ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Καιρός: Λασποβροχές με πτώση της θερμοκρασίας - Πως θα κάνουμε Πάσχα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:54:00 π.μ. | | | |
Λασποβροχές με πτώση της θερμοκρασίας
Για τις λασποβροχές αλλά και για τις αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης που έχουν αρχίσει να παρατηρούνται εκ νέου στην ατμόσφαιρα και δημιουργούν ένα αποπνικτικό σκηνικό αυτό το Σαββατοκύριακο μιλά στο CNN Greece o διευθυντής της υπηρεσίας meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.


Όπως εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος, «ουσιαστικά βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στην αρχή της εξέλιξης αυτού του φαινομένου. Έχουμε την έναρξη ενός επεισοδίου μεταφοράς αφρικανικής σκόνης, το οποίο θα διατηρηθεί μέχρι και τη Μεγάλη Δευτέρα στη χώρα μας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σκόνης περιμένουμε από την Κυριακή των Βαΐων, ενώ από τη Μεγάλη Δευτέρα το νέφος θα αρχίσει να απομακρύνεται προς τα νοτιοανατολικά, δηλαδή προς την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα».

Ήδη, όμως, από το Σάββατο (16/04) έχουμε μεταφορά σκόνης που εντοπίζεται κυρίως στο δυτικό τμήμα της χώρας, δηλαδή στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λιβύης και από την Κυριακή των Βαΐων (17/04) το νέφος της σκόνης μετακινείται και θα καλύψει σχεδόν όλη τη χώρα. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις θα παρατηρηθούν στις νοτιότερες περιοχές και μάλιστα θα εκδηλωθούν και βροχές, οι οποίες θα είναι στην ουσία λασποβροχές και θα σημειωθούν σε αρκετές περιοχές.

Όπως επισημαίνει ο Κώστας Λαγουβάρδος, «από τη Μεγάλη Δευτέρα, επειδή θα αλλάξει η κυκλοφορία του αέρα κι αλλάζει και η φορά των ανέμων θα αρχίσει αυτό το κύμα σκόνης από την Λιβύη να μετακινείται πλέον ανατολικότερα, επηρεάζοντας τα ανατολικά τμήματα της χώρας μας αλλά και την Κύπρο, ενώ η ατμόσφαιρα φαίνεται να καθαρίζει από το απόγευμα της ίδιας ημέρας».

Πώς δημιουργείται η αφρικανική σκόνη και ποιες περιοχές επηρεάζονται


Σε ερώτηση για το τι ακριβώς προκαλεί αυτές τις υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρας, ο διευθυντής της υπηρεσίας meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σημειώνει:

«Δεν είναι μόνον οι νοτιάδες που τις προκαλούν, αλλά πρέπει να υπάρχει κι ένα αίτιο ώστε να προκαλέσει τα φαινόμενα αυτά. Σε αυτά συντελούν, κυρίως, χαμηλά βαρομετρικά, δηλαδή συστήματα χαμηλών πιέσεων, όπως αυτό που υπάρχει τώρα στην περιοχή της Λιβύης, το οποίο περιστρέφεται πάνω από τη συγκεκριμένη χώρα και σηκώνει τη σκόνη και με τους νοτιάδες το μεταφέρει στην περιοχή μας. Μάλιστα, το συγκεκριμένο χαμηλό βαρομετρικό θα κινηθεί μέσα στην Κυριακή από την Λιβύη προς την Κρήτη και τη νότια χώρα, κουβαλώντας μαζί του αρκετή σκόνη και βροχές».

Ο καιρός τη Μεγάλη Εβδομάδα

Σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο, μετά την Κυριακή των Βαΐων, ο καιρός θα είναι βροχερός, με ενισχυμένους βοριάδες και θα κρυώσει αρκετά έως τη Μεγάλη Τρίτη.

Από τη Μεγάλη Τετάρτη θα παρατηρηθεί σταδιακή επάνοδος της θερμοκρασίας στα κανονικά για την εποχή επίπεδα κι εξασθένιση των φαινομένων.

Όπως είπε, είναι πολύ νωρίς ακόμη να γνωρίζουμε τον καιρό για το Μεγάλο Σάββατο ή την Κυριακή του Πάσχα, ωστόσο επισήμανε πως η τάση όπως διαμορφώνεται βάσει των προγνωστικών μοντέλων δείχνει πως θα υπάρχουν βροχοπτώσεις τις ημέρες εκείνες.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ