριότητες έχει υπάρξει μέλος, πρόεδρος και αντιπρόεδρος σε μια σειρά επιτροπών για τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Έχει στο βιογραφικό του τέσσερις μονογραφίες, επιμέλεια ή συνεπιμέλεια 12 συλλογικών τόμων που εκδόθηκαν σε Ελλάδα και εξωτερικό, και περίπου 70 άρθρα και μελέτες σε ελληνικά και διεθνή νομικά περιοδικά. Άγγελος Αντωνίου Τσιγκρής 

Ο Άγγελος Τσιγκρής γεννήθηκε στις 12 Μαΐου 1966 στο Αίγιο Αχαΐας. Είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και διδάσκει Εγκληματολογία και Αντεγκληματική Πολιτική στην Αστυνομική και την Πυροσβεστική Ακαδημία. Κατέχει Πτυχίο Κοινωνιολογίας (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Πτυχίο Νομικής Σχολής (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), Μεταπτυχιακό τίτλο στην Εγκληματολογία (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Διδακτορικό τίτλο σπουδών στην Εγκληματολογία (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και Μεταδιδακτορική έρευνα στην Εγκληματολογία (Πάντειο Πανεπιστήμιο). Διδάσκει Εγκληματολογία και Αντεγκληματική Πολιτική στην Ελλάδα και την Κύπρο. Διετέλεσε στην Ελλάδα: Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Πρόληψης της Παραβατικότητας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Ειδικός σύμβουλος του Υπουργού Δικαιοσύνης για θέματα Αντεγκληματικής και Σωφρονιστικής Πολιτικής, Άμισθος επιστημονικός συνεργάτης της Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την Εξέταση του Σωφρονιστικού Συστήματος, Αντιπρόεδρος της Ομάδας για το Σχεδιασμό της Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Επιστημονικά υπεύθυνος της Ομάδας για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την Προστασία της Αθωότητας σε Κίνδυνο, που τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και του Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια, Μέλος της Μόνιμης Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Μέλος της ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την επεξεργασία σχεδίου νόμου για τη σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας, Μέλος της ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του Υπουργού Δικαιοσύνης για τον ορισμό και την πρόληψη της υποβοήθησης της παράνομης εισόδου, διέλευσης και παραμονής, Εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αντιμετώπιση της ενδο-οικογενειακής βίας. Διετέλεσε σε διεθνές επίπεδο: Εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Δίκτυο Πρόληψης της Εγκληματικότητας της ΕΕ, Εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη. Είναι συγγραφέας δώδεκα (12) βιβλίων εγκληματολογικού περιεχομένου. 

 Ιωάννης Γκιόλας

 Γεννήθηκε το 1957 στο Ναύπλιο. Έγγαμος, πατέρας δύο παιδιών. Κάτοχος Πτυχίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάζεται ως δικηγόρος από το 1983. Εξελέγη βουλευτής Αργολίδας με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για πρώτη φορά στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και για δεύτερη στις εκλογές του Ιουλίου 2019. Διετέλεσε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, της Διαρκούς Επιτροπής Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, της Μόνιμης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής παρακολούθησης αποφάσεων ΕΔΔΑ, της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος και της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της Υγείας. Στο πλαίσιο της τρέχουσας βουλευτικής θητείας, είναι: Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και μέλος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλο. Διετέλεσε Νομαρχιακός Σύμβουλος την περίοδο 1994-1998 (στην Α΄ εκλεγμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση) με το ενωτικό ψηφοδέλτιο της αντιπολίτευσης. Εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης στο Δήμο Ναυπλίου κατά τις περιόδους 1990-1994 και 2006- 2010, καθώς και την περίοδο 2010-2014 ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΝΑΥΠΛΙΟ, Η ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ». 

Χριστίνα Ζαραφωνίτου 

Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου. Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εγκληματολογία» και του Εργαστηρίου Αστεακής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Πρώην αναπληρώτρια Πρύτανη. Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ν.Π.Ι.Δ. «Επάνοδος» για την Επανένταξη Αποφυλακιζομένων υπό την εποπτεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Εθνική Αντιπρόσωπος στο Ευρωπαϊκό δίκτυο για την Πρόληψη του Εγκλήματος (EUCPN). Διευθύντρια Έκδοσης της Διεθνούς Επιστημονικής Επιθεώρησης με κριτές Urban Crime-An International Journal Panteion University Open Journals 

 Γιώργος Καμίνης 

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 15 Ιουλίου 1954 και κατάγεται από τη Χίο και τα Ψαρά. Σπούδασε Νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Παντεόν-Ασσάς (Paris II) και το 1989 έγινε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Σορβόννης (Paris I). Το 1990 εξελέγη λέκτορας Συνταγματικού δικαίου στη Νομική σχολή Αθηνών και το 1998 επίκουρος καθηγητής. Από τον Φεβρουάριο του 2011 αποτελεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου της Ακρόπολης σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Τον Μάιο του 2003 εξελέγη ομόφωνα Συνήγορος του Πολίτη από τη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής. Η θητεία του ανανεώθηκε τον Φεβρουάριο του 2008, ώσπου παραιτήθηκε το 2010. Στις δημοτικές εκλογές του 2010 εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων κι επανεξελέγη στις δημοτικές εκλογές του 2014. Στις 28 Αυγούστου 2017, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις εκλογές για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Στις ευρωεκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής. Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας με το Κίνημα Αλλαγής. 

Κωνσταντίνος Καραγκούνης 

Γεννήθηκε το 1975 και είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Πανεπιστημίου του Λονδίνου UEL από το οποίο αποφοίτησε με άριστα με ειδίκευση στον τομέα του Διεθνούς Δικαίου. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου UNIVERSITY OF EDINBURGH, ειδικευόμενος στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας. Είναι Δικηγόρος Αθηνών. Έχει μετεκπαιδευτεί στο Harvard Kennedy School (John F. Kennedy School of Goverment). Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με τη Ν.Δ. στις εκλογές του 2009 και επανεξελέγη το 2012, το 2015 και το 2019. Στην Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά διετέλεσε Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Ανδρέας Ποττάκης 

Ο Ανδρέας Ι. Ποττάκης σπούδασε Νομικά στα Πανεπιστήμια των Αθηνών και της Οξφόρδης όπου του απονεμήθηκε ο διδακτορικός τίτλος στο Ευρωπαϊκό Δημόσιο Δίκαιο. Έχει διδάξει σε Πανεπιστήμια στο Ην. Βασίλειο, στην Ιταλία, στην Τουρκία και στην Ελλάδα όπου και δικηγορεί (τελών σε αναστολή κατά τη διάρκεια της θητείας του) στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Είναι καθηγητής και προϊστάμενος μεταπτυχιακών σπουδών στην Ευρωπαϊκή Σχολή Δικαίου και Διακυβέρνησης (ELGS), και Αναπληρωτής Διευθυντής στην Ακαδημία Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου. Από το 2011 έως τις αρχές του 2015, ο Ανδρέας Ποττάκης διατέλεσε νομικός σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2015 και για ένα έτος κατείχε την θέση του προϊσταμένου του Νομικού Γραφείου. Έχει δημοσιεύσει εκτενώς, σε Ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, περιλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου, Συγκριτικού, Συνταγματικού και Διοικητικού Δικαίου, καθώς επίσης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Ανδρέας Ποττάκης εξελέγη στη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη από τη Βουλή των Ελλήνων στα τέλη Ιουλίου 2016 για 6ετή θητεία. Στα τέλη του 2017, εξελέγη περιφερειακός διευθυντής του International Ombudsman Institution (IOI-Europe) και το 2018 Πρόεδρος του Association of Mediterranean Ombudsmen (AOM), με έναρξη της θητείας του από το 2019. Στις αρχαιρεσίες του IOI-Europe, το 2019, ο Ανδρέας Ποττάκης εξελέγη πρώτος μεταξύ των ομολόγων υποψηφίων του, με την εκλογή του στην πρώτη θέση μετέχει αυτόματα και στο Διοικητικό Συμβούλιο του διεθνούς δικτύου ΙΟΙ, ενώ το 2020 εξελέγη Πρόεδρος του IOI-Europe.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ