ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Θάνος Πλεύρης: "Περιμένουμε εμβολιασμό από Σεπτέμβριο" - Αύριο οι αποφάσεις για τις μάσκες (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:00:00 μ.μ. | | |
ΣΚΑΪ
Για την πορεία της πανδημίας, τα μέτρα, τις μάσκες, καθώς και για τις εισηγήσεις της Επιτροπής μίλησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι», ο κ. Πλεύρης τόνισε πως αύριο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη χρήση της μάσκας από την 1η Ιουνίου από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, επισημαίνοντας ότι σε ορισμένους εσωτερικούς χώρους θα παραμείνει υποχρεωτική.

Θάνος Πλεύρης: Πού θα διατηρηθούν οι μάσκες

«Αύριο θα συζητηθεί στην επιτροπή η χρήση της μάσκας από την 1η Ιουνίου και περιμένουμε να ακούσουμε τις θέσεις των επιστημόνων. Η μάσκα σίγουρα θα παραμείνει σε κάποιους εσωτερικούς χώρους, όπως για παράδειγμα τα νοσοκομεία, σύμφωνα με τα όσα θα μας υποδείξει η επιτροπή. Επίσης, είμαστε επιφυλακτικοί για τα σχολεία, καθώς ολοκληρώνουν στις 15 Ιουνίου και υπάρχουν και οι Πανελλαδικές που θέλουμε να έχουμε προστατευμένα τα παιδιά μας. Άρα, πάμε επί της αρχής σε μεγαλύτερο περιορισμό της υποχρεωτικότητας της μάσκας, αλλά οι χώροι ως χώροι θα αποφασιστούν αύριο από την επιτροπή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας στα αεροπλάνα, όπου έχει δημιουργηθεί ένα μπέρδεμα, ανέφερε ότι υπάρχει ευρωπαϊκή σύσταση ότι από τις 16 Μαΐου στα αεροπλάνα η μάσκα δεν θα υποχρεωτική. Ωστόσο, εξήγησε ότι ως προς την εξειδίκευση εναπόκειται στο κράτος-μέλος, σημειώνοντας ότι επειδή η μάσκα είναι ένας ήπιος περιορισμός, «πρέπει όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να προσπαθήσουμε να έχουμε μια κοινή γραμμή».

«Όταν ανακοινώσαμε την άρση των μέτρων την 1η Μαΐου, το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, χωρίς να έχει συζητήσει με την επιστημονική κοινότητα, πήρε θέση κατά της απελευθέρωσης των μέτρων, ότι δήθεν το κάνουμε λόγω του τουρισμού. Είμαστε πλέον στις 16 ημέρες και βλέπετε ότι η δυναμική της πανδημίας, όπως είχαμε προβλέψει, είναι πάρα πολύ χαμηλή. Συνεχίζεται η φθίνουσα πορεία των κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών», υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης σχετικά με την πορεία της πανδημίας, αν και ξεκαθάρισε ότι το φθινόπωρο ενδεχομένως να χρειαστεί να επανέλθουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της Covid-19.

Θάνος Πλεύρης: «Περιμένουμε εμβολιασμό από Σεπτέμβριο, είτε με αναμνηστική δόση είτε ετήσιο»

Παράλληλα, προανήγγειλε τον εμβολιασμό του πληθυσμού από τον Σεπτέμβριο με τέταρτη δόση, σημειώνοντας ότι «οι πολίτες, βλέποντας τη φθίνουσα πορεία της πανδημίας και δεδομένου ότι όλοι περιμένουμε ότι σίγουρα τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει εμβολιασμός είτε με εμβόλιο με χαρακτηριστικά της γρίπης, δηλαδή ετήσιο, είτε με ενισχυτική δόση, δεν πάνε τώρα να εμβολιαστούν».

Τέλος, αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis και το γεγονός πως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει αποφασίσει να κατατεθεί αγωγή για την προσβολή του ελληνικού Δημοσίου με επιφύλαξη του Δημοσίου να ζητήσει αποζημίωση και για επιπλέον ζημιά που μπορεί να πάθει, είπε: «Αυτή η αγωγή είναι έτοιμη και έχω δώσει εντολή να κατατεθεί και αφορά αποκλειστικά και μόνο τα στοιχεία που υπάρχουν από την αμερικανική Δικαιοσύνη, ώστε όπως πήρε αποζημίωση το αμερικανικό Δημόσιο να λάβει και το ελληνικό».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ