ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προέβλεψε με επιτυχία ηλιακή καταιγίδα πρωτονίων

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:13:00 μ.μ. | |
Ήλιος - Γη
Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» τέθηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών αναφορικά με μια ηλιακή καταιγίδα πρωτονίων στην τροχιά της Γης.


Μάλιστα η Επιχειρησιακή Μονάδα Διαστημικού Καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) την προέβλεψε με επιτυχία σε πραγματικό χρόνο καθώς τα εργαλεία ΗESPERIA REleASE των Ελλήνων ερευνητών εξέπεμψαν χθες Δευτέρα 28 Μαρτίου κόκκινο συναγερμό (Alert Status) αναφορικά με τα προβλεπόμενα υψηλά επίπεδα σωματιδιακής ακτινοβολίας και παρέμειναν διαρκώς στην κατάσταση συναγερμού για περίπου δύο ώρες.

Τα διαστημικά σκάφη SOHO και ACE έδωσαν σήμα πρόγνωσης για την επικείμενη άφιξη μεγάλης ροής ενεργειακών πρωτονίων στην τροχιά της Γης.

Το σήμα αυτό στάλθηκε εγκαίρως σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς όπως εταιρείες δορυφόρων και 40 έως 45 λεπτά αργότερα τα ενεργειακά πρωτόνια πράγματι κατέφθασαν στην τροχιά της Γης και ανιχνεύτηκαν από το SOHO.

Η Επιχειρησιακή Μονάδα Διαστημικού Καιρού του ΕΑΑ απαρτίζεται από την Δρα Όλγα Ε. Μαλανδράκη, κύρια ερευνήτρια, την Δρα Γεωργία Τσιροπούλα, διευθύντρια ερευνών, τον Δρα Κωνσταντίνο Τζιότζιου, ειδικό λειτουργικό επιστήμονα και τους μηχανικούς λογισμικού Μιχάλη Καράβολο και Δημήτρη Κοκκίνη. Επόπτης του συστήματος είναι ο Νίκος Μήλας από την Τεχνική Υπηρεσία του ΕΑΑ.

Τα εργαλεία HESPERIA έχουν επιλέγει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και έχουν συμπεριληφθεί στην Ευρωπαϊκή υποδομή Διαστημικού Καιρού του προγράμματος Space Situational Awareness Programme, καθώς και από την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ως η πρώτη προτεραιότητα διεθνώς για την χρήση τους στην αποστολή επανδρωμένων αποστολών στη Σελήνη και τον πλανήτη ‘Αρη, ώστε να παρέχεται ασφάλεια στους αστροναύτες.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ