ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Ξεκίνησε στο Ναύπλιο το διεθνές συνέδριο για τον Ιάννη Ξενάκη

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:36:00 π.μ. | | |
Βουλευτικό
Το Τµήµα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών (ΤΠΨΤ) του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου συνδιοργανώνει διεθνές επετειακό συνέδριο για τα 100 χρόνια από την γέννηση του µεγάλου συνθέτη και αρχιτέκτονα Ιάννη Ξενάκη, στην Αθήνα και το Ναύπλιο 24-29 Μαΐου .


Στο Ναύπλιο το συνέδριο διεξάγεται 27-29 Μαΐου στο Βουλευτικό (27 και 28/5) και στο Φουγάρο (29/5) µε την υποστήριξη του Δήµου Ναυπλιέων και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η συνδιοργάνωση του συνεδρίου ενισχύει δυναµικά βασικούς στόχους του ΤΠΨΤ που είναι η οργανική σύνδεση της διδασκαλίας µε την έρευνα, καθώς και η δηµιουργία ευρύτερων δικτύων συνεργασίας σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

H επίσημη έναρξη του συνεδρίου έγινε το απόγευμα της Παρασκευής 27 Μαϊου στο Βουλευτικό , την πρώτη Βουλή των Ελλήνων, στο Ναύπλιο.

Το έργο του Ξενάκη δεν έχει πάψει να προσελκύει το ενδιαφέρον µεγάλου φάσµατος καλλιτεχνών και ερευνητών από την µουσική και την αρχιτεκτονική έως τα νέα µέσα, την φιλοσοφία, τα εικαστικά και τον χορό. Στο συνέδριο, όπου συµµετέχουν εξέχοντες µελετητές του έργου του Ξενάκη από όλο τον κόσµο, θα εξεταστούν πτυχές της καλλιτεχνικής του δηµιουργίας µέσα από διεπιστηµονικές προσεγγίσεις, ενώ θα του αφιερωθούν και µια σειρά καλλιτεχνικά δρώµενα.

Το πρόγραµµα στο Ναύπλιο συµπεριλαµβάνει συζήτηση µε την Πρόεδρο του Συλλόγου των Φίλων του Ξενάκη Μάχη Ξενάκη, καθώς και εισηγήσεις που αφορούν στα Πολύτοπα, πολυµεσικά έργα τοποειδικού χαρακτήρα τα οποία επινόησε ο Ξενάκης. Εξέχουσα θέση ανάµεσα στα Πολύτοπα έχει και το µνηµειακό Πολύτοπον των Μυκηνών, το οποίο παρουσιάστηκε το 1978 στον οµώνυµο αρχαιολογικό χώρο, στην περιοχή όπου εδρεύει το Τµήµα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών (ΤΠΨΤ). Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις συµπεριλαµβάνουν µουσικές εκτελέσεις έργων του Ξενάκη από τον διεθνώς αναγνωρισµένο πιανίστα Στέφανο Θωµόπουλο, καθώς και την γαλλική χορωδία Soli Tutti.

Την Κυριακή θα διεξαχθεί το Εργαστήριο Ξενάκη, που κινητοποιεί το ακαδημαϊκό δυναµικό της χώρας, µε την συµµετοχή 11 καλλιτεχνικών πανεπιστηµιακών τµηµάτων πανελλαδικά. Με έµπνευση το έργο του Ξενάκη και καθοδήγηση από τους καθηγητές/τριές τους, οι φοιτητές/τριες το µετασχηµατίζουν σε ψηφιακές µορφές τέχνης για τον 21o αιώνα, σε έργα που αποπνέουν δηµιουργική ελευθερία και ταλέντο.

Με αφορμή την έναρξη του συνεδρίου η Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ κ. Μαρία Ράλλη δήλωσε:

"100 χρόνια Ιάννης Ξενάκης και είναι τιμή για την πόλη μας και για όλους μας το εξαιρετικό τριήμερο που ξεκινά σήμερα στο Βουλευτικό , σε συνέχεια των εκδηλώσεων της Αθήνας!

Ένα χρόνο, σχεδόν τώρα , είχαμε ξεκινήσει την συζήτηση και τον σχεδιασμό με την πρόεδρο του Τμήματος Ψηφιακών και Παραστατικών Τεχνών στο Ναύπλιο, του Τμήματος Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Μαρίνα Κοτζαμάνη για τη διοργάνωση αυτού του μεγάλου γεγονότος, την οποία ευχαριστούμε θερμά για την όλη συνεργασία μας και σήμερα είμαστε όλοι εδώ για την έναρξη των εκδηλώσεων στην Πρώτη Πρωτεύουσα του Νεότερου Ελληνικού Κράτους και στην Πρώτη Βουλή των Ελλήνων !

Σύσσωμο το Πανεπιστημιακό Δυναμικό της χώρας συμμετέχει και δίνει το παρόν στο Ναύπλιο και με μεγάλη χαρά τους υποδεχόμαστε και τους φιλοξενούμε στον τόπο μας , γνωρίζοντας την σημαντικότητα όλων όσων θα εξελιχθούν κατά τις ημέρες αυτές....

Καλή επιτυχία !"
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ