ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Γιώργος Διδασκάλου: Σήμερα τιμούμε την καταστατική πράξη γέννησης της νέας Ελλάδας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:33:00 π.μ. | | |
Γιώργος Διδασκάλου
Σήμερα τιμούμε την επέτειο των 200 χρόνων από την Α' Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, την πρώτη Συνέλευση νομοθετικού σώματος του νέου ελληνικού Κράτους, που συνέταξε και ψήφισε τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και το “Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος”.

Η Α' Εθνοσυνέλευση, αποτέλεσε γεγονός κομβικής σημασίας τόσο για τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, όσο και για τη μετέπειτα πολιτική ιστορία της πατρίδας μας.
 
Είναι η καταστατική πράξη γέννησης της νέας Ελλάδας και η πρώτη ουσιαστικά συλλογική πολιτική πράξη του αγώνα που σηματοδότησε την ανάγκη για πολιτική οργάνωση και για λήψη αποφάσεων στη βάση δημοκρατικών αρχών και αξιών.
 
Η Α' Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου μας παρέδωσε πολύτιμη παρακαταθήκη και κατέστησε τη Νέα Επίδαυρο σημείο αναφοράς της βούλησης των Ελλήνων να θεμελιώσουν ένα κράτος δικαίου.
Διακήρυξε επισήμως την ύπαρξη ενός ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, όρισε το εθνικό μας σύμβολο, την ελληνική σημαία, και το Σύνταγμα που ψήφισε προέβλεπε την προστασία των ατομικών ελευθεριών, την αντιπροσωπευτική αρχή καθώς και τη διάκριση των εξουσιών.

Σήμερα, δύο αιώνες μετά, δηλώνουμε με υπερηφάνεια ότι η πρωτοπόρα σκέψη και η ενοποιητική δύναμη της πράξης εκείνων των ηρωικών Ελλήνων που ύψωσαν την κοινή της Ελλάδας σημαία και όρισαν το Κράτος, απαιτώντας ουσιαστικά από τον υπόλοιπο κόσμο να σεβαστεί την απόφασή τους, συνεχίζει να αποτελεί οδηγό και έμπνευση για το ελληνικό Κράτος, συνεχίζει να λειτουργεί για την πατρίδα μας ως φάρος αξιών και ως μοχλός ανθρωπισμού, δικαιοσύνης, ειρήνης και προόδου.

Γιώργος Διδασκάλου
Γενικός Γραμματέας Υπουργείου  Πολιτισμού
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ