ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Την Πέμπτη ανακοινώνεται το οικονομικό πακέτο στήριξης για βενζίνη, επιταγή ακρίβειας και αυξημένη επιδότηση ρεύματος

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:03:00 π.μ. | | |
Χρήματα
Την Πέμπτη, εν τέλει, αναμένεται να ανακοινωθεί το πακέτο στήριξης που δρομολογεί η κυβέρνηση και έχει αποτελέσει αντικείμενο απανωτών συσκέψεων τις τελευταίες 48 ώρες στο κυβερνητικό επιτελείο. 

Όπως έλεγε αρμόδια κυβερνητική πηγή, ο λόγος που χρειάστηκε εν τέλει λίγο περισσότερος χρόνος και οι ανακοινώσεις δεν γίνονται σήμερα ήταν ότι στην κυβέρνηση έψαχναν να εξαντλήσουν όλα τα διαθέσιμα περιθώρια για μεγαλύτερη στήριξη σε όσο το δυνατόν περισσότερους γίνεται.

Μέτρα και για τη μεσαία τάξη

Αρχής γενομένης από τη βενζίνη, το βασικό σενάριο που μοιάζει "κλειδωμένο" είναι ο μηχανισμός "επιστροφής" μέρους του κόστους του καυσίμου. Με βάση τα δεδομένα ως αργά το βράδυ, η επιδότηση θα κινείται στην περιοχή των 15 λεπτών ανά λίτρο, με ένα μικρό παράθυρο «θετικής» έκπληξης, αν και φαίνεται ότι τα πιο αισιόδοξα σενάρια δεν προχωρούν. 

Κεντρική ιδέα είναι οι καταναλωτές να πληρώνουν το τελικό ποσό στο πρατήριο και με την απόδειξη να μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δρομολογηθεί, προκειμένου να λάβουν το ποσό που θα δικαιούνται ως επιστροφή και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Τα εισοδηματικά κριτήρια για το μέτρο δεν θα είναι περιοριστικά, αντίθετα θα πιάνουν και τη μεσαία τάξη. Μπορεί να μιλάμε ακόμα και για πολίτες με εισόδημα στην περιοχή των 15-20.000 ευρώ, ανάλογα και με την οικογενειακή κατάσταση, ενώ το όριο θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Στο τραπέζι, τέλος, είναι και κάποια πρόβλεψη, ώστε το ποσό της επιδότησης να έχει ένα "ταβάνι" και να μην μπορεί να γίνεται κατάχρηση.

Δεύτερη σημαντική επιδότηση θα είναι αυτή για το ρεύμα και το φυσικό αέριο, η οποία θα αφορά πλέον τον Απρίλιο, μιας και για τον Μάρτιο θα συνεχιστεί με τα δεδομένα του Φεβρουαρίου. Η επιδότηση για τα νοικοκυριά, από 39 ευρώ για ένα νοικοκυριό σήμερα, θα πάει πάνω από τα 50, στην περιοχή των 52-53 ευρώ. Όσο για τις επιχειρήσεις, από τα σημερινά 65 ευρώ, ήτοι το 50% της αύξησης, η επιδότηση θα είναι και εδώ ενισχυμένη αξιοσημείωτα, με το υπουργείο Ενέργειας να έχει στα σκαριά αύξηση στην περιοχή του 70-75%. Οι πόροι και γι' αυτή την επιδότηση θα προέλθουν από τα έσοδα του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.

Στο μικροσκόπιο οι ευάλωτοι

Όσο για τη λεγόμενη "επιταγή ακρίβειας" που θα αφορά τους λιγότερο προνομιούχους, αυτή θα είναι τουλάχιστον 250 ευρώ, αλλά μπορεί να φτάσει και τα 300, με δεδομένη την κυβερνητική προσπάθεια να εξαντλήσει τα περιθώρια στήριξης, χωρίς παράλληλα να τινάξει την μπάνκα στον αέρα. Κύριοι αποδέκτες θα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι δικαιούχοι των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, μεταξύ των οποίων και οι πάνω από 200.000 πολίτες που στηρίζονται από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Κυβερνητικά στελέχη δεν μπορούσαν, δε, να αποκλείσουν το ενδεχόμενο αυτή η παροχή στους λιγότερο προνομιούχους να μην είναι η τελευταία, με δεδομένο το περιβάλλον αστάθειας που θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Αυτός είναι και ο λόγος που εκτιμάται ότι, εν τέλει, θα υπάρξει ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα του πρωθυπουργού από το σπίτι του τη μέρα των ανακοινώσεων, προκειμένου να δώσει το στίγμα ότι η "ανηφόρα" για την κοινωνία είναι ακόμα μπροστά, αλλά η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν μόνο.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ