ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Η "Ελληνική Παράδοση" αναβίωσε στο Άργος το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:04:00 π.μ. | | |
"Ελληνική Παράδοση"
Το "Λαζαροσάββατο", το Σάββατο δηλαδή πριν από τη Μεγάλη Βδομάδα,ο λαός γιορτάζει την πρώτη Λαμπρή, την "Έγερση" του φίλου του Χριστού,του "αγέλαστου" Λάζαρου.

Στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας για να απεικονίσουν την Ανάσταση του Λάζαρου, να συμβολίσουν δηλαδή τη Νίκη του Χριστού απέναντι στο θάνατο,αλλά παράλληλα και για να υποδηλώσουν την ανάσταση της φύσης, έφτιαχναν ένα ομοίωμα του Λάζαρου. 
Σε κάποια μέρη τη θέση του «Λάζαρου» έπαιρνε ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια και πολύχρωμες κορδέλες. Στην Κρήτη έκαναν έναν ξύλινο σταυρό και τον στόλιζαν με ορμαθούς από λεμονανθούς και αγριόχορτα με κόκκινα λουλούδια, τις μαχαιρίτσες.
 
Τα παιδιά γύριζαν στα σπίτια και τραγουδούσαν τα "λαζαρικά", για να διηγηθούν την ιστορία του αναστημένου φίλου του Χριστού και να πουν παινέματα στους νοικοκυραίους :

– Πού ’σαι Λάζαρε, πού είναι η φωνή σου
που σε γύρευε η μάνα κι η αδερφή σου.
– Ήμουνα στη γη, στη γη βαθιά χωμένος
κι από τους εχθρούς, εχθρούς βαλαντωμένος.
Βάγια, βάγια των βαγιών,
τρώνε ψάρια, τον κολιόν
και την άλλη Κυριακή,
ψήνουν το παχύ αρνί.
Μετά από 2 χρόνια αποχής, λόγω των περιοριστικών μέτρων, είμαστε πολύ χαρούμενοι που καταφέραμε με τη βοήθεια των αγαπημένων μας παιδιών, των δασκάλων μας & των μελών του Συλλόγου, να αναβιώσουμε αυτό το όμορφο έθιμο.
Τα παιδιά χαρούμενα πήραν τα στολισμένα με λουλούδια καλαθάκια και τους ξύλινους σταυρούς και ξεχύθηκαν στο κέντρο της πόλης μας τραγουδώντας τα κάλαντα και δίνοντας μια νότα χαράς και αισιοδοξίας.

Μπράβο σας παιδιά!!!Και του χρόνου!!!
Σας ευχαριστούμε όλους!!!
Καλή Ανάσταση!!!
Ελληνική Παράδοση
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ