ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Γ. Γκιόλας: Πόσο ακόμη θα περιμένουμε το πόρισμα για την πυρκαγιά στις Μυκήνες;

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:18:00 π.μ. | | |
Γ. Γκιόλας
Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας, η οποία συνυπογράφεται από τους Σία Αναγνωστοπούλου (Τομεάρχη Πολιτισμού), Πάνο Σκουρολιάκο (αν. Τομεάρχη Πολιτισμού) και Γιάννη Ραγκούση (Κοινοβουλευτικός εκπρόπωπος ΣΥΡΙΖΑ), χτες Τρίτη 3 Μαϊου, προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Πολιτισμού, σχετικά με την χρονίζουσα επί μακρόν διαδικασία της δικαστικής διερεύνησης για την καταστροφική πυρκαγιά στον Αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών.


Παρά το γεγονός ότι, όπως έχει δημοσιευθεί, έχουν ήδη ολοκληρωθεί εξήντα καταθέσεις μαρτύρων συν το ότι έχει επίσης κατατεθεί στην Εισαγγελία σχετική έκθεση από ειδικό/ούς πραγματογνώμονα/ες που ρίχνουν άπλετο φως στην υπόθεση, εν τούτοις ακόμη μέχρι σήμερα ουδείς γνωρίζει σε ποιο στάδιο βρίσκεται τόσο η δικαστική διερεύνηση – προανάκριση από τη Δικαιοσύνη, όσο και η διενέργεια πειθαρχικής έρευνας από το Υπουργείο Πολιτισμού για τη διερεύνηση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών.

Η τεράστια σπουδαιότητα και σημασία του ιστορικού Μνημείου της Ανθρωπότητας, όπως οι Μυκήνες, επιβάλει την ταχύτερη δυνατή διερεύνηση αλλά και απόδοση ευθυνών για την πυρκαγιά του Αυγούστου 2020, προς όλους εκείνους που διέσυραν τη χώρα διεθνώς.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα 3-5-2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς: 1. Δικαιοσύνης

2. Πολιτισμού κ Αθλητισμού

Θέμα: «Αδιερεύνητα –Ανεξιχνίαστα παραμένουν ακόμη τα αίτια της πυρκαγιάς της 30ης Αυγούστου 2020 στις Μυκήνες».


Ένα και πλέον χρόνο μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς της 30ης Αυγούστου 2020 στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και συγκεκριμένα την 14η Σεπτεμβρίου 2021, υποβλήθηκε στη Βουλή η υπ’αριθ. Πρωτ. 8977/70/14-9-2021 ερώτηση των τριών από εμάς βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, απευθυνόμενη προς την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμoύ, στην οποία συμπεριλαμβανόταν και αίτημα κατάθεσης εγγράφων και συγκεκριμένα του ολοκληρωμένου –κατά δημοσιεύματα της εποχής- πορίσματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας περί των αιτιών της πυρκαγιάς που έκαψε τις Μυκήνες και «αμαύρωσε» παγκοσμίως τη φήμη, και την πολιτισμική αξία του σπουδαιότατου αυτού Μνημείου για την ανθρωπότητα.

Στην ερώτησή μας αυτή η κ. Υπουργός απάντησε επί λέξει ότι: «Στις 22-1-2021 η Πυροσβεστική Υπηρεσία Άργους απέστειλε στην Εφορεία το με αρ. πρωτ. 193.Φ.706.12, 22-01-2021 έγγραφο, στο οποίο αναφέρεται ότι η προανάκριση για την πυρκαγιά των Μυκηνών έχει ολοκληρωθεί και έχει υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ναυπλίου». Ολοκλήρωσε δε τη σχετική αναφορά αναγράφοντας ότι: «Ως εκ τούτου, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ δεν γνωρίζουν μέχρι και σήμερα το πόρισμα αυτό».

Επειδή πέρασαν από τότε, 19 ολόκληροι μήνες αιδήμονος σιωπής και …εντυπωσιακής αφωνίας, παρότι είχαν ήδη «..ληφθεί καταθέσεις περισσοτέρων από 60 άτομα που έριξαν φως στα αίτια της πυρκαγιάς», όπως σε σχετικά πρόσφατο (17/3/2022) δημοσίευμα της εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδας ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ αναφέρεται.

Επειδή εξακολουθούν να αιωρούνται πρόδηλα ερωτηματικά περί των ακριβών αιτίων προέλευσης της πυρκαγιάς.

Επειδή, προφανώς, δεν ήταν ένα απλό περιστατικό που θα μπορούσε να λάβει μια αργή εξέλιξη και πορεία διερεύνησης, αλλά λόγω της σπουδαιότητας και της αξίας του Μνημείου, καθώς και της αμεσότητας λήψης προληπτικών μέσων κατά της εκδήλωσης παρόμοιων ανησυχητικών έως και επικίνδυνων γεγονότων, όφειλε να αξιολογηθεί δεόντως και να εξεταστεί με τον προσήκοντα τρόπο που αρμόζει, σε εύθετο και οπωσδήποτε σύντομο χρόνο.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δικαστική διερεύνηση – προανάκριση από τη Δικαιοσύνη για τις πιθανές αδικοπραξίες που προκάλεσαν ή συνέτειναν στην εκδήλωση της πυρκαγιάς της 30ης Αυγούστου 2020 στις Μυκήνες;

- Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διενέργεια πειθαρχικής έρευνας από το υπουργείο Πολιτισμού για τη διερεύνηση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Ραγκούσης Γιάννης
Γκιόλας Γιάννης

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ