ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Ναύπλιο: Πλήθος κόσμου στην εορτή του Άγιου Νικόλαου του Κρασόκτιστου στην παραλία Καραθώνας (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:56:00 μ.μ. | | |
Καραθώνα
Με λαμπρότητα τιμήθηκε την Πέμπτη 19 Μαϊού η εορτή της ανακομιδής των Ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών, στο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του κρασόκτιστου στην παραλία Καραθώνα στο Ναύπλιο που είναι χτισμένο μέσα στην άγρια ομορφιά των βράχων με φόντο το απέραντο γαλάζιο.

Για πρώτη φορά ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Αργολίδας και η Ένωση Κρητών και Φίλων Κρήτης Ν. Αργολίδας ο "Μίνωας" τίμησαν με πανηγυρικό εσπερινό τον Άγιο Νικόλαο τον "Κρασόκτιστο" στον αύλειο χώρο του Ιερού ναού. 
Την 20ην Μαΐου 2022, η Εκκλησία μας τιμά την μετακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού και πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου του κρασόκτιστου στην Καραθώνα Ναυπλίου. 
Την παραμονή της εορτής, εψάλει αρχιερατικός εσπερινός, μετά αρτοκλασίας από τον Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκτάριο . 
Ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση της Εικόνας του Αγίου με φόντο το απέραντο γαλάζιο του Αργολικού κόλπου. 
Το μικρό ανεμοδαρμένο εκκλησάκι που έχει χτιστεί από Κρητικό κρασί, θεωρείται από τους ντόπιους φύλακας για τα πλοία που μπαίνουν στο λιμάνι της πόλης. 
Πρόκειται για ένα πανέμορφο εξωκλήσι της Αργολίδας, μόλις 7 χιλιόμετρα μακριά από το Ναύπλιο, χτισμένο κυριολεκτικά δίπλα στη θάλασσα. 

Η ονομασία του ως Άγιος Νικόλαος ο κρασόκτιστος προέκυψε σύμφωνα με την παράδοση, όταν ένας καπετάνιος που μετέφερε κρασί από την Κρήτη προς το Ναύπλιο, πιθανότατα την περίοδο της πρώτης ενετοκρατίας, παρακάλεσε τον Άγιο Νικόλαο, προστάτη των ναυτικών, να σώσει το πλοίο του από την τρικυμία που είχε ξεσπάσει και ως αντάλλαγμα θα του έχτιζε ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην μνήμη του από κρασί και χώμα.
Αφού το καράβι σώθηκε από τα βράχια και τους σφοδρούς χειμωνιάτικους ανέμους της περιοχής και έπιασε λιμάνι, ο καπετάνιος τηρώντας το τάμα του στον Άγιο, έφτιαξε το εκκλησάκι με κρασί και λάσπη .
Ο Άγιος Νικόλαος ο κρασόκτιστος γιορτάζει κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του, αφού το χειμώνα στις 6 Δεκεμβρίου οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στο σημείο.
Η εικόνα του Συνδέσμου αποστράτων σωμάτων ασφαλείας μεταφέρθηκε από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου με πομπή μαζί με την εικόνα του Αγίου Νικολάου της Ενώσεως Κρητών και Φίλων Κρήτης Ν. Αργολίδας "Μίνωας" με την συνοδεία βρακοφόρων. Ακολούθησε υποδοχή στο γραφικό εκκλησάκι και στην συνέχεια ο εσπερινός.
Στο τέλος της ακολουθίας ο εφημέριος του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου πρωτοπρεσβύτερος π. Ελευθέριος Μίχος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Αργολίδας που τέλεσε τον εορταστικό εσπερινό και τους προέδρους των δύο συλλόγων, Χαρά Καραγιαννάκη της Ενώσεως Κρητών και Φίλων Κρήτης Ν. Αργολίδας ο "Μίνωας" και Μιχάλη Μαντά του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Αργολίδας, και τα μέλη τους που λάμπρυναν με την παρουσία τους τον φετινό εορτασμό.
Ακολούθησε εορταστικό κέρασμα και παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το τμήμα του Συλλόγου Κρητών Αργολίδας.
Ο Άγιος Νικόλαος έχει οριστεί ως προστάτης Άγιος του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Αργολίδας και θεωρείται ο κατ' εξοχήν προστάτης του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος και των απανταχού της γης ναυτιλλομένων.
Στον Εσπερινό παραβρέθηκαν επίσης μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου Ι. Μαλτέζος, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δ. Κωστούρος, η Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Μ. Ράλλη, οι Αντιδήμαρχοι Ν. Αναστασίου, Χ. Ζέρβας,  ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ Γ. Καχριμάνης, ο Πρόεδρος της  Ένωσης Αποστράτων Σ.Α. Ν. Κορινθίας « Η Αγία Ειρήνη » κ. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ Β., ι Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Σ.Α. Ν. Κορινθίας « Η Αγία Ειρήνη » ΛΕΚΚΑΣ Δημήτριος, Ο Αντιπρόεδρος ΤΗς ΕΑΣ. Παρ/μα Ναυπλίου κ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ Γεώργιος, ο Πρόεδρος Εφέδρων Αξ/κών Ν. Αργολίδας κ. ΧΟΥΝΤΑΛΑΣ Κων/νος, o Γεν. Γραμματέας του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Αργολίδας Α.Κουκουβές, τα Δ.Σ. των δύο συλλόγων που πραγματοποίησαν την εκδήλωση και τα μέλη αυτών.
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συλλόγου του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Αργολίδας Μιχάλης Μαντάς ανέφερε:
"Αγαπητά μέλη του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Αργολίδας και της ένωσης Κρητών – φίλων της Κρήτης Ν. Αργολίδας.
Κυρίες και Κύριοι προσκυνητές.

Ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Αργολίδας εορτάζουμε σήμερα για πρώτη φορά στον Άγιο Νικόλαο τον Κρασόκτιστο καθότι ο ΄Αγιος είναι προστάτης του Συνδέσμου.
Στο σημείο αυτό ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Αργολίδας θέλει να ευχαριστήσει όλους εσάς που παραβρεθήκατε.
Ιδιαιτέρως δε τους κυρίους : ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΝΟ ΣΩΤΗΡΙΟ και ΤΣΟΛΑΚΟ Κων/νο που βοήθησαν με τα σκάφη τους για την μεταφορά της Εικόνας από την παραλία του Ναυπλίου μέχρι εδώ.
Όπως παραπάνω σας είπα ότι η εκδήλωση έγινε για πρώτη φορά θέλουμε την κατανόησή σας για όποια δυσκολία σας και ευελπιστούμε του χρόνου να είναι καλύτερα.
Σήμερα με την εκδήλωσή αυτή Ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας θέλει να επανεκκινήσει τις δραστηριότητές που λόγω της ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ σταμάτησαν ενθαρρύνοντας και συμβάλλοντας την ψυχική μας κατάσταση με την βοήθεια του Θεού και του Αγίου μας."
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ