ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Τάσος Τόκας: Αντισυνταγματική από το ΣτΕ η μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα Δημοτικά Συμβούλια

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:56:00 π.μ. | |
Τάσος Τόκας
Αντισυνταγματική από το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ κρίθηκε η μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα δημοτικά συμβούλια στις Οικονομικές Επιτροπές και στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής καθώς και η συγκρότηση των επιτροπών αυτών με (πλασματικές) πλειοψηφίες 3/5 υπέρ των παρατάξεων των δημάρχων. Η υπόθεση παραπέμπεται στην Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου.


Η παράταξή μας από την αρχή αυτής της περιόδου τάχθηκε κατά της υπέρμετρης ενίσχυσης, ιδιαίτερα, της Οικονομικής Επιτροπής που αποδυνάμωσε τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία έγινε υποτυπώδης.

Είναι αναγκαίο να τεθούν όρια στις αρμοδιότητες των Οικονομικών Επιτροπών για τη δημοκρατικότερη λειτουργία των δήμων. Βεβαίως μέχρι το τέλος αυτής της δημοτικής περιόδου χρειάζεται προσοχή για να μη σταματήσουν οι δραστηριότητες των δήμων και εκτιμώ ότι πολύ δύσκολα θα γυρίσουν οι αρμοδιότητες στο σύνολό τους στο δημοτικό συμβούλιο.

Θεωρώ πως όλες αυτές οι αρμοδιότητες θα επιστρέψουν στα συλλογικά όργανα στην επόμενη τετραετία, με στόχο την ομαλοποίηση της λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή είναι η τρίτη απόφαση του Γ’ Τμήματος για αντισυνταγματικότητα διατάξεων των «νόμων Θεοδωρικάκου»: η πρώτη αφορούσε τις αλλαγές στον τρόπο ορισμού αντιδημάρχων σε νησιωτικές δημοτικές ενότητες της χώρας και η δεύτερη τις μεταβολές στον τρόπο ανάδειξης προέδρων κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων. Αμφότερες έχουν παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Τάσος Τόκας
Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ερμιονίδας
Επικεφαλής της ΝΕΔΥΠΕΡ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ