ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Το Ναύπλιο στους top προορισμούς για Πάσχα και Πρωτομαγιά

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:42:00 μ.μ. | | |
Ναύπλιο
Κύμα «εσωτερικής μετανάστευσης» φέρνει το αυξημένο ενδιαφέρον για διακοπές, καθώς χιλιάδες κλείνουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους μαζί με το Πάσχα, με στόχο να προλάβουν δωμάτια και φθηνότερες τιμές. 

Κρατήσεις στο 90% σχεδόν στο σύνολο των προορισμών για Πάσχα και Πρωτομαγιά δείχνουν τα στοιχεία της αγοράς, με τους μεσίτες να εκτιμούν ότι κυριαρχεί ακόμα η ισχυρή μεταπανδημική επιθυμία για «απόδραση» από τις πόλεις.

Το νέο κύμα προκρατήσεων, που άρχισε να «φουσκώνει» από το Σάββατο 16 Απριλίου, δεν περιορίζεται στις διακοπές του Πάσχα, καθώς οι προκρατήσεις καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό την Πρωτομαγιά, που έχει μεταφερθεί για τη Δευτέρα 2 Μαΐου, δημιουργώντας ένα ακόμα τριήμερο ή τετραήμερο για τους τυχερούς. Ακόμα περισσότερο, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια βλέπουν ισχυρή αύξηση και στις προκρατήσεις για το καλοκαίρι, με τους επισκέπτες να προσπαθούν να εξασφαλίσουν στέγη στο μέρος που επιθυμούν, αλλά και να εκμεταλλευτούν τις σημαντικά μειωμένες τιμές.

Παρά τις έκτακτες συνθήκες, όσοι κλείνουν από τώρα τις καλοκαιρινές τους διακοπές δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντικές αυξήσεις, καθώς οι εκπτώσεις των προκρατήσεων είναι σημαντικές. Μία οικογένεια ή μία παρέα 4 ατόμων μπορούν να κλείσουν ακίνητο για πέντε διανυκτερεύσεις από 280 ευρώ στη Νέα Ποτίδαια της Χαλκιδικής τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο και από 420 ευρώ τον Αύγουστο. 

Στην κορύφωση της σεζόν οι τιμές πάντα είναι λίγο πιο «τσιμπημένες», αλλά με οδηγό τον Ιούνιο η οικογένεια του παραδείγματος μπορεί να κλείσει κατάλυμα για πενθήμερο με 320 ευρώ στην Καλαμάτα, 270 ευρώ στη Μονεμβασιά, 430 ευρώ στο Ναύπλιο και 720 ευρώ στο Διακοπτό. Παραδοσιακοί και σχετικά οικονομικοί προορισμοί παραμένουν ο Θεολόγος, που οι τιμές ξεκινούν από 380 ευρώ, τα Καμένα Βούρλα από 350 ευρώ και η Πάργα από 300 ευρώ. Οι τιμές αυξάνονται, αλλά δεν εκτινάσσονται στα νησιά τον Ιούνιο. Στη Λευκάδα του Ιουνίου μπορείς να κλείσεις από 468 ευρώ, στη Ζάκυνθο από 400 ευρώ, το ίδιο και στη Νάξο. Ακόμα και στη Σαντορίνη, αν συμβιβαστείς ότι δεν είσαι δίπλα στο κύμα, μπορείς να κλείσεις από 420 ευρώ.

Η έντονη διάθεση για έξοδο από τις πόλεις φαίνεται και από την αυξημένη κίνηση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, φαινόμενο που σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ημέρες. Πολλά πλοία είναι ήδη σχεδόν προκλεισμένα, ειδικά για τους δημοφιλείς προορισμούς των Κυκλάδων. Μεγαλύτερη ζήτηση εμφανίζεται στις μετακινήσεις προς την Παροναξία, όπου πολλά δρομολόγια είναι γεμάτα από τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι και την Τρίτη του Πάσχα. Οπως εξηγούν από τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, η σχεδόν πρωτοφανής ταχύτητα στο κλείσιμο των εισιτηρίων που έχουμε φέτος οφείλεται και στις συνεχώς αυξανόμενες τιμές λόγω των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας. Οι ταξιδιώτες κλείνουν νωρίτερα τα εισιτήρια με στόχο να προλάβουν τυχόν επόμενες αυξήσεις. Ηδη στις γραμμές του Πειραιά έχουν καταγραφεί αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων κατά 9%-10% από τα μέσα Μαρτίου, ενώ νέα αύξηση, που εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει το 5%, διαμορφώνεται αυτές τις ημέρες.

Σύμφωνα με την ανάλυση του προέδρου του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα, οι προκρατήσεις στη νησιωτική χώρα κυμαίνονται από 82% έως 95%, όταν αρχές του μήνα κυμαίνονταν από 65% έως 85%. Υψηλά ποσοστά προκρατήσεων, ακόμη και 90%, καταγράφονται και στην «αρχόντισσα» των Ιονίων Νήσων, την Κέρκυρα, ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης και σε απόσταση έως 6 χιλιόμετρα. Οικονομικές λύσεις για τρεις διανυκτερεύσεις υπάρχουν στην περιοχή Αγιος Σπυρίδωνας, όπου το συνολικό κόστος μίσθωσης διαμορφώνεται στα 305 ευρώ για κατοικία 78 τ.μ., στην περιοχή Νησάκι με συνολικό κόστος 189 ευρώ για κατοικία 60 τ.μ. και στη Λευκίμμη με συνολικό κόστος 200 ευρώ για κατοικία 90 τ.μ.

Υψηλά ποσοστά προκρατήσεων που αγγίζουν το 100% καταγράφονται στην ηπειρωτική χώρα. Η Καλαμάτα αγγίζει το 92%, τα Μετέωρα το 97%, το Ναύπλιο το 98%, τα Ιωάννινα το 98% και η Ναύπακτος το 99%. Ποσοστά προκρατήσεων που αναμέναμε για την ηπειρωτική Ελλάδα εντός της Μεγάλης Εβδομάδας. Οι ηπειρωτικοί προορισμοί έχουν την τιμητική τους τόσο λόγω της εύκολης μετακίνησης όσο και λόγω της οικονομικής μετακίνησης σε σχέση με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τη μετακίνηση οχήματος στο νησί. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τη φετινή χρονιά βασικός παράγοντας επιλογής προορισμού στην ηπειρωτική Ελλάδα αποτέλεσε το κόστος της βενζίνης. Πολλοί έχουν θέσει ως «στόχο» με ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ να μπορέσουν να φτάνουν στον προορισμό και παράλληλα να επιστρέψουν στην κύρια κατοικία τους.

Οι δημοφιλείς προορισμοί για Πρωτομαγιά

Για την Πρωτομαγιά, σύμφωνα με την ανάλυση των προκρατήσεων από τον κ. Μπάκα, οι εκδρομείς προσανατολίζονται κυρίως σε πιο κοντινούς προορισμούς. Σκιάθος, Σκόπελος, Κύθνος και Αίγινα αποτελούν τους προορισμούς που καταγράφουν προκρατήσεις άνω του 60%-65% για 3 διανυκτερεύσεις από Παρασκευή 29/4 έως 2/5 ημέρα Δευτέρα η αναχώρηση. 

Οι ηπειρωτικοί προορισμοί στον αντίποδα, που καταγράφουν προκρατήσεις άνω του 60%-65%, είναι το Ναύπλιο, η Ναύπακτος, το Λεωνίδιο/Παραλία Τυρός και τα Ιωάννινα. Θεωρούμε ότι λόγω της κοντινής απόστασης των 2 τριημέρων της Μ. Παρασκευής – Δευτέρας του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, η κινητικότητα μπορεί να καταγραφεί περιορισμένη στους μακρινούς προορισμούς, διότι οι περισσότεροι εκδρομείς σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, επέλεξαν να βρεθούν εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων κυρίως τις ημέρες γιορτής της Ορθοδοξίας.

Περιζήτητη η Κρήτη για το καλοκαίρι


Στις καλοκαιρινές προκρατήσεις, η Κρήτη δέχεται το μεγαλύτερο κύμα, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία των τουριστικών πρακτόρων, είναι μέχρι στιγμής ο πιο περιζήτητος ελληνικός προορισμός, με τη Ρόδο και την Κω να ακολουθούν στις προτιμήσεις κυρίως των ξένων επισκεπτών. Σε πολλές περιοχές τα ξενοδοχεία ξεκινούν επισήμως την τουριστική σεζόν από τον Μάιο, όμως το ενδιαφέρον που ήδη εκδηλώνεται κάνει τους επαγγελματίες του κλάδου αισιόδοξους. Μεγάλη αύξηση κρατήσεων καταγράφεται από Γερμανία, Μ. Βρετανία και Γαλλία, ενώ αναμενόμενες είναι οι απώλειες κρατήσεων από Ρωσία και Ουκρανία. Το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί έως τον Απρίλιο δημιουργεί στους ξενοδόχους προσδοκίες ότι η φετινή τουριστική σεζόν θα κλείσει στο 80-90% του 2019.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ