ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Το Συνδικάτο Τροφίμων Αργολίδας ζητάει λύση στα προβλήματα των εργατών γης

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:15:00 π.μ. | |
Το Συνδικάτο Τροφίμων Αργολίδας ζητάει λύση στα προβλήματα των εργατών γης
Το Συνδικάτο μας απαιτεί να δωθεί λύση εδώ και τώρα στα μεγάλα, ιδιαίτερα προβλήματα και να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα που αφορούν τους συναδέλφους εργάτες γης.
 

Πιο συγκεκριμένα με την εκκαθάριση εργοσήμων για τα έτη 2017-2019 προέκυψε οφειλή για κάθε εργάτη γης σε ποσό που ξεκινάει από 1300 ευρώ και φτάνει έως και 4000 ευρώ. Πολλοί συνάδελφοι, είτε γιατί δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως, είτε κυρίως γιατί αδυνατούν να πληρώσουν, έχουν μείνει χωρίς ασφαλιστική κάλυψη από την 1η Ιουνίου που έληξε η προθεσμία για την καταβολής της οφειλής.

Επιπλέον πολλοί συνάδελφοι που έχουν καταβάλει εισφορές στον ΟΓΑ μέχρι το 2016 που δεν είχε καθιερωθεί το εργόσημο, όταν έρθει η ώρα της σύνταξης, αν και οι εισφορές ΟΓΑ αλλά και τα εργόσημα είναι ηλεκτρονικά καταχωρημένα και ο ΕΦΚΑ δίνει στους ενδιαφερόμενους πλήρη καρτέλα με τις εισφορές και τα εργόσημα, το τμήμα συντάξεων Ναυπλίου δεν δέχεται την έκδοση σύνταξης σε τρεις μήνες με το σύστημα FAST TRUCK και αποστέλλει τον συνταξιοδοτικό φάκελο στον ΕΦΚΑ Τρίπολης για εξέταση, ως φάκελος από δύο συνταξιοδοτικά ταμεία, κάτι που σημαίνει αναμονή για ένα ή και δύο χρόνια.

Όσο αφορά την οργάνωση συλλογής των προϊόντων γίνεται από «μεσίτες» - σύγχρονους δουλέμπορους που εκμεταλλεύονται τους εργάτες γης και κατά κύριο λόγο τους στερούμενους χαρτιά νόμιμης παραμονής και εργασίας στην χώρα.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ακόμα πιο ασφυκτική κατάσταση στους συναδέλφους εργάτες γης που εκτός από τα μεροκάματα πείνας, έχουν να αντιμετωπίσουν επιπλέον την μεγάλη ακρίβεια με τις υπέρογκες ανατιμήσεις στην Ενέργεια, τα καύσιμα, τα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης. Ιδιαίτερα οι μετακλητοί εργάτες γης οι οποίοι έρχονται για ορισμένο χρονικό διάστημα, ζουν και εργάζονται σε ακόμη χειρότερες συνθήκες. Μεροκάματα από 16€ έως 20€, δουλειά «ήλιο με ήλιο» και εφτά ημέρες την εβδομάδα, άθλιες συνθήκες διαβίωσης, στοιβαγμένοι σε παράγκες, θερμοκήπια, αποθήκες, κοτέτσια κλπ. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους δεν φεύγουν ποτέ από τη χώρα. Μένουν εδώ, χωρίς χαρτιά, χιλιάδες εργάτες χωρίς δικαιώματα, ανασφάλιστοι, θύματα της πιο άγριας εκμετάλλευσης. Η ζωή τους δεν μετράει.

Συναδέλφισσες - συνάδελφοι το Συνδικάτο μας ξεκαθαρίζει ότι οργανωμένα, μαχητικά και αποφασιστικά θα διεκδικήσει με κάθε μορφή πάλης, την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

· Διαγραφή των χρεών που έχουν προκύψει από την εκκαθάριση των ετών 2017 - 2019 και ασφαλιστική κάλυψη για όλους τους εργάτες γης χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

· Απλοποίηση της διαδικασίας συνταξιοδότησης. Με την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης να χορηγείται άμεσα μέρος της σύνταξης και ολόκληρο το ποσό σε ανώτερο διάστημα τριών μηνών.

· Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού. Καμία σύνταξη κάτω από 660 ευρώ. Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

· Να εκδοθούν άδειες παραμονής μακροχρόνιες, χωρίς παράβολα, πρόστιμα και πολύχρονες καθυστερήσεις. Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν υπό καθεστώς παρατυπίας.

· Εξασφάλιση σε όλους ανεξαιρέτως αριθμού ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Μέρα εργασίας και Ασφάλιση. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Μεροκάματο που να διασφαλίζει μια αξιοπρεπή ζωή που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες τους και την επιβίωση της οικογενείας τους.

· Εξασφάλιση επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής με τακτικό έλεγχό τους από υγειονομική επιτροπή. Πρόσβαση και κάλυψή τους σε εξετάσεις, φάρμακα και αναγκαία ιατρική περίθαλψη.

· Με ευθύνη των εργοδοτών και εντατικούς ελέγχους των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, να εξασφαλίζεται η αξιοπρεπής και ασφαλής διαβίωση των συναδέλφων εργατών γης .

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ