ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 9 Απριλίου 2022

"Μύχος": Σπάνια (ευάλωτα) θαλασσοπούλια εντοπίστηκαν σε παραλία του Ναυπλίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:46:00 μ.μ. | | |
Κοπάδι πουλιά
Σπάνια θαλασσοπούλια εντοπίστηκαν από το φωτογραφικό φακό στην παραλία Καραθώνας στην πόλη του Ναυπλίου το Σάββατο 9 Απριλίου 2022.

Πρόκειται για το είδος Μύχος (Puffinus yelkouan). Ο Μύχος είναι ένα μεταναστευτικό πουλί, που βρίσκεται στην κατηγορία “Ευάλωτα” του “Κόκκινου Βιβλίου των απειλούμενων ειδών”. 
Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ο Μύχος έχει μήκος γύρω στα 35 εκατοστά και άνοιγμα φτερών 85 εκατοστά. 

Φωλιάζει σε νησιά της Μεσογείου και πιθανολογείται ότι ο πληθυσμός που διαβιεί στη χώρα μας είναι ανάμεσα σε 8.000 – 15.000 ζευγάρια σε νησίδες κυρίως στο κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο. 

Ο Μύχος τρέφεται με μικρά ψάρια. Βουτάει κάτω από το νερό όπου κινείται χρησιμοποιώντας και τις φτερούγες σε ένα υποβρύχιο πέταγμα όπως οι πιγκουίνοι. Αυτό κάνει το Μύχο να ξεχωρίζει από όλα τα άλλα πουλιά – βουτηχτές της Ελλάδας που χρησιμοποιούν για υποβρύχια προώθηση αποκλειστικά τα πόδια. 
Το γεγονός όμως, ότι βουτάει και μάλιστα ομαδικά τον εκθέτει στα τρομερά αφρόδιχτα, ίσως τον πιο εγκληματικό από όλους τους παράνομους τρόπους ψαρέματος.

Πετά ανάμεσα στα κύματα κρατώντας τις φτερούγες εντελώς τεντωμένες σε ευθεία γραμμή, θυμίζοντας το σχήμα σταυρού. 

Συχνά επίσης πετάει ενεργητικά, χτυπώντας δηλαδή συνεχώς και πολύ γρήγορα τις φτερούγες του. Έτσι μπορεί και μετακινείται γρήγορα και όταν δεν φυσάει.
Αυτό το πέταγμα είναι πιο δαπανηρό σε ενέργεια, γι αυτό και ο Μύχος επιλέγει πιο σίγουρους ψαρότοπους και περιπλανιέται σε μικρότερες αποστάσεις .

Αναπαράγεται σε ακατοίκητες βραχονησίδες, σε σχισμές βράχων και λαγούμια. Τρέφεται με αφρόψαρα, κεφαλόποδα κ.α. Κινείται πάντα σε ομάδες και δε συνηθίζει να ακολουθεί πλοία της γραμμής.
 Μπορούμε να τον δούμε όλο τον χρόνο, αν και πιο συχνά από άνοιξη έως φθινόπωρο, σε όλες τις ελληνικές θάλασσες.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ