ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Κερκυραϊκά βάγια σε εκκλησία του Ναυπλίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:37:00 μ.μ. | |
Έθιμο
Ο Εσπερινός των Βαΐων τελέσθηκε στον προσκυνηματικό Ιερό Ναό του Αγίου Αναστασίου στο Ναύπλιο, το Σάββατο 16 Απριλίου 2020 παραμονή της μεγάλης εορτής κατά την οποία τιμάται η πανηγυρική είσοδος του Κυρίου Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ.
Τον εσπερινό τέλεσε ο εφημέριος του ναού π. Κωνσταντίνος Οικονόμου. Η ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Νυμφίου, στα Ιεροσόλυμα και η υποδοχή του «μετά βαΐων και κλάδων» τιμάτε με κάθε λαμπρότητα σε όλη την Αργολίδα. 
Τα Βάγια που θα μοιράσει ο ιερέας τα έφτιαξαν εθελοντές του ναού με τον παραδοσιακό Κερκυραϊκό τρόπο. Τα Κερκυραϊκά βάγια, είναι μία σταυροειδής πλέξη τρυφερού φύλλου φοινικιάς, στην οποία προσαρμόζουν μικρά κλαδιά από ελιά, δεντρολίβανο και φασκόμηλο.
Το έθιμο αυτό γίνεται στην Κέρκυρα στην περιοχή Κυνοπιάστες, όπου η τοπική ενορία μία βδομάδα πριν από το Πάσχα ετοιμάζει τα Βάγια για τους πιστούς. Στην Κέρκυρα την ημέρα των Βαΐων γίνεται μεγάλη και λαμπρή λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα σε ανάμνηση του θαύματος σωτηρίας του νησιού από την φοβερή επιδημία της πανώλης (πανούκλας) κατά τα τέλη του 1629 με αρχές του 1630. 
Οι μουσικοί τοποθετούν πάνω στα κράνη τους, Βάγια ,για τη συμμετοχή τους στη μεγάλη λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, που γίνεται στην πόλη της Κέρκυρας.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ