ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Πιέσεις τιμών στα πορτοκάλια από την αυξημένη ισπανική παραγωγή και τις εξαγωγές από την Αίγυπτο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:17:00 π.μ. | | | |
Εσπεριδοειδή
Αυξημένη εκτιμάται ότι είναι η φετινή παραγωγή πορτοκαλιών στην ΕΕ, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποιήσε η Κομισιόν.


Η μεγάλη προσφορά και η μείωση της κατανάλωσης (λόγω εξασθένισης της πανδημίας και οικονομικής κρίσης) αναμένεται να αυξήσει τις ποσότητες που θα πάνε για μεταποίηση, αναφέρει η Κομισιόν. Η κατά κεφαλή μέση κατανάλωση φρέσκων πορτοκαλιών στην ΕΕ μειώνεται και εκτιμάται να ανέλθει στα 12,9 κιλά, υποστηρίζει η Κομισιόν.

Αναλυτικότερα, η ευρωπαϊκή παραγωγή νωπών πορτοκαλιών, κατά την περίοδο 2021/2022, σύμφωνα με τις προβλέψεις, εκτιμάται ότι θα ανέλθει στους 6,6 εκατ. τόνους, αυξημένη κατά 4% σε σχέση με πέρσι. Η αύξηση οφείλεται κυρίως λόγω της αυξημένης παραγωγής στην Ισπανία που είναι η πρώτη χώρα παραγωγής στην Ευρώπη (52% της ποσότητας πορτοκαλιών της ΕΕ) και στην Ιταλία (δεύτερη χώρα παραγωγός στην ΕΕ).

Η ελληνική παραγωγή εκτιμάται ότι θα ανέλθει στους 880.000 - 900.000 τόνους (μικρή αύξηση σε σχέση με την περσινή που ήταν περίπου στους 880.000 τόνους). Ωστόσο οι παγετοί της άνοιξης έπληξαν την παραγωγή, με αποτέλεσμα πολλά πορτοκάλια να είναι μη εμπορεύσιμα και έμειναν ασυγκόμιστα στα χωράφια ή πήγαν για χυμό σε χαμηλές τιμές.

Η υπερπροσφορά πορτοκαλιών της Ισπανίας την ανάγκασε να κάνει μια επιθετική πολιτική εξαγωγών με χαμηλές τιμές, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να «πιέσει» προς τα κάτω τις τιμές σε όλες τις χώρες στην ΕΕ.

Επίσης και ο πόλεμος δημιούργησε προβλήματα στην ευρωπαϊκή αγορά, αφού μεγάλες ποσότητες πορτοκαλιών από Αίγυπτο, που ήταν για εξαγωγή στην Ουκρανία, ξεφορτώθηκαν τελικά σε λιμάνια της Ρουμανίας και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στις ευρωπαϊκές αγορές.
Παϊσιάδης Σταύρος
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ