ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τίμησε τη μνήμη του ιερομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:58:00 μ.μ. |
Βαρθλομαίος
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέστη, χθες, ημέρα που τιμάται η μνήμη του μάρτυρα Προκατόχου του Γρηγορίου Ε', συμπροσευχόμενος από το Ιερό Βήμα του Π. Πατριαρχικού Ναού στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Σαράντα Εκκλησιών Ανδρέου, κατά την οποία τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του συνεργάτη του Παναγιωτάτου αείμνηστου Νικολάου Μαγγίνα, φωτογράφου -δημοσιογράφου.


Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πατριαρχικός Διάκονος Ιερώνυμος Σωτηρέλης.

Εκκλησιάστηκαν οι Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, Μύρων Χρυσόστομος, Προύσης Ιωακείμ, ο Επίσκοπος Αλικαρνασσού Αδριανός, συγγενείς και φίλοι του αείμνηστου Νικολάου Μαγγίνα, καθώς και πιστοί από την Πόλη και το εξωτερικό. Νωρίτερα, ο Παναγιώτατος μετέβη, όπως κάθε χρόνο, στην Κλειστή Πύλη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τόπο του απαγχονισμού του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε', με τη συνοδεία κληρικών της Πατριαρχικής Αυλής, όπου άναψε κερί, κατέθεσε ανοιξιάτικα άνθη και προσευχήθηκε υπέρ της Εκκλησίας και του Γένους, επικαλούμενος τη χάρη και τις πρεσβείες του Αγίου Προκατόχου του.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, παρετέθη επιμνημόσυνος δεξίωση, κατά την οποία ο Παναγιώτατος μίλησε για την προσωπικότητα, το ήθος και την προσφορά του Νικολάου Μαγγίνα, ο οποίος με αυτοθυσία και αγάπη προς κάθε άνθρωπο υπηρέτησε τη Μητέρα Εκκλησία.

«Ο Χριστός θα ελευθερώσει την Ουκρανία»


Το απόγευμα, ο Παναγιώτατος χοροστάτησε κατά τον Στ' Κατανυκτικό Εσπερινό στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Τζιβαλίου, όπου τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Διάκονος Μελέτιος Στεφανάτος.

Ο Πατριάρχης, απευθυνόμενος προς τα μέλη της Ουκρανικής Κοινότητος, που εκκλησιάζονται στον ναό, αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στις δραματικές εξελίξεις στη δοκιμαζόμενη από τον πόλεμο Ουκρανία και εξέφρασε και πάλι τη συμπαράστασή του προς τον αγαπητό ουκρανικό λαό. Επανέλαβε ότι ο υπό εξέλιξη πόλεμος είναι ανίερος και διαβολικός και επισήμανε: «Εμείς είμαστε υπέρ του δικαίου, υπέρ της αληθείας. Το δίκαιο και η αλήθεια είναι με την Ουκρανία, για αυτό είμαστε και εμείς με την Ουκρανία. Λέγει το Ευαγγέλιο «Γνώσεσθε την αλήθειαν, και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς...». Εμείς οι Χριστιανοί πιστεύουμε ότι η αλήθεια είναι ο ίδιος ο Χριστός. Ο Χριστός, λοιπόν, θα ελευθερώσει την Ουκρανία, η οποία έχει την αλήθεια με το μέρος της. Προσευχόμαστε όλοι, εξ όλης καρδίας, να τελειώσει αυτός ο καταστροφικός πόλεμος το ταχύτερον δυνατόν».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε:

«Αυτό το Πάσχα του 2022 θα είναι ένα πικρό Πάσχα για τους Ουκρανούς αδελφούς μας και όχι μόνο. Θα περάσει η Μ. Παρασκευή και θα έλθει η Ανάστασις. Αυτοί που δεν θα έρθουν πίσω θα είναι οι χιλιάδες νεκροί, τα θύματα αυτού του πολέμου. Αυτοί, όπως όλοι, θα προσεύχονται από τον ουρανό όχι μόνον για την ελευθερία και την ευημερία της Ουκρανίας, αλλά θα προσεύχονται για την αλήθεια και το δίκαιο και την ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως ανέκαθεν αγαπούσε τα εν Ουκρανία πνευματικά της παιδιά. Τώρα σας αγαπούμε πολύ περισσότερο. Καλήν Ανάσταση».

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Μητροπολίτες Ιωαννίνων Μάξιμος και Προύσης Ιωακείμ, οι Επίσκοποι Αλικαρνασσού Αδριανός, Επόπτης της Περιφέρειας Φαναρίου - Κερατίου Κόλπου, και Αραβισσού Κασσιανός, κληρικοί, 'Αρχοντες Οφφικιάλιοι της ΜτΧΕ, ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στην Πόλη, Roman Nedilskyi, με στελέχη του Προξενείου, μέλη της Ουκρανικής Κοινότητας και άλλοι πιστοί από την Πόλη και το εξωτερικό.

Φωτογραφία: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ