ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην Ευρώπη

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:32:00 μ.μ. | |
Ευλογιά των πιθήκων
Η ευλογιά των πιθήκων προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην Ευρώπη. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης τονίζει σε ανάρτησή του πως τα στοιχεία δείχνουν ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση.

Γράφει ειδικότερα ο Γκίκας Μαγιορκίνης: «Όσον αφορά την εξάπλωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων έχουμε τουλάχιστον 3 επιδημιολογικά ενδιαφέροντα σημεία:

-τα στοιχεία συγκλίνουν στην παρατεταμένη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων και όχι ανθρώπων από μολυσμένα ζώα (όπως βλέπαμε στον παρελθόν)

-πρώτη φορά στα ιστορικά βλέπουμε εξάπλωση σε περισσότερες από μία ευρωπαϊκές χώρες

-τα κρούσματα δεν έχουν όλα μεταξύ τους άμεση σχέση, συνεπώς σίγουρα υπάρχουν αδιάγνωστοι (ασυμπτωματικοί;) φορείς της νόσου

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι μία επιδημική έξαρση όπως αυτές που γνωρίζαμε για αυτόν τον ιό και έχουμε συνηθίσει, και συνεπώς είναι σημαντικό να σκεφτούμε out of the box, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να βλέπουμε μία σημαντική αλλαγή συμπεριφοράς του ιού ως αποτέλεσμα και της μειωμένης ανοσίας από το εμβόλιο της ευλογιάς.

Χωρίς να πιστεύω ότι υπάρχει άμεσα λόγος ανησυχίας, θα έλεγα ότι τα στοιχεία δείχνουν ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση».

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια λοιμώδης ασθένεια, παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά που εξαλείφθηκε το 1980. Μολονότι είναι πιο ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.

Η Ισπανία, όπως αναφέρει η Daily Mail, εξετάζει οκτώ κρούσματα ως ύποπτα για ευλογιά των πιθήκων. Όλοι είναι άνδρες, ομοφυλόφιλοι ή bisexual, σύμφωνα με τοπικά Μέσα. Στην Πορτογαλία πέντε άνδρες έχουν βρεθεί θετικοί στην ευλογιά των πιθήκων ενώ διερευνώνται ακόμα 15 κρούσματα. Όλες οι περιπτώσεις είναι άνδρες και κυρίως νέοι αλλά δεν έχει γίνει σαφές πώς κόλλησαν.

Μέχρι τώρα, η ευλογιά των πιθήκων περιοριζόταν σε ταξιδιώτες και συγγενείς τους που επέστρεφαν από τη δυτική και κεντρική Αφρική, όπου ο ιός είναι ενδημικός.

Όμως τώρα, σύμφωνα πάντα με το βρετανικό δημοσίευμα, οι ειδικοί ανησυχούν ότι εξαπλώνεται ευρέως για πρώτη φορά μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων στη Βρετανία. Τα κρούσματα εκεί δεν φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερα κρούσματα, που ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί.

Πόσο συχνή είναι η ευλογιά των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων προκαλείται από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, μέλος της ίδιας οικογένειας ιών με την ευλογιά, αν και είναι πολύ λιγότερο σοβαρή και οι ειδικοί λένε ότι οι πιθανότητες μόλυνσης είναι μικρές.

Εμφανίζεται κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές των χωρών της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής, κοντά σε τροπικά δάση.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα αρχικά συμπτώματα σύμφωνα με το BBC περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκεφάλους, πρηξίματα, πόνους στην πλάτη, μυϊκούς πόνους και γενική ατονία.

Μόλις υποχωρήσει ο πυρετός, μπορεί να αναπτυχθεί εξάνθημα, που συχνά ξεκινά από το πρόσωπο και στη συνέχεια εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος, συνηθέστερα στις παλάμες των χεριών και στα πέλματα των ποδιών.

Το εξάνθημα, μπορεί να επιφέρει φαγούρα, περνά από διαφορετικά στάδια και διαρκεί από 14 έως 21 ημέρες πριν υποχωρήσει.

Πώς μεταδίδεται

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί όταν κάποιος βρεθεί σε στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο.

Ο ιός μπορεί να εισέλθει στο σώμα μέσω πληγής στο δέρμα, της αναπνευστικής οδού ή μέσω σταγονιδίων που μπαίνουν στα μάτια, τη μύτη ή το στόμα.

Μπορεί επίσης να μεταδοθεί με επαφή με μολυσμένα ζώα όπως μαϊμούδες, αρουραίους και σκίουρους ή από αντικείμενα μολυσμένα από ιούς, όπως κλινοσκεπάσματα και ρούχα.

Πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός

Οι περισσότερες περιπτώσεις του ιού είναι ήπιες, μερικές φορές μοιάζουν με ανεμοβλογιά και υποχωρούν από μόνες τους μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Ωστόσο, η ευλογιά των πιθήκων μπορεί μερικές φορές να είναι πιο σοβαρή και έχει αναφερθεί ότι έχει προκαλέσει θανάτους στη δυτική Αφρική.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ