ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Παρουσίαση βιβλίου: "Ο μπόγος" της Λίλας Κονομάρα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:10:00 π.μ. | |
Λίλα Κονομάρα
"Ο μπόγος" της Λίλας Κονομάρα είναι μια υπαρξιακή πορεία ανάμεσα στην ιστορία, τις λαϊκές παραδόσεις, τους αρχέγονους μύθους και την ίδια την ανθρώπινη ζωή. Γνωστή λογοτεχνική παρουσία για την Αργολίδα, η Λίλα Κονομάρα με ένα ήδη πλούσιο λογοτεχνικό έργο παρουσιάζει το νέο της μυθιστόρημα-στοχασμό για την πορεία του ανθρώπου και της μοίρας του, τοποθετώντας το στις αρχές του 20ου αιώνα, στη Μακεδονία. 

Όμως η ίδια η ιστορία ξεπερνά τα ιστορικά και γεωγραφικά όρια και θέτει καίρια ζητήματα και ερωτήματα για τον πολιτισμό και την δράση του ανθρώπου απέναντι στη φύση, τη σημασία του τυχαίου στη ζωή και στην ιστορία, τη θέση του στην κοινωνία και τις σχέσεις του με τους άλλους. Η λογοτεχνική πορεία της συγγραφέως μας προϊδεάζει για την ποιότητα του νέου της μυθιστορήματος που συνδυάζει με τρόπο μοναδικό τις λαϊκές παραδόσεις και τους αρχέγονους μύθους με τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την περιοχή, την Ελλάδα και τον κόσμο. Ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο.
(εκδ. Καστανιώτης, 2022, σ. 432)

Μια διαδρομή στην Ελλάδα του 20ού αιώνα στα μονοπάτια της ανθρώπινης περιπέτειας
«… Ο Θεός τον έστειλε αυτό τον άνθρωπο, να μου το θυμηθείτε».
«Ο Θεός ή ο διάολος;» είπε σιγανά ο μπαμπάς σκύβοντας το κεφάλι.
 
1911, Μακεδονία. Το σώμα ενός αναίσθητου άντρα εντοπίζεται στα περίχωρα μιας πόλης. Εκείνος, όταν συνέρχεται, ισχυρίζεται ότι δεν θυμάται τίποτα. Ποιος είναι, άραγε, αυτός ο άνθρωπος, η παρουσία του οποίου θα αποδειχτεί καταλυτική τόσο για την πορεία της πόλης όσο και για τη ζωή των κατοίκων; Πρόσφυγας, τυχοδιώκτης, δολοφόνος; Εμπνευσμένος δημιουργός, ενσάρκωση των ονείρων του καθενός ή ένας πολύ βολικός αποδιοπομπαίος τράγος;
 
Στο πολυφωνικό αυτό μυθιστόρημα, όπου οι προσωπικές αφηγήσεις διαπλέκονται με τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα του περασμένου αιώνα αλλά και με στοιχεία της λαϊκής παράδοσης και αρχέγονους μύθους, στις φωνές των ηρώων έρχονται να προστεθούν και άλλες. Η ελιά, το ποτάμι, ο λαφιάτης, τα πουλιά, ζωντανοί μα και αγαπημένοι νεκροί, νομάδες, πλανόδιοι και μετανάστες, ο καθένας με τον τρόπο του αφηγείται το δικό του κομμάτι της ιστορίας περιδιαβάζοντας τις εποχές και ανασυνθέτοντας το άρωμα της καθεμιάς, σε μια περιοχή που υπήρξε ανέκαθεν σταυροδρόμι εθνικοτήτων, θρησκειών και γλωσσών.
 
Ένας στοχασμός πάνω στην πορεία της ανθρώπινης μοίρας, όπου φύση και πολιτισμός συνυφαίνονται με το τυχαίο, τον έρωτα, τη μοναξιά αλλά και τον καθαρτήριο ρόλο του γέλιου.

Η Λίλα Κονομάρα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε σύγχρονη λογοτεχνία στο Παρίσι και εργάστηκε ως καθηγήτρια στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 2002 με το βιβλίο Μακάο (Πόλις, 2002· Μεταίχμιο, 2005· Κέδρος, 2018), για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού Διαβάζω. Εξέδωσε τα μυθιστορήματα Τέσσερις εποχές –Λεπτομέρεια (Μεταίχμιο, 2004), Στις 11 και 11 ακριβώς! (παιδικό μυθιστόρημα, Παπαδόπουλος, 2005), Η αναπαράσταση (Μεταίχμιο, 2009), Το δείπνο (Κέδρος, 2012), Ο χάρτης του κόσμου στο μυαλό σου (Κέδρος, 2018), καθώς και τη συλλογή διηγημάτων Οι ανησυχίες του γεωμέτρη (Κέδρος, 2014). Παράλληλα, μεταφράζει γαλλική λογοτεχνία και αρθρογραφεί σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ