ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Γ.Γκιόλας: Την τουλίπα που οφείλουμε όλοι να προστατέψουμε γιόρτασαν στα Δίδυμα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:00:00 μ.μ. | | | |
Γ.Γκιόλας
Στα Δίδυμα την μικρή κωμόπολη της Αργολίδας, γιόρτασαν και φέτος την περασμένη Δευτέρα 25 Απριλίου, την σπάνια, αυτοφυή άγρια τουλίπα του τόπου. Ένα αγριολούλουδο που στρώνει κόκκινα χαλιά την Άνοιξη και σκεπάζει τους ελαιώνες του κάμπου και τα χωράφια. Εικόνες μοναδικές, σ’έναν τόπο, τα Δίδυμα προικισμένο αφειδώλευτα από τη φύση.
Στην Ελλάδα βρίσκονται εννέα είδη αυτοφυούς τουλίπας. Η τουλίπα της Πελοποννήσου είναι η πιο ωραία από τις Ελληνικές τουλίπες. Φύεται μόνο στα Δίδυμα, στο ακρωτήριο Ταίναρο και στην Κεντρική Ελλάδα. Μοιάζει σαν κόκκινη φλογίτσα. ‘Άλλες περιοχές της Ελλάδας, με άγριες αυτοφυείς τουλίπες είναι η Κρήτη και η Χίος.
Στα Δίδυμα, εκτός από τις άγριες τουλίπες, στις φυσικές ομορφιές του τόπου περιλαμβάνεται το βουνό των Διδύμων, που προσφέρεται για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, κυρίως για αναρρίχηση και πεζοπορία. Έξω από το χωριό, βρίσκονται δύο μεγάλα σπήλαια σε σχήμα κρατήρα, εντυπωσιακά λόγω του μεγέθους τους. Εδώ συναντάμε μια εντελώς διαφορετική βλάστηση και δύο μικρά εκκλησάκια, μέσα στο σπήλαιο, τον Άγιο Γεώργιο του 13ου αιώνα και τον ναό της Μεταμόρφωσης.

H γιορτή της τουλίπας που διοργανώνεται κάθε Άνοιξη καθώς είναι μια από τις ελάχιστες περιοχές στην Ελλάδα που ευδοκιμούν οι σπάνιες άγριες τουλίπες που πλημμυρίζουν τα χωράφια με ένα κόκκινο χαλί, μοναδικό σκηνικό που εμπνέει, φωτογράφους, ποιητές, ζωγράφους κι όλους εμάς που έχουμε την τύχη να βρεθούμε στα Δίδυμα την Άνοιξη.
Προσοχή όμως φίλοι της άγριας Τουλίπας των Διδύμων, δυστυχώς ο αριθμός των φυτών που συναντάει κανείς στα Δίδυμα, μειώνεται κάθε χρόνο. Η αλόγιστη συλλογή τους με ξερίζωμα του βολβού καθώς και η χρήση φυτοφαρμάκων μπορεί να οδηγήσει στην σταδιακή εξαφάνιση της μοναδικής Τουλίπας Διδύμων.
Κέφι και χαρά σκόρπισε σε όλους τους παρευρισκόμενους η καταπληκτική χορευτική ομάδα των Διδύμων, που χόρεψε με ενθουσιασμό τραγούδια του τόπου μας, εισέπραξε το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου και άναψε το κέφι.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ