ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Ναύπλιο: Ο προσφυγικός συνοικισμός Νέο Βυζάντιο γιορτάζει τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη (βίντεο)

Περιφορά εικόνας
Με κάθε επισημότητα η πόλη του Ναυπλίου τιμά τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη στην μεγαλύτερη συνοικία της πόλης το προσφυγικό Νέο Βυζάντιο ή Συνοικισμό όπως συνηθίζεται να αποκαλείται από τους ντόπιους.
Την παραμονή της εορτής Παρασκευή 20 Μαΐου τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος από τον Αρχιμανδρίτη κ. Νεκτάριο Χαλετζή από την Μητρόπολη Βεροίας.
Στον Ιερό Ναό στα πλαίσια των εορτασμών “Κωνσταντίνεια 2022” που διοργανώνει το εκκλησιαστικό συμβούλιο φιλοξενείται για ολιγοήμερο προσκύνημα η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Σουμελά από τη Μητρόπολη Βεροίας.
Τον εορταστικό εσπερινό παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Αργολίδας Γ. Ανδριανός, ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου Ι. Μαλτέζος, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δ. Κωστούρος, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Ναυπλιέων, Χ. Ζέρβας και Ν. Αναστασίου, η Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Μ. Ράλλη, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ναυπλίου Γ. Καχριμάνης, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Ναυπλίου Ι. Δαμιανός, ο πρώην Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι κ.α.
Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Σουμελά καθώς και της εικόνας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης παιανιζούσης της Δημοτικής φιλαρμονικής του Δήμου Ναυπλιέων.
Ο εφημέριος του ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Φρίμης, στο τέλος της περιφοράς, ευχαρίστησε από καρδιάς όλους τους πιστούς που τίμησαν με την παρουσία τους την Παναγία και τους εορτάζοντας Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη.
Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά φυλάσσεται στο Βέρμιο στις εγκαταστάσεις του ομώνυμου προσκυνήματος .
Η εικόνα θα αναχωρήσει την Τρίτη 24 Μαΐου και καθημερινά στον Ιερό ναό θα τελούνται Ιερές ακολουθίες. 
Συνοικισμός Νέο Βυζάντιο

Το 1922, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, πλήθος προσφύγων βρήκε καταφύγιο στην Ελλάδα. Στην πόλη του Ναυπλίου κατέφθασαν πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη, την Καππαδοκία, την Ιωνία και την Πισιδία.
Όπως σε ολόκληρη τη χώρα εκείνη την εποχή, έτσι και στο Ναύπλιο, προέκυψε το θέμα της στέγασης των προσφύγων. Για τη δημιουργία των προσφυγικών κατοικιών επελέγη περιοχή στο βορειοανατολικό τμήμα της πόλης, μεταξύ των οδών Άργους και Ασκληπιού. 
Ο προσφυγικός οικισμός ονομάστηκε «Νέον Βυζάντιον» ή απλώς Συνοικισμός, όπως συνηθίζουν να τον λένε οι Ναυπλιείς. Το 1929 ξεκίνησε η ανέγερση των πρώτων προσφυγικών κατοικιών, ενώ το έργο διήρκεσε συνολικά πάνω από επτά χρόνια.
Ο κεντρικός ναός του Συνοικισμού είναι αφιερωμένος στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη και εγκαινιάστηκε το 1961.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ